menu

Ik heb een vraag over mijn container

Irado zamelt al uw afval in. Dit doen we met verschillende soorten containers: minicontainers, onder- en bovengrondse verzamelcontainers. Voor het gebruik van onze containers gelden speciale (aanbied)regels.

Irado zamelt in Capelle aan den IJssel, Rozenburg, Schiedam en Vlaardingen op verschillende manieren afval in. We maken hiervoor gebruik van minicontainers of kliko’s, boven- en ondergrondse (blok)containers. Om te zorgen dat het inzamelen en ophalen van het afval soepel verloopt, gelden specifieke aanbiedregels.

Ik heb een minicontainer of kliko

Voor minicontainers/kliko gelden de volgende (aanbied)regels:

 • De minicontainers/kliko moeten op eigen erf worden gestald en mogen alleen op de dag van inzameling op de inzamelplaats staan.
 • Zet u de minicontainer/kliko op de ophaaldag uiterlijk om 7.30 uur op de aangewezen inzamelplaatsen met het handvat naar de weg.
 • Stal de minicontainer/kliko met het handvat naar de rijweg.
 • De inzamelplaatsen zijn herkenbaar gemaakt door: een stoeptegel met de afbeelding van een container of met een speciaal bord bij de parkeerplaatsen.
 • Grotere stukken afval (grofvuil en grof tuinafval) mag u niet in de minicontainer/kliko doen. Plaats dit afval niet naast de minicontainer, maar breng het naar het milieustraat of laat het door ons ophalen.

In de afvalkalender vindt u de exacte data waarop de container wordt geleegd. Kijk bij veelgestelde vragen voor het schoon en fris houden van uw minicontainer.

Ik maak gebruik van een bovengrondse container

Voor de bovengrondse containers gelden de volgende (aanbied)regels:

 • Knoop uw vuilniszakken goed dicht.
 • Plaats geen (grof)vuil naast de container. De gemeente kan hierop handhaven.
 • De container is 24 uur per dag en 7 dagen per week toegankelijk. We komen de containers regelmatig legen.

Is de blokcontainer eerder vol? Bel Irado Klantenservice op 010-262 1000.

Ik maak gebruik van een ondergrondse container

Voor de ondergrondse containers gelden de volgende (aanbied)regels:

 • Een ondergrondse container heeft een inwerpzuil en een ondergrondse bak. In de inwerpzuil past precies een vuilniszak.
 • Knoop uw vuilniszak goed dicht en houd rekening met de grootte van de opening.
 • Plaats geen afval naast de ondergrondse container. De gemeente kan hierop handhaven.

Is de container vol? Bel Irado Klantenservice op 010-262 1000.

Heeft u een toegangspas voor de ondergronds container? Raadpleeg de informatie over het gebruik van de toegangspas.

Ik heb nog vragen

Heeft u nog vragen over het gebruik van de containers? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Ik woon in Capelle aan den IJssel

 

Ik woon in Rozenbug

 

Ik woon in Schiedam

Wilt u een extra minicontainer aanvragen? Dat kan alleen als uw huishouden bestaat uit zes personen of meer. Hiervoor dient u een verzoek met motivatie in bij de Klantenservice van Irado. Samen met de gemeente beoordelen wij of u in aanmerking komt voor een extra minicontainer.

Haal uw container uiterlijk voor 20.00 uur weer op van de inzamelplaats en stal deze op eigen erf.

Uitzondering: wordt uw container voor papier ‘s avonds geleegd door scholen of verenigingen, zet u dan de container uiterlijk om 17.30 uur op de aanbiedplaats.

Ik woon in Vlaardingen

Haal uw container uiterlijk voor 19.00 uur weer op van de inzamelplaats en stal deze op eigen erf.

Veelgestelde vragen

 • Afvalinzameling in mijn gemeente

  Ik woon in Schiedam en wil graag een minicontainer voor oud papier

  U woont in Schiedam en wilt een eigen minicontainer voor oud papier aanvragen. Vult u daarvoor het aanvraagformulier volledig in. De minicontainer met blauwe deksel wordt vervolgens op korte termijn bij u afgeleverd. Afhankelijk van uw wijk wordt het oud papier overdag door Irado, of ‘s avonds door verenigingen/scholen opgehaald. Raadpleeg de afvalkalender voor de exacte ophaaldata.

  Waar laat ik mijn lege drankenkartons, zoals melk- en vruchtenpakken?

  In de gemeente Schiedam kunt u vanaf 1 april 2015 ook uw lege drankenkartons in de Afval Apart Punt voor plastic verpakkingsafval gooien. Denkt u aan: pakken voor vruchtensappen, water en wijn, pakken voor melk, vla en yoghurt, pakken voor soep en pastasaus. Alleen geen pakken met inhoud. Graag de drankenkarton eerst platvouwen en de dop er weer op draaien. Omspoelen is niet nodig.

  In de gemeente Vlaardingen kunt u uw lege drankenkartons kwijt in de container voor restafval.

  Ik wil kunststof en textiel apart inzamelen, maar de kunststof- en textielcontainer zijn te ver voor mij. Wat kan ik doen?

  Bij de meeste supermarkten/winkelcentra vindt u Afval Apart Punten met onder meer containers voor textiel en kunststof. Als u boodschappen doet, kunt u gelijk uw zakken weggooien. U hoeft niet alles in een keer in te leveren, elke keer een beetje maakt ook al verschil. Raadpleeg het overzicht van Afval Apart Punten en vindt voor u de dichtstbijzijnde containe

  Ik wil geen minicontainer voor gft-afval, hoe geef ik dat aan?

  Iedere woning krijgt standaard een minicontainer voor restafval en een minicontainer voor gft-afval. De containers horen bij de woning en blijven eigendom van Irado. Vormt de aanwezigheid van de container echt een probleem, neem dan contact op met de Klantenservice op 010-262 1000. Wij noteren uw adres en overleggen met de gemeente wat er mogelijk is.

  Ik woon in Schiedam en wil een extra container voor restafval aanvragen, kan dat?

  U kunt alleen een extra minicontainer voor restafval aanvragen als uw huishouden bestaat uit zes personen of meer. Hiervoor dient u een verzoek met motivatie in bij de Klantenservice van Irado.  Samen met de gemeente beoordelen wij of u in aanmerking komt voor een extra minicontainer.

  Heeft u om medische redenen (bijvoorbeeld incontinentie) behoefte aan een extra container. Dan kunt u ook hiervoor een verzoek indienen bij de Klantenservice van Irado.

   

  Als mijn minicontainer om de twee weken wordt geleegd, betaal ik dan ook minder afvalstoffenheffing?

  De hoogte van de afvalstoffenheffing wordt bepaald door de gemeente, niet door Irado. Voor vragen over de afvalstoffenheffing kunt u terecht bij de gemeente.

  Wat zijn de afmetingen van de minicontainers?

  De kleine minicontainer van 140 liter is 110 x 48 x 56 centimeter.

  De grote minicontainer van 240 liter is 110 x 58 x 74 centimeter.

  (lengte x breedte x hoogte)

  • Hoe houd ik mijn container het beste schoon?

   In mijn lege container zitten nog maden. Hoe kan ik hem het beste schoonmaken?

   Maak de container schoon met kokend water en een scheut azijn of wat groene zeep. Gebruik voor het schoonmaken een bezem, borstel of hogedrukreiniger. Laat de container goed drogen voordat je hem weer gebruikt.

   Ik zie maden in mijn container, en hij wordt voorlopig nog niet geleegd. Wat kan ik eraan doen?

   Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden. Lavendel schijnt ook te helpen: een takje met bloempjes (geen spuitbus met luchtverfrisser) bestrijdt de stank, en ook de maden.

   Hoe voorkom ik stank en maden in mijn gft-container?

   Stankproblemen en broei doen zich vooral voor als de container veel vocht bevat. Daarom is de belangrijkste tip: houd de container droog en schoon.

   Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Als u deze resten direct verpakt in een krant of in een biologisch afbreekbare afvalzak, maakt u de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Zo zal de bak minder snel stinken.

   Op Tips voor schone en frisse containers op onze website vindt u een uitgebreid overzicht van tips om stank en maden in de container te voorkomen en te bestrijden

   Hoe voorkom ik stank en maden in mijn restafvalcontainer?

   Als u afval goed scheidt, blijft de restafvalbak schoon en fris. Er zit dan namelijk niets meer in de container dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit-, tuinafval en etensresten in de gft-container. Glas, textiel, plastic verpakkingen, drankenkartons en papier brengt u naar het Afval Apart Punt. Goed scheiden is altijd beter voor het milieu. Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

   Hoe zorg ik voor schone en frisse containers?

   Leg een oude krant of stro onderin de containers om het laatste vocht op te nemen. En om aankoeken van afvalresten te voorkomen. Maak de containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.

   • Restafvalcontainer met toegangspas in Schiedam

    Wat moet ik doen als ik de pas voor de ondergrondse container kwijt bent?

    Als uw toegangspas voor de ondergrondse container niet meer werkt, dan contact met ons op via info@irado.nl of bellen via 010 – 262 1000. We blokkeren dan uw oude pas en sturen u een nieuw pas toe. Er wordt één pas per adres uitgegeven.

    Mijn pas werkt niet. Wat nu?

    U kunt hiervoor Irado mailen via info@irado.nl of bellen via 010 – 262 1000.

    Op welke restafvalcontainer kan ik mijn pas gebruiken?

    Met de toegangspas kunt u in de hele wijk uw restafval kwijt. Dat is handig als er bijvoorbeeld een container verstopt zit.

    Waarom wordt er gewerkt met een toegangspas?

    De pasjes worden gebruikt om te zorgen dat er geen illegaal (bedrijfs)afval in de containers wordt gestort. Bovendien is de capaciteit van de containers berekend op het aantal huishoudens. Op grond van het aantal klepopeningen krijgen we een indicatie wanneer we de container moet legen. De ophaalfrequentie kan op deze manier worden bijgesteld.

    Waarom is er voor toegangscontrole op ondergrondse containers gekozen?

    De gemeente Schiedam en Irado hebben voor de invoering van toegangscontrole (het systeem met pasjes) gekozen om een aantal redenen. Door het invoeren van pasjes wordt het illegaal in de container dumpen van afval voorkomen en wordt het mogelijk volle containers te voorkomen. Wij krijgen namelijk een signaal als de container bijna vol is. Door deze maatregelen worden kosten bespaard wat een gunstig effect heeft op de afvalstoffenheffing die door de bewoners wordt betaald. Daarnaast is het door de toegangscontrole mogelijk geworden dat een containerstoring automatisch bij Irado wordt gemeld zodat wij storingen sneller kunnen verhelpen.

    Moet ik straks gaan betalen voor het afval dat ik in de container doe?

    Nee. U betaalt afvalstoffenheffing aan de gemeente. U hoeft niet extra te gaan betalen voor het afval dat u met de pas in de container doet. De invoering van het pasje is bedoeld om illegaal dumpen van afval in de container en volle containers tegen te gaan (wij krijgen een signaal als de container bijna vol is) en om storingen aan de container sneller te signaleren.

    Wat gebeurt er met mijn gegevens op de pas?

    De gegevens zijn gekoppeld aan het adres en niet aan personen. Irado doet niets met deze gegevens. Het is dus niet zo dat als u vaker vuil stort uw belasting omhoog gaat of dat u extra moet betalen als u bijvoorbeeld meer stort dan uw buurman.

    Er is afval/grofvuil naast de ondergrondse container geplaatst, wat nu?

    Maak van bijplaatsing van afval of grofvuil altijd melding bij de gemeente via telefoonnummer 14010. Het afval wordt opgeruimd en er wordt onderzocht waar het vandaan komt.

    Ik ben nieuwe bewoner op dit adres, hoe kom ik aan een pas voor de restafvalcontainer?

    Betrekt u een nieuwe woning, dan ontvangt in de week van de oplevering automatisch uw milieupas voor toegang tot de de restafvalcontainer op uw nieuwe woonadres. Verhuist u naar een bestaande woning, dan dienen de vorige bewoners de pas voor u achter te laten. Per woonadres wordt één pas verstrekt. Heeft (nog) geen pas?  Vult u, voor het aanvragen van de pas, dit formulier in.

    Ik ben mijn pas kwijt, wat nu?

    Als u uw pas voor de restafvalcontainer bent verloren, kunt u dit formulier invullen. Wij blokkeren uw oude pas en vragen een nieuwe voor u aan. Hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht. Wij sturen de nieuwe per post naar uw huisadres.

    Kan ik nog een extra pas voor de restafvalcontainer aanvragen?

    Ieder huishouden krijgt één pas voor de restafvalcontainer. Alleen als u kamers verhuurt kunt u evenveel passen aanvragen als het aantal kamers waarvoor u een verhuurvergunning heeft. Neem voor het aanvragen van extra passen contact op met de Klantenservice.

    Mijn pas voor de restafvalcontainer is kapot, wat nu?

    Is uw pas kapot, dan krijgt u van onze een nieuwe. U kunt dit formulier invullen. Wij blokkeren uw oude pas en vragen een nieuwe voor u aan. Hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht. Wij sturen de nieuwe pas per post naar uw huisadres.

    De container gaat niet open, wat nu?

    U heeft uitsluitend toegang tot de restafvalcontainer in Schiedam met een milieupas/toegangspas.

    • Heeft u geen pas, neemt u dan contact op met onze klantenservice.
    • Heeft u wel een pas, dan kan er een storing zijn in het systeem. Er verschijnt dan een melding in het beeldscherm op de container. Laat u ons dit alstublieft weten via dit formulier, zodat we dit snel kunnen verhelpen. Vermeld hierbij het containernummer.
    • U heeft met uw pas toegang tot alle restafvalcontainers in uw wijk. Mogelijk heeft uw pas (nog) geen toegang tot deze restafvalcontainer. Neemt u dan contact op met onze klantenservice. Vermeld hierbij het containernummer en uw pasnummer.

     

    Kan ik een voorkeur aangeven voor een ondergrondse container?

    Ja, u kunt een voorkeur voor een ondergrondse container aangeven bij onze Klantenservice. We bekijken uw verzoek en proberen altijd de dichtstbijzijnde container aan u toe te wijzen. Vermeld bij het aanvragen hiervan het containernummer en uw pasnummer, zodat deze aan elkaar kunnen worden gekoppeld.

    Ik heb geen pas voor de restafvalcontainer, wat moet ik doen?

    Via dit formulier kunt een aanvraag indienen voor een pas.  Per adres wordt één pas verstrekt.