menu

Hoe houd ik mijn container schoon en fris?

Heeft u een eigen container voor gft en etensresten, of voor restafval of pmd? Met warm weer gaan die soms stinken of kruipen er maden uit. Dat is niet gevaarlijk, maar wel vies. En ook vorst kan problemen opleveren. De belangrijkste tips om uw container het hele jaar door schoon en fris te houden vindt u hier op een rij.

Update: De afvalverwerkers van GFT en etensresten hebben per 1 juni 2020 de richtlijnen voor het aanbieden van groente-, fruit-, tuinafval en etensresten aangescherpt.

Voorkomen

GFT-container: vooral drooghouden

Stankproblemen en broei doen zich vooral voor als de container veel vocht bevat:

 • Laat gemaaid gras een dagje drogen
 • Vochtige etensresten kun je in de gootsteen laten uitlekken
 • Leg een oude krant of stro onderin de containers om aankoeken van afvalresten te voorkomen
 • Vul de gft-container in laagjes: leg op een laag keukenafval een laagje gras, bladeren of ander tuinafval. Dat maak het gft een stuk droger

Containers schoon houden: 

 • Maak geleegde containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.
 • Laat de bak drogen voordat voordat er nieuw afval in komt
 • Verpak etensresten direct. Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Verpakte resten, bijvoorbeeld in een krant of een biologisch afbreekbare afvalzak, maken de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
 • Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.
 • Verpak uw verpakkingen met etensresten direct in een vuilnis- of doorzichtige pmd-zak. Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Verpakte resten maken de container minder aantrekkelijk voor vliegen.

Tips van inwoners:

 • Probeer afgepast te koken, zodat er geen kostbaar voedsel weggegooid hoeft te worden. Moet er toch iets de gft-bak in, dan gaat het in een oude krant.
 • Zet de container in de schaduw en sluit alle vuilniszakken goed af. Zeker die met etensresten.
 • Je hebt vuilniszakken voor in containers, zowel voor gft als voor restafval en pmd. Als je die erin doet, blijven je containers schoon. Is er dan toch iets door gegaan of langs gegaan, is het zo afgespoeld met de tuinslang

Wie afval goed scheidt, heeft altijd een schone en frisse container. Er zit dan namelijk niets in dat stank of maden kan veroorzaken. Het afval dat overblijft na goed scheiden mag in de container voor restafval.

 

Bestrijden

Maden zijn larven van vliegen en muggen. Vliegen leggen graag eitjes op etensresten en uitwerpselen. Eén vlieg legt een paar honderd eitjes, die in warm en zonnig weer al na acht uur kunnen uitkomen.

Maden in het afval?

Toch maden in een container? Dan schijnen de volgende tips ook te helpen (dit is niet wetenschappelijk bewezen):

 • Klimop (Hedera) – Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.
 • Lavendel: takje met bloempjes (geen spuitbus met luchtverfrisser) bestrijdt de stank, en ook de maden.

Maden in een geleegde container?

 • Azijn of groene zeep – Gebruik kokend water en een scheut azijn of wat groene zeep.

Niet doen:

Om het verwerkings- of composteringsproces niet te verstoren is het dringende advies om niet te doen:

 • Chloorhoudende producten, desinfecterende middelen, insecticiden, ongebluste kalk of gips gebruiken, want dit is schadelijk voor het milieu en verstoort het composteringsproces.
 • Kattenbakkorrels (ook niet van geperst papier/zaagsel) om vocht en geurtjes te absorberen
 • Zout of antivriesvloeistoffen tegen vastvriezen, want die verstoren het composteringsproces.
 • Waspoeder op de bodem en halverwege tegen stank, want die verstoren het composteringsproces.
 • Zuiveringszout of soda op de bodem van de vuilnisbak om vieze luchtjes te neutraliseren en maden uit te drogen. Dit vervuilt het compost
 • Mottenballen in een panty aan het handvat.*
 • Zout / strooizout en kalk om maden uit te drogen. Kalk en zeker zout vervuilen de compost.
 • Spuiten met luchtverfrisser met lavendel of vliegenspray in de gft-bak spuiten.*
 • Gebruik ook geen zogenaamd milieuvriendelijke middelen tegen ongedierte, zoals Containerfris.*

*Gif is gif, en het is vaak niet duidelijk wat de ingrediënten zijn.

Deksel open of dicht?

Of de deksel van de gft-container beter open of dicht kan blijven, hangt af van waar u het meeste last van heeft. Als men stank wil voorkomen, kan men de container beter openlaten en zorgen dat er luchtcirculatie plaatsvindt. Als men overlast door vliegen en maden wil voorkomen, kan men beter de gft-container goed sluiten. Waarvoor men kiest hangt onder andere af van de samenstelling van het gft-afval dat in de container wordt gedaan (voedselresten trekken ongedierte aan) en het vochtigheidsgehalte van het afval (in droog afval komt het rottingsproces minder snel op gang).

Ik ben inwoner van Schiedam

In Schiedam wordt gedurende de zomermaanden het gft wekelijks opgehaald. Om stank en maden nog minder kans te geven leegt Irado de gft-containers elke week in juni, juli en augustus. Wie afval goed scheidt heeft altijd een schone en frisse container voor restafval. In de afvalkalender vindt u de exacte ophaaldagen.

Veelgestelde vragen

 • Hoe houd ik mijn container het beste schoon?

  In mijn lege container zitten nog maden. Hoe kan ik hem het beste schoonmaken?

  Maak de container schoon met kokend water en een scheut azijn of wat groene zeep. Gebruik voor het schoonmaken een bezem, borstel of hogedrukreiniger. Laat de container goed drogen voordat je hem weer gebruikt.

  Ik zie maden in mijn container, en hij wordt voorlopig nog niet geleegd. Wat kan ik eraan doen?

  Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden. Lavendel schijnt ook te helpen: een takje met bloempjes (geen spuitbus met luchtverfrisser) bestrijdt de stank, en ook de maden.

  Hoe voorkom ik stank en maden in mijn gft-container?

  Stankproblemen en broei doen zich vooral voor als de container veel vocht bevat. Daarom is de belangrijkste tip: houd de container droog en schoon.

  Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Als u deze resten direct verpakt in een krant of in een biologisch afbreekbare afvalzak, maakt u de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Zo zal de bak minder snel stinken.

  Op Tips voor schone en frisse containers op onze website vindt u een uitgebreid overzicht van tips om stank en maden in de container te voorkomen en te bestrijden

  Hoe voorkom ik stank en maden in mijn restafvalcontainer?

  Als u afval goed scheidt, blijft de restafvalbak schoon en fris. Er zit dan namelijk niets meer in de container dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit-, tuinafval en etensresten in de gft-container. Glas, textiel, plastic verpakkingen, drankenkartons en papier brengt u naar het Afval Apart Punt. Goed scheiden is altijd beter voor het milieu. Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

  Hoe zorg ik voor schone en frisse containers?

  Leg een oude krant of stro onderin de containers om het laatste vocht op te nemen. En om aankoeken van afvalresten te voorkomen. Maak de containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.