menu

Hoe houd ik mijn container schoon en fris?

Heeft u een eigen container voor gft en etensresten, of voor restafval of pmd? Met warm weer gaan die soms stinken of kruipen er maden uit. Dat is niet gevaarlijk, maar wel vies. En ook vorst kan problemen opleveren. De belangrijkste tips om uw container het hele jaar door schoon en fris te houden vindt u hier op een rij.

Voorkomen

GFT:

 • Droog houden: Leg een oude krant of stro onderin de containers om aankoeken van afvalresten te voorkomen
 • Schoon houden: Maak geleegde containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.
 • Verpak etensresten direct. Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Verpakte resten, bijvoorbeeld in een krant of een biologisch afbreekbare afvalzak, maken de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
 • Hang mottenballen in de bak. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Vooral een panty aan het handvat werkt

Restafval en pmd:

 • Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.
 • Verpak uw verpakkingen met etensresten direct in een vuilnis- of doorzichtige pmd-zak. Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Verpakte restenmaken de container minder aantrekkelijk voor vliegen.

Tips van inwoners:

 • Probeer afgepast te koken, zodat er geen kostbaar voedsel weggegooid hoeft te worden. Moet er toch iets de gft-bak in, dan gaat het in een oude krant.
 • Zet de container in de schaduw en sluit alle vuilniszakken goed af. Zeker die met etensresten.
 • Je hebt vuilniszakken voor in containers, zowel voor gft als voor restafval en pmd. Als je die erin doet, blijven je containers schoon. Is er dan toch iets door gegaan of langs gegaan, is het zo afgespoeld met de tuinslang

Goed gescheiden – geen probleem:

Wie afval goed scheidt, heeft altijd een schone en frisse minicontainer. Er zit dan namelijk niets in dat stank of maden kan veroorzaken. Het afval dat overblijft na goed scheiden mag in de container voor restafval.

Bestrijden

Maden in het afval?

Toch maden in een container? Dan helpen de volgende tips:

 • Klimop (Hedera) – Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.
 • Zout / strooizout en kalk – Af en toe een handje zout of kalk in de bak zorgt dat maden uitdrogen.

Maden in een geleegde container?

 • Azijn of groene zeep – Gebruik kokend water en een scheut azijn of wat groene zeep.
 • Milieuvriendelijke middelen tegen ongedierte – Deze middelen maken ook korte metten met maden, maar zijn duurder dan de eerder genoemde middelen.

Waar komen maden vandaan?

Maden zijn larven van vliegen en muggen. Vliegen leggen graag eitjes op etensresten en uitwerpselen. Eén vlieg legt een paar honderd eitjes, die in warm en zonnig weer al na acht uur kunnen uitkomen.

Ik ben inwoner van Schiedam

In Schiedam wordt gedurende de zomermaanden het gft wekelijks opgehaald. Om stank en maden nog minder kans te geven leegt Irado de gft-containers elke week in juni, juli en augustus. Wie afval goed scheidt heeft altijd een schone en frisse container voor restafval. In de afvalkalender vindt u de exacte ophaaldagen.

Veelgestelde vragen

 • Hoe houd ik mijn container het beste schoon?

  In mijn lege container zitten nog maden. Hoe kan ik hem het beste schoonmaken?

  Maak de container schoon met kokend water en een scheut azijn of wat groene zeep. Een alternatief is schoonmaken met milieuvriendelijke middelen tegen ongedierte. Deze middelen maken ook korte metten met maden, maar zijn duurder dan de eerder genoemde huis-, tuin en keukenmiddelen.

  Ik zie maden in mijn container, en hij wordt voorlopig nog niet geleegd. Wat kan ik eraan doen?

  Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden. Af en toe een handje zout of kalk in de bak zorgt dat maden uitdrogen, ook dat kan een oplossing zijn.

  Hoe voorkom ik stank en maden in mijn gft-container?

  Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Als u deze resten direct verpakt in een krant of in een biologisch afbreekbare afvalzak, maakt u de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Zo zal de bak minder snel stinken. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Bind een panty met mottenballen aan het handvat en hang ‘m in de container, dat werkt.

  Hoe voorkom ik stank en maden in mijn restafvalcontainer?

  Als u afval goed scheidt, blijft de restafvalbak schoon en fris. Er zit dan namelijk niets meer in de container dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit-, tuinafval en etensresten in de gft-container. Glas, textiel, plastic verpakkingen, drankenkartons en papier brengt u naar het Afval Apart Punt. Goed scheiden is altijd beter voor het milieu. Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

  Hoe zorg ik voor schone en frisse containers?

  Leg een oude krant of stro onderin de containers om het laatste vocht op te nemen. En om aankoeken van afvalresten te voorkomen. Maak de containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.