Circulair ambachtscentrum

Waarom zou je spullen weggooien, als die op de een of andere manier een tweede leven kunnen krijgen? Door hergebruik: door het door te geven, te repareren of door het te recyclen wordt het onnodig weggooien van spullen voorkomen. In het circulair ambachtscentrum Schiedam staat hergebruik van materialen centraal.

De spullen die worden aangeboden bij het circulair ambachtscentrum worden zorgvuldig beoordeeld. Is het nog interessant voor een nieuwe eigenaar, dan kan het naar de kringloopwinkel. Is het beschadigd en kan het nog worden gerepareerd? Dan worden onderdelen vervangen, zoveel mogelijk met tweedehands materialen. Soms zijn spullen niet meer bruikbaar, maar wel onderdelen ervan. Dan wordt het uit elkaar gehaald en van de verschillende onderdelen weer een nieuw product gemaakt. Of gebruikt om een ander product te repareren. Spullen krijgen zo een tweede leven. Spullen die niet meer gebruikt kunnen worden in het circulair ambachtscentrum gaan naar de milieustraat. Vanuit daar wordt het vervoerd naar een verwerker die er grondstoffen van maakt voor nieuwe producten.

Wist je dat…

Door hergebruik van spullen voorkomen we dat er bruikbare producten en waardevolle grondstoffen in de verbrandingsovens terechtkomen. Als we zo min mogelijk spullen weggooien en zoveel mogelijk spullen hergebruiken dan is dat goed voor het milieu. We noemen dat circulaire economie. Nederland streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. Dat betekent: minder nieuwe spullen kopen, spullen repareren die kapot gaan en spullen recyclen tot een nieuw product.

Het circulair ambachtscentrum

Alle aangeboden spullen komen centraal binnen in het circulair ambachtscentrum. Er zijn twee brengpunten: bij Kringloopwarenhuis Het Goed én bij de milieustraat.

Bij het innameloket worden de aangeboden spullen ontvangen, geanalyseerd, gesorteerd en deels gewogen. Voor bepaalde grondstoffen ontvangen klanten een kleine vergoeding. Vervolgens wordt er bepaald wat er verder met de producten moet gebeuren. Is het nog van goede kwaliteit, dan kan het naar de kringloopwinkel. Kan het, of delen ervan worden hergebruikt door reparatie of demontage, dan wordt het verdeeld over de andere afdelingen binnen het circulair ambachtscentrum. Is dat niet het geval, dan kun je het weggooien in de verschillende containers op de milieustraat om te laten recyclen.

Er zijn twee ingangen naar het innameloket: via Kringloopwinkel Het Goed en via de milieustraat.

De missie van Het Goed is werk maken door hergebruik. Dit bereiken we door gebruikte spullen een tweede leven te geven. Alle gebruikte spullen die dagelijks bij de kringloopwarenhuizen worden gedoneerd, worden beoordeeld en gesorteerd. De bruikbare spullen worden verkocht in de winkel. De spullen die niet direct bruikbaar zijn in de kringloopwinkel, worden verdeeld over de andere afdelingen binnen het circulair ambachtcentrum.

Adres: Fokkerstraat 510 in Schiedam

Bij de milieustraat van Irado breng je al je afval; van grofvuil tot klein chemisch afval. Veel van deze spullen zijn nog herbruikbaar door reparatie of demontage.

Bij de ingang van de milieustraat wordt je vanaf 24 april naar het innameloket van het circulair ambachtscentrum geleid. Hier kun je je spullen aanbieden. De herbruikbare spullen worden eruit gehaald om verder te verwerken bij de andere afdelingen. De overige spullen kun je vervolgens weggooien in de container bij de milieustraat. Vanuit daar wordt het vervoerd naar een verwerker die er grondstoffen van maakt voor nieuwe producten.

Adres: Fokkerstraat 550 in Schiedam

Ambachten

De milieustraat en kringloopwarenhuis Het Goed vormen samen het circulair ambachtscentrum. Bruikbare spullen worden verkocht in de kringloopwinkel. Herbruikbaar grofvuil dat wordt gebracht via de milieustraat krijgt zo ook tweede leven. Daarnaast worden spullen, door ambachtelijk werk, ook weer herbruikbaar.

Producten die als grofvuil worden aangeboden en eenvoudig uit elkaar te halen zijn, komen bij het demonteerstation terecht. Daar halen de medewerkers de spullen uit elkaar. Er blijven verschillende materialen over. Deze grondstoffen worden gebruikt om andere spullen te repareren, of als los onderdeel te verkopen in de kringloopwinkel, of ze via de milieustraat aan te bieden voor recycling. Dit zijn spullen zoals banken, tafels, kasten van hout, metaal, textiel.

Op de tweede etage in de kringloopwinkel van Het Goed zit het naaiatelier. Hier wordt oud textiel herbruikt:

  • van spijkerbroeken worden tassen en sierkussens gemaakt;
  • er worden tassen gemaakt van bannerdoeken;
  • van het leer of textiel uit oude banken worden ook nieuwe spullen van textiel gemaakt.

Bij de parkeerplaats van de kringloopwinkel zit een fietsenreparatiewinkel. Jeroen repareert, samen met enkele vrijwilligers oude fietsen:

  • voert reparaties uit;
  • gebruikt onderdelen van 2e hands fietsen voor reparatie;
  • monteert en verstrek fietsen van het fietsproject voor minima van de gemeente Schiedam.

Bouwmaterialen die voor hergebruik worden aangeboden bij het circulair ambachtscentrum worden in de kringloopwinkel verkocht. In de toekomst wordt hiervoor een aparte hoek met bouwmaterialen ingericht.

In het circulair ambachtscentrum krijgt iedereen een kans om te leren en te werken. Deze manier van werken zorgt voor een zinvolle dagbesteding voor vele mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het circulair ambachtscentrum biedt ook opleidingsmogelijkheden voor scholieren en studenten die hier ambachten kunnen leren. Vrijwilligers, bijvoorbeeld gepensioneerden, kunnen ook aan de slag om hun ambacht hier uit te oefenen.