menu

Ik heb last van wespen

Heeft u last van wespen, bijen of hommels? Dit ongedierte heeft een nuttige functie in de natuur. Dus ga niet zelf aan de slag maar raadpleeg Irado.

Bijen en hommels zijn zeer nuttig bij het bestuiven van planten en bloemen. Ze verzamelen nectar. Wespen vangen andere insecten, vooral kamervliegen en muggen. Bijen, hommels en wespen zijn zeker nuttig, maar meestal niet in de directe nabijheid van mensen. Aangetrokken door de geur van zoete stoffen, komen ze op ons voedsel af en veroorzaken daardoor overlast in en om het huis. Eenmaal in het nauw gedreven door bijvoorbeeld een verkeerde bestrijding, kunnen ze pijnlijk en soms zelfs gevaarlijk steken. En ook kunnen zij overlast veroorzaken als zij hun nest dichtbij mensen maken.
Deze insecten mogen alleen bestreden worden als zij hinder veroorzaken. Bij scholen, bejaardenhuizen en ziekenhuizen is bestrijding echt noodzakelijk.

Hoe herken ik een wespen, bijen en hommels?

 • Wespen: na overwintering van de koningin laten wespen zich meestal pas in de zomer weer zien. Wespen zijn te herkennen aan de gele en zwarte dwars strepen op het achterlijf en twee paar doorzichtige vleugels.
 • Bijen: zijn hoofdzakelijk bruin van kleur. De meest voorkomende bij is de honingbij. Zij kunnen overwinteren.
 • Hommels: zijn dik en erg behaard.
 • Bijen en hommels komen meestal niet op ons eten af, maar voeden zich met stuifmeel en nectar. Wespen juist weer wel waardoor ze snel hinderlijk zijn.
 • U kunt het insect ook aan het nest herkennen. Dat is ook belangrijk bij het melden van het ongedierte.

Waar hebben wespen, bijen en hommels hun nest?

 • Een wespennest zit meestal in de grond, in bomen en struiken of op andere beschutte plaatsen zoals onder dakpannen of in schuren. Een wespennest wordt maar één keer bewoond. Wespen bouwen dus ieder jaar een nieuw nest.
 • Bijen komen vaak aanvliegen in een zwerm en gaan dan als zwerm aan een boom, hek of muur hangen.
 • Hommels nestelen zich in de grond, tussen spouwmuren en in nestkasten en vliegen af en aan.

Hoe kan ik wespen, bijen en hommels voorkomen?

De beste manier om dit ongedierte te weren, is door grote gaten en kieren af te dichten met staalwol. En verwijder ook natuurlijke potentiële plekken voor nesten, zoals oude boomstammen.

Wat kan ik zelf doen aan overlast van wespen?

Vindt u een wespen-, bijen- of hommelnest in of bij uw huis? Ze mogen alleen bestreden worden als ze hinder veroorzaken.

 • Wespen: doet u zelf niets. Neemt u contact op met de ongediertebestrijders van Irado.
 • Bijen: u kunt zelf een imker bellen. Zij zijn blij met een bijennest.
 • Hommels: doet u zelf niets. Hommels zijn seizoensdieren en leven van het voorjaar tot het najaar. Alleen bij ernstige hinder kunt u de ongediertebestrijders van Irado bellen.

Wat kan Irado voor mij doen?

Kiest u liever voor een professionele aanpak? Meld uw overlast altijd. Onze specialisten in ongediertebestrijding nemen vervolgens telefonisch contact met u op om de situatie in te schatten en, in overleg met u, een verantwoorde oplossing te bieden. Hiervoor rekenen wij een vergoeding. De kosten hangen af van de situatie. Irado bestrijdt de nesten uitsluitend bij ernstige hinder.

 • Wespennesten: het hele nest of de ingang wordt bespoten met poeder dat de wespen zelf verder verspreiden. Beide werkwijzen vereisen een professionele en zeer zorgvuldige aanpak, omdat het om giftige stoffen gaat.
 • Bijennesten: in overleg wordt een imker gebeld. Zij zijn blij met een bijennest.
 • Hommels: zijn seizoensdieren en leven van het voorjaar tot het najaar. Alleen bij ernstige hinder kunt u de ongediertebestrijders van Irado bellen.

Ik wil een offerte aanvragen

Heeft u vragen over ongediertebestrijding en -preventie bij uw bedrijf, school of instelling? Of wilt u een offerte aanvragen? U kunt Irado ook bellen 010 – 631 5060 of mailen.

Ik heb een vraag

Heeft u vragen over ongediertebestrijding? De mogelijkheden voor inwoners verschillen per gemeente. Woont u in Rozenburg, Schiedam of Vlaardingen, selecteert u dan uw gemeente in het menu (links) voor gemeentespecifieke informatie. Neemt u anders contact op met onze klantenservice.

Ik ben inwoner van Rozenburg

Heeft u nog vragen over wespen, bijen en hommels in en om uw woning? Neem contact op met onze klantenservice via dit formulier of telefoonnummer 010 – 262 1000. Onze ongediertebestrijders nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Ik ben inwoner van Schiedam

Heeft u nog vragen over wespen, bijen en hommels in en om uw woning of in de buitenruimte? Neem contact op met het Klant Contact Centrum van de gemeente Schiedam via telefoonnummer 14010 of gebruik dit formulier. Onze ongediertebestrijders nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Ik ben inwoner van Vlaardingen

Heeft u nog vragen over wespen, bijen en hommels in en om uw woning of in de buitenruimte? Neem contact op met onze klantenservice via dit formulier of telefoonnummer 010 – 262 1000. Onze ongediertebestrijders nemen zo snel mogelijk contact met u op.