Let op
De informatie die u bekijkt is niet voor uw gemeente bedoeld

Byewaste: ophaalservice aan huis voor afgedankte spullen

Heb je nog boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed, textiel of andere kleine gebruiksvoorwerpen in huis liggen die je niet meer gebruikt? Vaak verdwijnen deze spullen bij het restafval of grofvuil, terwijl we deze afgedankte spullen nog prima kunnen hergebruiken. Of kunnen recyclen. In heel Capelle komt Byewaste deze spullen gratis thuis ophalen.

Byewaste heeft een handige app ontwikkeld om een ophaalafspraak te maken. Jouw opgehaalde spullen krijgen zo een tweede leven bij een nieuwe eigenaar, of worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe materialen. Daarmee verminderen we de hoeveelheid restafval in Capelle. Een ophaalafspraak plan je eenvoudig in met de Byewaste app.

 • Boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed, textiel en kleine gebruiksvoorwerpen worden hergebruikt via kringloopwinkel Het Goed.
 • Spullen die niet meer hergebruikt kunnen worden gaan naar de milieustraat van Irado om aan te bieden voor recycling.

Byewaste haalt jouw oude boeken, kleine elektrische apparaten, textiel, speelgoed en ander klein huisraad met een maximumformaat gratis aan huis op. In goede of slechte staat: ook spullen die niet meer werken mag je aanbieden.

Voordelen
 • nog bruikbare spullen krijgen een nieuw leven
 • recycling van materialen
 • beter voor het milieu
 • inzameling huis-aan-huis

Zo werkt de ophaalservice:

Een ophaalafspraak maken kan op 2 manieren:

 1. Online via de website van Byewaste: klik dan hier
 2. Of download de Byewaste-app uit de appstores voor iOs en Android.

Verzamel de spullen waar je graag vanaf wilt met een maximum formaat van 40 x 40 x 40 cm.

Sorteer de spullen en stop deze per categorie in een eigen doos of tas.

 • Textiel: Schone en droge kledingstukken en andere textielwaren (zoals: T-shirts, blouses, broeken, schoenen, riemen, lakens, kussenslopen, beddengoed, etc.)
 • Elektronica:
  • met stekker: zoals stofzuiger, koffiemachine, LCD-scherm, computer, haardroger/föhn, blender/keukenmachine, keramische kookplaten, strijkijzer, afstandsbedieningen, en kabels
  • met batterij: zoals scheerapparaten, gamespullen, fotocamera, afstandsbediening, tandenborstel
  • Niet: grote elektrische apparaten, zoals televisie, wasmachine, koelkast, vriezer etc.
 • Mix: Kleine voorwerpen die u voorheen naar kringloopwinkel Het Goed zou brengen (zoals: boeken, magazines, speelgoed, keukengerei, woondecor, sport- en babyartikelen, etc.).

Byewaste neemt niet mee: klein chemisch afval, zoals verfblikken, medicijnen en naalden, vervuilde spullen, bedrijfsafval, restafval en grofvuil, glas en aardewerk en matrassen. Deze kun je zelf wegbrengen naar de milieustraat. Voor grofvuil kun je een grofvuilafspraak maken bij Irado.

Label de verschillende dozen/tassen met printbare stickers of pen en papier.

Kies in de Byewaste-app een geschikt ophaalmoment voor de gratis ophaalservice aan huis.

 1. Zorg ervoor dat je spullen klaar zijn om opgehaald te worden voorafgaand aan het gekozen tijdslot.
 2. Plaats de doos of tas met spullen erin op de ophaaldag voor de deur, zodat kringloopwinkel Het Goed deze kan ophalen. Hiervoor hoef je niet thuis te blijven. Je kunt de dozen en/of tassen in je voortuin achterlaten. Het is echter niet toegestaan om deze buiten op de stoep neer te zetten.
Download

Download de Byewaste app hier:

De gemeente Capelle aan den IJssel en Irado werken samen met kringloopwinkel Het Goed en milieuorganisatie Byewaste om te voorkomen dat bruikbare spullen in het restafval belanden. Spullen die hergebruikt, of op de juiste manier gerecycled kunnen worden zouden anders in de verbrandingsoven belanden. En dat is zonde voor het milieu. Door ze een tweede leven te geven winnen we grondstoffen terug en verminderen we de hoeveelheid restafval. Dat is winst voor het milieu.

Veel gestelde vragen

Sommige mensen hebben wat problemen met de app, de meest voorkomende oplossingen zijn:

 • controleer de naam van de stad: (schrijf de hele naam): Capelle aan den IJssel
 • schrijf de postcode zonder spaties: voorbeeld “2609BB”
 • controleer de naam van de straat: (soms is er een kleine spelfout).

Als het probleem aanhoudt, willen we graag weten wanneer het probleem is ontstaan: bij het downloaden van de app, bij het openen van de app, bij het aanmaken van een account, of bij het inplannen van een ophaalverzoek? Je kunt dit mailen naar info@irado.nl, dan nemen wij contact op met Byewaste.

Je aangeboden boeken, speelgoed en textiel worden, als ze nog in goede staat zijn, hergebruikt via kringloopwinkel Het Goed. Je afgedankte (kleine) elektrische apparaten worden gerecycled en zijn zo grondstof voor nieuwe materialen. En dat is goed voor het milieu.

In principe kun je van elk aanbiedmoment gebruik maken. Die vind je in de Byewaste-app. Uit milieuoverwegingen is het raadzaam zoveel mogelijk spullen te verzamelen en in één keer aan te bieden voor een aanbiedmoment. Dan verminderen we onze footprint en het aantal vervoersbewegingen.

Dat is niet de bedoeling! Als je spullen niet zijn opgehaald, neem dan contact met ons op via info@byewaste.app.

De chauffeurs komen langs op het gereserveerde tijdblok. Je kunt helpen door de spullen in een waterbestendige doos of tas te stoppen.

Voor matrassen is dat lastiger. Het is belangrijk dat de matras schoon en droog wordt aangeleverd. Anders kan deze niet worden gerecycled. Mocht je de hoes van je nieuwe matras nog hebben, kan je je oude daarin aanbieden om deze tegen vocht te beschermen. Zet je matras dus niet buiten als het regent, Byewaste belt dan bij je aan. Het kan ook zijn dat Byewaste de ophaalafspraak op voorhand annuleert en een nieuwe ophaalafspraak wordt ingepland.