Let op
De informatie die u bekijkt is niet voor uw gemeente bedoeld

Ophaalservice aan huis voor boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel

Heb je nog boeken, (kleine) elektrische apparaten, speelgoed en textiel in huis liggen die je niet meer gebruikt? Vaak verdwijnen deze spullen bij het restafval, terwijl we deze afgedankte spullen nog prima kunnen hergebruiken. Of kunnen recyclen. In enkele wijken in Capelle komen we deze spullen gratis thuis ophalen.

De aangeboden boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel worden hergebruikt via kringloopwinkel Het Goed. Spullen die niet meer hergebruikt kunnen worden gaan naar de milieustraat van Irado om aan te bieden voor recycling. Startup en milieuorganisatie Byewaste heeft een handige app ontwikkeld om een ophaalafspraak te maken. Jouw afgedankte spullen zijn zo altijd grondstof voor nieuwe materialen. Daarmee verminderen we de hoeveelheid restafval in Capelle.

Voordelen
 • nog bruikbare spullen krijgen een nieuw leven
 • recycling van materialen
 • beter voor het milieu
 • inzameling huis-aan-huis

Zo werkt de ophaalservice:

 1. Download de Byewaste-app uit de appstore (voor iOs/Apple, of Android)
 2. Stop de spullen die je kwijt wilt in een eigen doos of plastic zak, sluit/knoop deze goed dicht
 3. Plak de sticker erop
 4. Kies in de Byewaste-app de datum en tijd voor het gratis afhaalmoment
 5. Zet de doos of zak op de geplande dag en tijd buiten bij de voordeur. Hiervoor hoef je niet thuis te blijven.
Let op!

Dit initiatief vindt voorlopig alleen plaats in de wijken Schenkel, Capelle West, Fascinatio en ‘s-Gravenland. Bewoners uit deze wijken ontvangen in mei en juni 2021 een brief waarin ze worden uitgenodigd om deel te nemen. Met daarbij een sticker en een informatiefolder van Byewaste.

Het aanbieden van de afgedankte boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel gaat via een app: Byewaste.

De Byewaste-app is te downloaden via de appstores voor iOs en Android.

Download hier:
app_store_badge play_store_badge

Via de Byewaste-app maak je een afspraak voor de ophaalservice aan huis.

Maak een afspraak in de Byewaste-app. Stop de spullen die opgehaald moeten worden in een eigen doos of tas en plak de ontvangen sticker erop. Per ophaalmoment is een sticker voldoende.

Plaats de doos of tas met spullen op de ophaaldag voor de deur, zodat kringloopwinkel Het Goed de gevulde doos of tas kan ophalen.  Hiervoor hoef je niet thuis te blijven.

Alleen boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel kunnen met deze service worden opgehaald.

Afgedankte oude boeken, kleine elektrische apparaten, textiel en speelgoed. In goede of slechte staat: ook spullen die niet meer werken mag je aanbieden.

 • Alle soorten boeken.
  • Niet: tijdschriften
 • Kleine elektrische apparaten:
  • met stekker: zoals stofzuiger, koffiemachine, LCD-scherm, computer, haardroger/föhn, blender/keukenmachine, keramische kookplaten, strijkijzer, afstandsbedieningen, en kabels
  • met batterij: zoals scheerapparaten, gamespullen, fotocamera, afstandsbediening, tandenborstel
  • Niet: grote elektrische apparaten, zoals televisie, wasmachine, koelkast, vriezer etc.
 • Alle soorten speelgoed
  • Niet: video- en cassetebanden en cd’s en dvd’s
 • Textiel: kleding en schoenen die schoon en droog zijn
  • Niet: kleding en schoenen die nat of vervuild zijn.

We nemen ook niet mee: klein chemisch afval, zoals verfblikken, medicijnen en naalden, vervuilde spullen, bedrijfsafval, restafval en grofvuil, glas en aardewerk. Deze kun je zelf wegbrengen naar de milieustraat. Voor grofvuil kun je een grofvuilafspraak maken bij Irado.

Per ophaalmoment is een sticker voldoende. Wil je opnieuw spullen aanbieden? Bij het ophalen ontvang je een nieuwe sticker in de brievenbus en kun je een nieuwe afspraak maken.

De gemeente Capelle aan den IJssel en Irado werken samen met kringloopwinkel Het Goed en startup milieuorganisatie Byewaste om te voorkomen dat bruikbare spullen in het restafval belanden. Spullen die hergebruikt, of op de juiste manier gerecycled kunnen worden zouden anders in de verbrandingsoven belanden. En dat is zonde voor het milieu. Door ze een tweede leven te geven winnen we grondstoffen terug en verminderen we de hoeveelheid restafval. Dat is winst voor het milieu.

ophaalservice byewaste-app_Capelle
Download

Download hier de Byewaste-app voor iOs (Apple) en Android:

app_store_badge

play_store_badge