Hoeveel eten gooit ú weg?

Wist u dat van alles wat we weggooien, voedselresten het vaakst in de afvalbak belanden? Gemiddeld gooien we 50 kilo eten per persoon per jaar weg. Gewoon omdat we te ruim hebben ingekocht, te lang hebben bewaard, te veel hebben gekookt of het niet lekker vinden. Dat is niet alleen zonde van al dat eten, het is ook nog eens zonde van uw geld. U gooit namelijk ieder jaar voor ongeveer 150 euro aan eten weg. Gelukkig zijn er genoeg slimme tips om zuiniger met voedsel (en uw geld) om te gaan.

Tips om voedselverspilling te voorkomen

De website van Milieu centraal geeft veel informatie over het voorkomen van voedselspilling. We delen de belangrijksten met u:

Koop bewust

  • Check wat u nog in huis heeft, en maak vóór uw boodschappen doet een boodschappenlijstje.
  • Koop niet meer dan u nodig heeft. Neem alleen aanbiedingen of voordeelverpakkingen als u zeker weet dat die ook op tijd opgaan.
  • Let op de houdbaarheidsdatum, maakt u het product op tijd op?
  • Koop verse producten liefst niet een week vooruit, maar doe zulke boodschappen meerdere keren per week.
  • Vervoer kwetsbare etenswaren voorzichtig. Zonder beschadigingen bederven ze minder snel.
  • Gebruik een koeltas voor gekoelde en diepvriesproducten, en berg deze bij thuiskomst direct op in de koelkast of vriezer.

Bewaar slim

  • Zorg voor een overzichtelijke indeling van uw voorraad- en koelkast, en leg kort houdbare producten vooraan. Dat voorkomt dat u ze vergeet.
  • Zet producten die koel bewaard moeten worden zo snel mogelijk terug in de koelkast.
  • Zet de koelkasttemperatuur op 4 graden. Bij deze temperatuur zijn voedingsmiddelen het langst houdbaar. De temperatuur mag zeker niet hoger zijn dan 7 graden.
  • Bewaar tropisch fruit, tomaten, paprika, en aubergine buiten de koelkast, anders treedt na enige dagen koudebederf op.
  • Maak eerst aangebroken etenswaren en restjes op voordat u nieuwe gaat gebruiken. U kunt restjes nog 2 dagen in de koelkast bewaren.

Kook op maat

  • Gebruik bij het koken een kopje, mok, weegschaal of maatbeker om de juiste porties af te meten. Handige tip: het eetmaatje van Voedingscentrum.
  • Hou bij het koken rekening met grote en kleine eters.
  • Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn? Maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en hergebruiken.
  • Gooi restjes van maaltijden niet weg, maar bewaar ze afgesloten in de koelkast; u kunt ze een dag of twee bewaren en gebruiken voor een lunch, of een latere warme maaltijd. Kijk voor inspiratie op http://www.kliekipedia.nl/.

Weggooitest

Wilt u weten hoeveel eten u nu weggooit? U krijgt tevens tips wat u eraan kunt doen. Doe de Weggooitest of download de gratis iPhone app.

Ik heb een vraag

Wilt u meer weten over afvalvermindering of afvalscheiding, neem dan contact met ons.

Themapagina_eten.indd