menu

Aanvraagformulier toegangpas/milieustraat voor bewoners

Is uw huidige pas kapot, of bent u deze verloren en wilt u daarom een nieuwe pas aanvragen? Bent u inwoner van Schiedam en heeft u geen pas ontvangen? Vult u, voor het aanvragen van de pas, onderstaand formulier volledig in. De pas wordt naar uw huisadres verzonden. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Let op: bij het aanvragen van een nieuwe pas wordt de oude pas automatisch geblokkeerd.

  Achternaam:*

  Voorletters:*

  Email:*

  Telefoon:*

  Straat:*

  Huisnummer + toevoeging:*

  Postcode:*

  Woonplaats:*

  Reden aanvraag:*

   

  Afsluiten van verzamelcontainers op 31 december 2020

  Tijdens de jaarwisseling worden de verzamelcontainers in  Vlaardingen en een aantal in Schiedam tijdelijk afgesloten om de kans op brandjes door vuurwerk te verkleinen.

  Schiedam

  In gemeente Schiedam worden de verzamelcontainers zonder toegangspas (papier, pmd en textiel) op donderdag 31 december gesloten en vrijdag 1 januari 2021 weer geopend. Het gaat hierbij alleen om onderstaande locaties:

  • Groenelaan
  • Lekstraat
  • Broersveld
  • Malmo
  • Bachplein
  • Geuzenplein
  • Frans Halsplein
  • Wibautplein
  • Mgr Nolenslaan
  • B. Ballotsingel
  • Dieselstraat
  • Iepenlaan
  • Troelstralaan
  • Van Maremstraat
  • Dreesplein

  Vlaardingen

  In Vlaardingen worden alle verzamelcontainers voor restafval, papier en textiel op donderdag 31 december 2020 gesloten en vrijdag 1 januari 2021 weer geopend.

  Plaats geen afval naast de container om brandjes, overlast en een boete te voorkomen!

  Zakcentje verdienen in Schiedam met kerstbomen

  Net als voorgaande jaren kun je met het inleveren van je oude kerstboom een zakcentje verdienen. Breng na de feestdagen zoveel mogelijk kerstbomen naar één van de brenglocaties in Schiedam. Voor elke afgedankte kerstboom ontvang je € 0,50. Uiteraard wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen zodat de kerstbomen veilig ingeleverd kunnen worden.

  Draag bij het inleveren van je kerstboom een mondkapje als je 13 jaar of ouder bent.

   

  Bij de locaties worden de bomen ter plekke versnipperd. De versnipperde kerstbomen gaan naar de biomassacentrale waar het wordt verwerkt tot groene stroom.

  Wanneer en waar kan ik kerstbomen inleveren?

  Datum Locatie Tijd
  28 december 2020 Parkeerplaats Krona 08:00-15:30
  Geuzenplein 08:00-15:30
  30 december 2020 Parkeerplaats Krona 08:00-15:30
  Geuzenplein 08:00-15:30
  4 en 6  januari 2021 Parkeerplaats Krona 08:00-15:30
  Geuzenplein 08:00-15:30
  Aleidastraat 08:00-15:30
  Nolenslaan/ Lieftinckplein 09:30-10:20
  Koemarkt 10:30-11:20
  Van ’t Hoffplein 11:30-12:20
  Westerhavenbrug/ Stadhouderskade 13:00-13:50
  Bachplein (marktterrein) 14:00-14:50
  Van Anrooijlaan (OBS De Loep) 15:00-15:50

  Let op: met oog op de brandveiligheid is het niet toegestaan om kerstbomen op te slaan.

  Recyclewinkel is al eerder gesloten

  Vanwege de harde lockdown is de Recyclewinkel aan de Meesterstraat 40 in Schiedam al gesloten. Anders dan de eerdere berichtgeving: https://www.irado.nl/nieuws/recyclewinkel-gaat-18-december-sluiten

  Actieve deelnemers

  Actieve deelnemers kunnen na de lockdown hun pas inleveren bij Irado en krijgen dan de beloofde attentie. Hun eventuele spaartegoeden krijgen de deelnemers in januari 2021 uitgekeerd.

   

   

   

  Recyclewinkel gaat 18 december sluiten

  De Recyclewinkel aan de Meesterstraat 40 in Schiedam sluit permanent haar deuren. Vrijdag 18 december is de laatste dag dat deelnemers hun gescheiden afval kunnen brengen in ruil voor geld.

  Afval loont 

  Het brengen van gescheiden afval in ruil voor geld is een landelijk concept van Afval Loont. In maart 2020 stopte Afval Loont met haar landelijke activiteiten. Daarna nam Irado de Recyclewinkel tijdelijk over. In de toekomst gaat dit concept deel uitmaken van het circulaire ambachtcentrum. Komend jaar blijft de Recyclewinkel helaas gesloten.

   Actieve deelnemers

  Actieve deelnemers zijn inmiddels over de sluiting geïnformeerd. Zij kunnen hun pas t/m vrijdag 18 december inleveren bij de Recyclewinkel en krijgen hun eventuele spaartegoeden in januari 2021 uitgekeerd.

   

   

   

  Wijzigingen afvalinzameling kerstdagen en nieuwjaar 2020/2021

  Tijdens de feestdagen wijzigt onze afvalinzameling en de openingstijden van  de milieustraat. Hieronder vindt u een overzicht van de wijzigingen per gemeente voor Kerst en Nieuwjaar 2020/201.

  Gemeente

  Wat

  (Feest)dag

  Wijziging

  Schiedam kliko GFT 25-dec 28-dec
  kliko PMD (buitengebied) 01-jan 2-jan
  inpandige verzamelcontainer restafval 25-dec 24-dec
  inpandige verzamelcontainer restafval 01-jan 31-jan
   Vlaardingen minicontainers GFT (Centrum/VOP) 25-dec  28-dec
  minicontainer GFT (Centrum/VOP) 01-jan 02-jan
  Inpandige verzamelcontainers restafval (Hoofdstedenbuurt) 25-dec 24-dec
  Inpandige verzamelcontainers restafval (Hoofdstedenbuurt) 01-jan 02-jan
  Capelle a/d IJssel inpandige verzamelcontainer GFT 25-dec 23 dec
  inpandige verzamelcontainer restafval 25-dec 24 dec
  inpandige verzamelcontainer GFT 01-jan 02-jan
  inpandige verzamelcontainer restafval 01-jan 02-jan
  grofvuilhokken Beemsterhoek en Schermerhoek 25 dec 26 dec
  grofvuilhokken Beemsterhoek en Schermerhoek 01-jan 02-jan
  Rozenburg minicontainer restafval 25-dec 28-dec
  minicontainer GFT 01-jan 02-jan

  Zet uw container op de wijzigingsdag tussen 5.00 en 7.30 uur aan op de vaste aanbiedplaats.

  Milieustraat

  • Op de feestdagen 25 en 26 december, en 1 januari is de milieustraat gesloten.

  Afsluiten van verzamelcontainers i.v.m. brandgevaar

  • In Vlaardingen worden alle verzamelcontainers voor restafval, papier en textiel op 31 december gesloten en 1 januari weer geopend.
  • In Schiedam worden een aantal verzamelcontainers voor papier, textiel, pmd en restafval afgesloten en 1 januari weer geopend.

  Persoonlijke afvalkalender

  Via de afvalkalender raadplegen kunt u aan de hand van uw postcode en huisnummer de wijzigingen in uw persoonlijke afvalkalender terugvinden. Kijk tijdig naar welke datum de inzameling verschuift. Let op: Het legen van uw kliko/minicontainer kan ook eerder plaatsvinden.

  Irado app

  Download de gratis Irado app. Deze bevat onder andere de afvalkalender, containerlocaties, de afvalscheidingswijzer én je kunt gemakkelijk een grofvuilafspraak maken. Ook heel handig: zet de notificaties (herinneringen) voor de inzameldata aan. Zo weet u precies wanneer u uw minicontainer aan de straat kunt zetten.

   

  Werkzaamheden aan restafvalcontainers in Schiedam

  In Schiedam worden vanaf deze week 160 ondergrondse restafvalcontainers voorzien van nieuwe elektronica.

  De monteur heeft ongeveer 1 tot 2 uur per container nodig, daarna kunt u weer bij de container terecht met uw restafval.

  Werkzaamheden aan 160 ondergrondse containers in Schiedam

  Circulair ambachtscentrum

  Circulair ambachtscentrum

  Nederland streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. Gemeenten kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren door een circulair ambachtscentrum op te zetten. Irado en de gemeente Schiedam hebben de handen ineen geslagen voor de ontwikkeling van een circulair ambachtscentrum in Schiedam.

  Een circulaire ambachtscentrum verbindt een kringloopwinkel, reparatiewerkplaats, de milieustraat en een onderwijsinstelling met elkaar. Met een focus op producthergebruik wordt het onnodig weggooien van grondstoffen en materialen hier voorkomen. Behalve voor duurzaamheid, zorgen deze plekken vaak voor werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En biedt het opleidingsmogelijkheden.

  Een circulair ambachtscentrum in Schiedam

  Waarom zou je een keukenstoel weggooien, als die ook een tweede kans kan krijgen? Met die gedachte hebben Irado en de gemeente Schiedam het initiatief genomen om een circulair ambachtscentrum op te zetten. Op één locatie aan de Fokkerstraat 510 gaan partijen zoals kringloopwinkel Het Goed, Buurtwerkplaats Oost, de Recyclewinkel en de Klussendienst, Stroomopwaarts, de Green Business Club, scholen en opleidingscentra en het Repaircafé samenwerken aan groene wereld.

  Door op één centrale locatie samen te werken komen er minder bruikbare producten en waardevolle grondstoffen in de verbrandingsovens terecht. In het circulair ambachtscentrum worden producten gerepareerd en opknapt, zodat de levensduur ervan wordt verlengd. Ook worden er nieuwe producten gemaakt uit bestaande materialen. Dit kan zijn als grondstof voor een ander product. Het kan ook zijn dat afval, bijvoorbeeld de oude keukenstoel, wordt opgeknapt en opnieuw in de verkoop wordt gebracht. Niet alleen krijgt de keukenstoel zo een tweede kans. Deze manier van werken zorgt ook voor een zinvolle dagbesteding voor vele mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het circulair ambachtscentrum biedt ook opleidingsmogelijkheden voor scholieren en studenten.

  Op het circulair ambachtscentrum worden producten en onderdelen ingenomen of ingekocht van onze milieustraten, (overheids)bedrijven en burgers. Bij binnenkomst worden de producten gesorteerd,  gerepareerd en/of bewerkt. Vervolgens worden de producten opnieuw aan de markt aangeboden. Daarnaast kunnen inwoners gebruik maken van kleine reparatiediensten. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van tweedehands materialen.

  Infografiek Circulair ambachtscentrum in Schiedam

   

  Inname

  Werkplaats

  Demonteerstation

  Alle aangeboden spullen komen centraal binnen in het circulair ambachtscentrum. Bij het innameloket worden de binnenkomende goederen en grondstoffen aangenomen, geanalyseerd, gesorteerd en deels gewogen. Voor bepaalde grondstoffen ontvangen klanten een kleine vergoeding.  Vervolgens wordt er bepaald wat er verder met de producten moet gebeuren. Naar kringloopwinkel Het Goed of verdeeld over de andere afdelingen binnen het circulair ambachtscentrum. In de werkplaats worden nieuwe producten gemaakt van binnengekomen materialen en oude producten gerepareerd. Dit wordt gedaan met de hulp van buurtbewoners, De Klussendienst, Buurtwerkplaats Oost, het Repaircafé en met vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Producten die als grofvuil worden aangeboden en eenvoudig demontabel zijn, worden bij het demonteerstation afgegeven. Daar halen de medewerkers de producten uit elkaar. Er blijven verschillende grondstoffen over, die naar de werkplaats gaan. Deze grondstoffen worden verwerkt, te koop aangeboden in de bouwmarkt, of bij de kringloopwinkel, of ze gaan als monostroom naar de milieustraat.

   

   

   

  Circulaire economie in Schiedam

  Schiedam sleept flinke subsidie binnen voor circulair ambachtscentrum

  De gemeente Schiedam is, samen met Irado, een van de winnaars van de prijsvraag Circulaire Ambachtscentra. Daarmee hebben zij een subsidie binnengesleept van 45.000 euro. Nederland streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. Gemeenten kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren door een circulair ambachtscentrum op te zetten.

  Waarom zou je een oude keukenstoel weggooien als die ook een tweede kans kan krijgen? Afval is een grondstof die de weg kwijt is, zeggen Irado en de gemeente Schiedam. Vanuit die gedachte hebben Irado en de gemeente Schiedam meegedaan aan de prijsvraag om een circulair ambachtscentrum op te zetten. Samen zetten zij zich in voor een groenere wereld, waarin circulariteit een vaste plaats krijgt. Sociale en duurzame initiatieven worden uitgenodigd om daarbij aan te sluiten. “Het is een integraal plan dat slim de krachten bundelt”, aldus de jury. “Een mooi samenwerkingsverband waarbij ook de sociale agenda goed geïntegreerd is. Het zal ook andere gemeenten in staat stellen om van te leren. Medewerkers worden opgeleid tot gekwalificeerde mensen.”

  Initiatieven combineren

  Wethouder Jeroen Ooijevaar: “Het circulair ambachtscentrum in Schiedam biedt de mogelijkheid om geweldige bestaande initiatieven met elkaar te combineren. De beoogde unieke ligging in SchieDistrict biedt het ambachtscentrum de ruimte om uit te groeien tot een van de meest circulaire bedrijven van de toekomst. De milieustraat, Het Goed en andere sociale en duurzame alternatieven krijgen op deze manier een prachtig perspectief in de stad. Dit gaat zeker zorgen voor toenemende werkgelegenheid.”

  Minder weggooien, meer hergebruiken

  Door een nieuwe samenwerking op één centrale locatie komen minder nog bruikbare producten en waardevolle grondstoffen in de verbrandingsovens terecht. Het plan is eenvoudig: in plaats van afval weg te gooien, krijgt het een tweede kans. Met het repareren en opknappen wordt de levensduur van producten verlengd. Ook worden nieuwe producten gemaakt uit bestaande materialen, bijvoorbeeld door de grondstoffen te gebruiken voor een ander product. Afval, bijvoorbeeld de oude keukenstoel, wordt opgeknapt en opnieuw in de verkoop gebracht. Deze manier van werken zorgt voor een zinvolle dagbesteding voor vele mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

  De prijsvraag is uitgeschreven door VANG-HHA. VANG-HHA is het uitvoeringsprogramma Van Afval Naar Grondstof Huishoudelijk Afval. Het is ontwikkeld om gemeenten te helpen om de nodige stappen te zetten naar een circulaire economie. Naast afvalscheiding zijn preventie en grondstofketens sluiten belangrijke speerpunten. VANG-HHA wordt uitgevoerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Rijkswaterstaat (RWS), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Vereniging voor Afval en Reinigingsmanagement (NVRD). Het is door het kabinet vastgesteld om de omslag naar een circulaire economie te stimuleren.

  De aanvragen zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury bestaande uit leden van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland, Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement en Stichting Repair Café.

  Circulaire economie in Schiedam

  Circulaire economie in Schiedam

   

   

   

   

  Lees hier meer over een circulair ambachtscentrum »

  Kinderboerderij ‘t Hoefblad in Schiedam weer open voor publiek

  Vanaf 19/11/2020 is Kinderboerderij ’t Hoefblad weer geopend. Let op, de openingstijden zijn nog wel aangepast:

  maandag: gesloten
  dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 15.00
  zaterdag en zondag 10.00 – 15.00

  Kijk voor meer informatie over onze coronamaatregelen op de pagina Coronavirus en Irado.