menu

Afval the Game: wie scheidt het best zijn afgedankte textiel?

Van  7 – 30 maart 2016 nemen leerlingen van groepen 6 van Schiedamse basisscholen deel aan het duurzaamheidsproject Afval the Game. De gemeente Schiedam en Irado werken hierin samen met de Kleine Ambassade om kinderen en volwassenen bewust te maken van het belang van het scheiden van afval. En tijdens dit project specifiek het scheiden van textiel. Wethouder Van Steenderen heeft hiervoor samen met directeur André Hertog op maandag 7 maart jl. het officiële startsein gegeven.

Opzet project

Het project Afval the Game bestaat uit drie lessen en een inzamelingswedstrijd. Een belangrijk onderdeel van het project is de inzamelingswedstrijd waarmee alle groep 6-leerlingen worden uitgedaagd om, in samenwerking met andere mensen uit de wijk, zoveel mogelijk textiel in te zamelen. Het inzamelen ‘goed’ textiel gebeurt op school. Het inzamelen van kapot textiel vindt niet plaats op school, maar in de hiervoor bestemde boven- en ondergrondse textielcontainer op de Afval Apart Punten in de wijk. De containers worden voor deze gelegenheid zichtbaar gekoppeld aan de verschillende scholen. Gedurende de wedstrijd wordt iedereen via verschillende media opgeroepen mee te doen, via social media worden de tussenstanden gedeeld en zijn er extra lessen en knutselopdrachten te downloaden. De school die het meeste textiel inzamelt, wint een mooie prijs.

Resultaten

Tijdens het project Afval the Game worden tips en resultaten gedeeld via de speciale facebookpagina en instagram en andere social media. De resultaten van de inzamelingsactie worden bekend gemaakt tijdens een feestelijke kledingruilbeurs op 30 maart  Alle deelnemende scholen kunnen hierbij aanwezig zijn in de voormalige Bibliotheek aan het Stadserf in Schiedam. De opbrengst (wat levert het inzamelen van textiel op voor de stad?) wordt daarnaast via Kik’r TV, de lokale media en via Irado en de gemeente Schiedam bekend gemaakt. Zo willen wij alle inwoners van Schiedam blijven motiveren hun afval te scheiden.

Idee van de milieucommissie

Afval the Game komt voort uit de ideeën van de Milieucommissie van de Kindergemeenteraad Schiedam. De jonge adviseurs van deze commissie zijn actief betrokken bij het vooronderzoek, adviseren over de opzet van het project, de inzet van social media en de te winnen prijs. Mede door deze input wordt het project nog leuker en leerzamer voor alle kinderen en sluit het extra goed aan bij hun belevingswereld. Irado is partner van de Kindergemeenteraad en actief betrokken bij de initiatieven van de Milieucommissie.

slider-website