Let op
De informatie die u bekijkt is niet voor uw gemeente bedoeld

Textiel Race 2022 in Capelle groot succes

En de winnende school is…. De Horizon

Pcb De Horizon is de winnaar van de Texiel Race in Capelle. Leerlingen uit groep 7 en 8 zamelden 1413 kilo textiel in. Zij gingen de afgelopen vier weken de strijd aan met twee basisscholen uit Capelle en zes scholen uit Nissewaard en Westland om zoveel mogelijk oud textiel en kleding in te zamelen. Wethouder Afvalinzameling en Duurzaamheid Sjoerd Geissler bezocht de winnende school om de prijs te overhandigen.

Pcb De Horizon, OBS Wonderkind en pcb Het Baken streden niet alleen niet alleen tegen elkaar, maar ook tegen scholen uit de gemeenten Nissewaard en Westland. Alle scholen hebben samen 18.121 kilo oud textiel verzameld, waardoor het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden. Ook zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. De Textiel Race in Capelle is een groot succes geworden dankzij de inzet van leerlingen, leerkrachten én buurtbewoners.

Jong geleerd, oud gedaan

Wethouder Sjoerd Geissler is groot voorstander om kinderen op jonge leeftijd te leren over en te betrekken bij hergebruik van materialen. “Het is fantastisch om te zien hoe enthousiast de kinderen aan de slag zijn gegaan om zoveel mogelijk textiel te verzamelen om te kunnen hergebruiken. De bewustwording bij deze kinderen is groot om iets te doen voor het milieu en klimaat. En dat is mooi om te zien in deze Week van de Duurzaamheid. Ik ben onder de indruk hoe ze de Textiel Race samen met buurtbewoners en leerkrachten hebben aangepakt. Op deze manier krijgt afgedankt textiel nog een mooi tweede leven. Via de kringloopwinkel, of als materiaal als poetslap of in een judomat”

Allemaal winnaars

Pcb De Horizon heeft een mooie beker met certificaat gehad. OBS De Wonderwind won de 2e prijs, de PR/Communicatieprijs. Zij hebben het professioneel aangepakt door oa. zelf flyers en posters te maken en in de buurt te verspreiden. De derde prijs is voor Pcb het Baken. Basisschool De Vlieten uit De Lier (gemeente Westland) is de winnaar van alle scholen in de Textiel Race.

Textiel Race

De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland belandt nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden. Het ingezamelde textiel is in Capelle opgehaald door Irado in samenwerking met Het Goed. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel goed terecht komt en kan het worden hergebruikt of gerecycled.

Wethouder Sjoerd Geissler overhandigde de prijs aan de Capelse winnaar van de Textiel Race: Pcb De Horizon.