De Cirkel is geopend: circulaire ambachten in Schiedam verbonden met de milieustraat en Het Goed

De Cirkel is rond: nu ook voor het circulair ambachtscentrum in Schiedam. Want dat is de nieuwe naam van het ambachtscentrum. In De Cirkel werken Irado en kringloopwarenhuis Het Goed samen om afgedankte spullen een nieuw leven te geven. Op 24 april jl. vond de officiële opening en onthulling van de naam plaats bij de milieustraat van Irado in Schiedam. Irado-directeur Arjan Kraijo nodigde wethouder Kahramanoglu uit, samen met de bedenkers van de naamwedstrijd, het gevelbord met de nieuwe naam te onthullen.

De milieustraat en kringloopwarenhuis Het Goed vormen samen De Cirkel. Op beide locaties werd al nauw samengewerkt aan hergebruik van spullen. Nu de milieustraat ook operationeel gekoppeld is aan buurman Het Goed, is het voor de Schiedammer makkelijker om kleine spullen of grofvuil een tweede leven te geven. Breng je voortaan je afgedankte spullen naar Het Goed of naar de milieustraat in Schiedam, dan wordt goed gekeken wat hiervan kan worden hergebruikt. Arjan Kraijo, directeur Irado, legt uit: “Ongemerkt gooien we veel spullen weg die vaak nog waardevol (kunnen) zijn. Door hergebruik: door het door te geven, te repareren, te upcyclen, of door het te recyclen wordt het onnodig weggooien van spullen voorkomen. Dan is ‘de cirkel rond’.”

Centraal innameloket

Er zijn twee ingangen naar De Cirkel: via de Kringloopwinkel Het Goed en nu ook via de milieustraat. Bij het centrale innameloket worden de aangeboden spullen beoordeeld en bepaald wat er verder met de producten moet gebeuren. Is het nog van goede kwaliteit, dan kan het naar de kringloopwinkel. Kan het, of delen ervan, worden hergebruikt door reparatie of demontage met ambachtelijke werk, dan wordt het verdeeld over de andere afdelingen binnen De Cirkel. Is dat niet het geval, dan kun je het gescheiden weggooien in de verschillende containers op de milieustraat om te laten recyclen.

Ambachten

In De Cirkel vind je verschillende ambachten: een naaiatelier waar van oud textiel tassen en sierkussens worden gemaakt. Je kunt je fiets laten repareren bij de fietsenreparateur die onderdelen van oude fietsen hiervoor gebruikt. Bouwmaterialen worden aangeboden in de kringloopwinkel en verder vind je er recycle tapijten en gerepareerd witgoed en computers. En natuurlijk kun je doorgegeven spullen kopen in de kringloopwinkel.

Iedereen krijgt een kans

In De Cirkel krijgt iedereen een kans om te leren en te werken. Deze manier van werken zorgt voor een zinvolle dagbesteding voor vele mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het ambachtscentrum biedt ook opleidingsmogelijkheden voor scholieren en studenten die hier ambachten kunnen leren. Vrijwilligers, bijvoorbeeld gepensioneerden, kunnen ook aan de slag om hun ambacht hier uit te oefenen.

Klik verder voor meer informatie over De Cirkel.