Duidelijke Taal in NPO2-serie over laaggeletterdheid

Jarenlang liep onze collega Hans Esbach rond met een groot geheim. Hij kon niet goed lezen en schrijven. Tot onze oud-directeur André Hertog dit ontdekte en hem overhaalde op taalcursus te gaan. Nu stimuleert Hans zelf mensen die laaggeletterd zijn om taallessen te volgen. Binnenkort is Hans op tv te zien in Duidelijke Taal, een NPO2-serie over laaggeletterdheid.

In Duidelijke Taal onderzoekt actrice en comédienne Loes Luca wat het betekent om niet goed te kunnen lezen en schrijven in een maatschappij waar alles om taal draait. Ze volgt daarvoor enkele mensen die laaggeletterd zijn (of waren) in hun dagelijks leven.

Taalambassadeur

Waaronder dus Hans. Hij heeft zijn laaggeletterdheid inmiddels overwonnen en moedigt als taalambassadeur anderen aan om taallessen te nemen. Waaronder collega’s die problemen hebben met lezen en schrijven. Zij kunnen zich opgeven voor de taalcursus die wij twee keer in de week bij Irado geven. Daarnaast houdt Hans regelmatig toespraken in het bedrijfsleven om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Eerder dit jaar was hij genomineerd voor de Taalheldenprijs. Onnodig te zeggen, dat wij supertrots zijn op ‘onze’ Hans!

Uitzending

De vierdelige serie Duidelijke Taal is vanaf woensdag 8 november om 20.30 uur te zien op NPO2 en NPO Start. De aflevering met Hans Esbach wordt uitgezonden op 15 november.