Koffiepads en theezakjes mogen bij het gft/gfe

Waar laat je een gebruikt theezakje of een koffiepad? Op deze vraag is nu het officiële antwoord: bij het gft/gfe. Daarna wordt het verwerkt tot compost.

Het nieuwe weggooiadvies is het resultaat van een initiatief vanuit de branchevereniging Koffie & Thee Nederland, bedrijven uit de koffie- en theesector de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven. In 2020 besloten zij gezamenlijk te bekijken hoe koffiepads en theezakjes kunnen worden verwerkt in het gft-afval.

Koffiedik en theeblaadjes zijn goed te composteren, maar over de gebruikte materialen in de theezakjes en pads bestond voor consumenten veel onduidelijkheid. Daardoor was lange tijd het advies om de zakjes en pads bij het restafval te gooien, zo ontstond er geen vervuiling van de gft-afvalstroom. Uit een onafhankelijke steekproef in opdracht van Rijkswaterstaat blijkt dat inmiddels 93% van de theezakjes en bijna 97% van de koffiepads ook professioneel composteerbaar is, waardoor ze bij het gft/gfe kunnen worden weggegooid. Met op jaarbasis 88 miljoen kilo extra compost als resultaat.

Koffiecups gooi je nog weg bij het restafval

Wie koffie maakt met cups, moet deze nog wél bij het restafval gooien. Deze zijn namelijk van aluminium of hard plastic en zelfs het biodegradeerbare plastic breekt vaak niet of onvoldoende af in de Nederlandse composteerinstallaties.

 

Bron: milieucentraal.nl