‘Zooi is mooi’ bezoekt het Regionaal Sorteer Centrum van Irado

Vintage liefhebber Danny Post bezoekt voor RTV Rijnmond met het programma ‘Zooi is mooi’ milieuparken, kringloopwinkels  en –markten op zoek naar waardevolle schatten. Mooie spullen die anderen hebben weggegooid. Hij bezocht ook het Regionaal Sorteer Centrum voor elektrische apparaten in Vlaardingen.

RTV Rijnmond noemt hem een urban strandjutter die zich verbaast over de mooie spullen die we gewoon weggooien. In verschillende reportages gaat Danny Post op zoek naar de verhalen achter afgedankte spullen. Je kunt alle afleveringen hier terugkijken.

Zooi is mooi

In de aflevering van 18 november jl. bezocht Danny het Regionaal Sorteer Centrum van Irado in Vlaardingen. Niet toegankelijk voor bezoekers, maar voor het programma Zooi is mooi maakten we een uitzondering. In het RSC worden afgedankte elektrische apparaten (met stekker of batterij) uit de regio verzameld en gesorteerd voor recycling. Op 16 locaties, bij milieustraten en kringloopwinkels, in de regio staan containers voor elektrische apparaten. Irado haalt daar jaarlijks circa 4.500.000 kilo aan afgedankte elektrische apparaten op. Al deze apparaten worden gebracht naar het RSC om te worden gesorteerd op soort en kwaliteit van de grondstoffen.

De aflevering kun je hier terug kijken vanaf minuut 10:20.

https://www.rijnmond.nl/tv/programma/262/Zooi-is-Mooi/aflevering/32758

Van afgedankt naar hergebruik

Jaarlijks worden flink wat afgedankte elektrische apparaten weggegooid. Een deel hiervan belandt in het restafval, een groot deel wordt gebracht naar milieustraten of weggebracht naar kringloopwinkels in de regio. Daardoor zijn veel van deze materialen zijn nog prima te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. En wat blijkt: zeker 20% van de producten die terecht komen in het RSC zijn eigenlijk nog goed bruikbaar.