menu

Glasbak viert 40ste verjaardag!

Alweer 40 jaar geleden werd de allereerste glasbak van ons land neergezet. Glas in de glasbak, het lijkt zo normaal! En dat is het ook. Want het overgrote deel van de huishoudelijke glazen verpakkingen gooit u, op kleur, in de glasbak. Dankzij de glasbak is Nederland wereldwijd koploper als het gaat om glasinzameling en -recycling.

Ook in de gemeenten Capelle aan den IJssel, Schiedam en Vlaardingen vieren we 40 jaar glasbak mee. De komende weken vinden diverse activiteiten rondom het thema glas plaats. Wethouder Ruud van Harten van de gemeente Vlaardingen deelde vanmorgen ‘glastassen’ en heerlijke gebakjes uit bij de glascontainers aan de Dr. Wiardi Beckmansingel. Uit de gesprekken met de buurtbewoners blijkt dat veel bewoners de glasbak goed weten te vinden.

Nationaal feest rondom de glasbak

Glasinzameling is voor de meeste Nederlanders de gewoonste zaak van de wereld. Iedere pot of fles die in de glasbak verdwijnt, kan gerecycled worden. Oneindig vaak zelfs. Nog maar een zeer klein percentage verdwijnt in de restafvalcontainer. En dat is zonde. De glasbak is helemaal ingeburgerd in onze samenleving. En dat vieren we. De landelijke campagne Glas in ‘t Bakkie heeft de meimaand als glasmaand gebombardeerd en promoot deze mijlpaal op landelijke tv en radio.

Chauffeur in het zonnetje

Ook Irado-chauffeur Jan Jochems viert het feestje met ons mee. Al 20 jaar leegt hij de glasbakken in de gemeenten Schiedam en Vlaardingen en dat is best iets om trots op te zijn. Zijn belangrijkste tip: ‘is het een glazen verpakking voor drank, voedsel of cosmetica? Dan mag het in de glasbak.’

Waar kunt u glas kwijt?

Op verschillende locaties staan glasbakken in de gemeenten. Check met behulp van uw postcode waar de voor u dichtstbijzijnde glasbak staat. De flessen en potten mogen met deksel, kurk of dop en met restjes in de glasbak. Ovenschalen, vazen en spiegels horen niet in thuis in de glasbak, maar bij het restafval.

Waar kan ik glas kwijt?

Glas scheiden