menu

Irado test slimme containers in Schiedam en Capelle aan den IJssel

Irado gaat nieuwe innovatieve containers in Schiedam en Capelle aan den IJssel testen met omwonenden. Deze containers zijn uniek in Nederland: ze zijn slimmer, duurzamer en gebruiksvriendelijke dan andere containers in ons land. Wethouder Marc Wilson (in Capelle aan den IJssel) en wethouder Jeroen Ooijvaar (in Schiedam) onthulden deze unieke containers. Daarmee startte de testperiode die drie maanden duurt.

De nieuwe containers zijn in Schiedam geplaatst op het Dr. W. Dreesplein en in Capelle aan den IJssel op de Jan van Kanrede. Samen met omwonenden worden de containers de komende maanden getest op gebruiksgemak en hygiëne. Er is tijdens de testperiode ook veel aandacht voor inwoners die minder mobiel zijn. Al op de eerste dag constateerden Irado en omwonenden dat de geplaatste papiercontainer (Capelle) en pmd-container (Schiedam) niet veilig genoeg zijn voor kinderen en huisdieren. Daarom zijn de containers direct afgesloten en in de loop van de volgende dag vervangen door een containers met een andere laadsysteem. Irado-directeur André Hertog: “Geef uw tips en ervaringen vooral aan ons door. Daar kunnen we iets mee.” De pilot start op 27 november 2019 en duurt tot 1 maart 2020.

Allernieuwste containers

De nieuwe containers die Irado gaat testen zijn uniek: innovatief, duurzamer, slimmer en gebruiksvriendelijker dan andere containers in ons land. De laadkleppen van de containers zijn breder, zodat vuilniszakken er beter in passen. De containers zijn voorzien van ledverlichting in de plint. Deze rode of groene verlichting waarschuwt omwonenden van een afstand of de container vol zit. De verwachting is dat er daardoor minder vuilniszakken naast de container terechtkomen. Door het modulaire systeem van de containers is het eenvoudig en daarmee kostenbesparend  om onderdelen aan te passen

Slim en duurzaam

De container is uitgerust met zonnecellen waarvan de energie wordt opgeslagen en de plintverlichting aanstuurt. De container bevat een volmeldsensor dat een signaal doorstuurt naar het routesysteem van Irado. Irado weet zo wanneer de container geleegd moet worden. Daardoor wordt er efficiënter gereden en voorkomt dit onnodige vervoerbewegingen in de wijk. De containers zijn gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Aanbesteding

De gemeente Rotterdam heeft de aanbesteding voor duurzame containers in de markt gezet. De gemeenten Capelle aan den IJssel, Den Bosch, Groningen, Assen, Twente Milieu en NV Irado hebben hierin samengewerkt.

Meld je aan om mee te testen