menu

Jury Schoon Loont: ‘Opruimwedstrijd loont voor scholen en verenigingen’

Circa 60 scholen en verenigingen nemen deel aan Schoon Loont waarin zij strijden om de schoonste school en de schoonste club van Schiedam en Vlaardingen. Een mysterie jury met medewerkers van beide gemeenten en Irado heeft de afgelopen weken alle deelnemende scholen en verenigingen bezocht. De deelnemers werden beoordeeld op de mate van het scheiden van plastic verpakkingen en drankenkartons en het schoonhouden van  het eigen terrein. De jury is blij verrast: Het besef van afval scheiden en zwerfvuil ruimen is bij iedereen aanwezig en daardoor zijn flink wat punten uitgedeeld.

De jury werd verrast door de creatieve oplossingen die zijn bedacht. Het resultaat: schone terreinen en een positieve houding naar het scheiden van plastic. De jury zag veel creatieve ideeën bij de scholen en verenigingen.

De schoonste school

Voor scholen is het soms lastig om alle scholieren zover te krijgen niet alleen papier te scheiden, maar ook alle plastic verpakkingen. De jury heeft creatieve oplossingen gezien, zoals duurzame projectweken, een mini-milieustraat, en zelfgemaakte posters. En op verschillende scholen vinden afvallessen plaats. Op de dag van de duurzaamheid hebben wethouders, ambtenaren, bibliotheekvrijwilligers en Irado-personeel voorgelezen op basisscholen uit het boek ‘De wereld van plastic’. Deelnemende scholen ontvingen bovendien een knikkertegel van gerecycled plastic. Zwerfvuil is bij enkele scholen een dagelijks probleem: hangjongeren laten zwerfvuil achter op het schoolplein. Een uitdaging dus voor scholen om hiervoor een actie te bedenken. En dat levert ook nog punten op voor de wedstrijd.

De schoonste club

De verenigingen moeten het vooral hebben van de vrijwilligers. Zij zijn voornamelijk diegenen die de plastic verpakkingen scheiden en het terrein schoonhouden. Zij zijn de echte helden van de club. Een enkele club gaat regelmatig met de jongste leden het terrein over om zwerfvuil op te ruimen. De terreinen zien er daardoor erg schoon uit. Via Nederland Schoon wordt binnenkort een opruimcampagne gestart bij verenigingen waarvoor ook weer punten zijn te verdienen. De jury constateerde wel overlast van sigarettenpeuken. Als een vereniging daar een mooie actie voor bedenkt, zijn hiervoor ook mooie punten mee te verdienen.

Schoon loont

De wedstrijd is gestart op 19 maart 2016 – de Landelijke Opschoondag – en eindigt in maart 2017. Meedoen kan nog steeds: er zijn nog enkele plekjes beschikbaar. Aanmelden kan hier.