menu

Makkelijker glas en oud papier scheiden bij Schermerhoek in Capelle a.d. IJssel

Op maandag 22 januari is in Capelle a.d. IJssel een proef gestart met stimuleren van afvalscheiding van glas en oud papier in appartementencomplex Schermerhoek (hoogbouw). Op zes verdiepingen zijn in de hal bij de lift speciale containers voor glas en oud papier neergezet. Bewoners van de 216 woningen kunnen daar onderweg naar buiten eenvoudig hun glas en oud papier in doen. Een bord boven de containers maakt de containers goed zichtbaar en geeft aan welke afvalstroom waar hoort. Een afvalcoach leegt dagelijks de containers en houdt  de containers en de directe omgeving netjes. Bewoners kunnen bij de afvalcoach ook terecht met vragen.

Afval scheiden in hoogbouw

De afvalscheidingsproef is een initiatief van de gemeente Capelle aan den IJssel in samenwerking met woningcorporatie Havensteder en Nedvang. Wethouder Jean-Paul Meuldijk over de proef: “In Capelle wordt de helft van het glas en van het oud papier (55 resp. 56%) in het restafval gedaan in plaats van gescheiden aangeboden. Die cijfers willen we, samen met de Capellenaren, graag verbeteren. Want glas en papier scheiden betekent recycling, en dat willen we stimuleren. Afvalscheiding in de hoogbouw krijgt landelijk speciale aandacht. Behalve in de extra containers, op een logische plek voor bewoners, kan men glas en oud papier ook kwijt in de wijkcontainers buiten.”

Tas voor glas en oud papier

Om het thuis scheiden en tijdelijk opslaan van glas en oud papier te vergemakkelijken krijgen de bewoners van de proefverdiepingen een bigshopper. In de tas zit een korte uitleg over de proef en een handig overzicht met de scheidingsregels. Gedurende de proef, die tot en met het eerste kwartaal van 2018 loopt, krijgen de bewoners regelmatig informatie over inzamelresultaten, scheidingsregels en de milieuwinst. De wijkcontainers voor glas en oud papier worden beter zichtbaar en vindbaar gemaakt met een sticker. De Schermerhoek maakt deel uit van de appartementencomplexen De Hoeken. Jean-Paul Meuldijk: “Als de proef een succes is, worden op alle verdiepingen van de Schermerhoek en in het naastgelegen complex Purmerhoek glas- en papiercontainers neergezet. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen met de Capellenaren deze proef tot een succes gaan maken.”

Inzamelproef glas en oud papier met bewoners appartementencomplex Schermerhoek