Nieuwe pompen voor gemaal Marconi

Het oudste rioolgemaal van Schiedam, gemaal Marconi aan de Marconiweg, heeft een metamorfose ondergaan. Drie van de zes rioolpompen zijn de afgelopen maanden in opdracht van Irado vervangen. Problemen met de hoeveelheid rioolwater, toename van de rioolvervuiling, capaciteitsproblemen met ‘overstorten’ van regenwater en het energieverbruik zorgden voor veel onderhoud. Dat is nu verleden tijd. De werkzaamheden hebben zes maanden in beslag genomen.

Jaren vijftig

De oude pompen, geplaatst tijdens de bouw rond 1950, voldeden niet meer aan de eisen van tegenwoordig. In de loop der jaren is door slijtage de capaciteit van de pompen teruggelopen, waardoor het gemaal het aanbod van rioolwater nauwelijks aan kon. Bovendien is de vervuiling in het riool tegenwoordig anders dan in het verleden. De vezelstoffen van de bekende toiletdoekjes bijvoorbeeld, doen de pompen verstoppen en onderdelen harder slijten.

Milieu

Bij hevige regenbuien belandt het regenwater in het riool. Omdat de capaciteit van de oude pompen onvoldoende was, werd het met regenwater verdunde rioolwater te vaak naar de ‘Nieuwe Waterweg’ te verpompt om overbelasting van het rioolstelsel in Schiedam Centrum te voorkomen. Met hogere capaciteit van de nieuwe pompen wordt de milieubelasting gehalveerd en besparen we bovendien ook nog 45% energie.

Samenwerking

Irado beheert in opdracht van de gemeente Schiedam de rioolgemalen en watergangen in Schiedam. Met de nieuwe pompen van het gemaal Marconi is voor de komende 30 jaar de afvoer van afvalwater gewaarborgd. Schiedammers merken daar niets van. Ze kunnen er echter wel een bijdrage aan leveren door het riool goed te gebruiken. Gooi vochtige doekjes en vet niet in de wc, maar in de afvalbak of speciale vetcontainer.

&