Irado geeft knikkertegel cadeau aan deelnemers voorleesactie

Deelnemers aan de voorleesactie tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober 2016 krijgen een bijzonder cadeau: een knikkertegel van gerecycled plastic. Irado is een van de aanbieders van deze tegel. Zo’n 20 scholen in Schiedam en Vlaardingen hebben zich ingeschreven voor de voorleesactie en ontvangen ook deze knikkertegel.

Elke kindertegel is anders

De unieke tegel herinnert leerlingen blijvend aan het belang van afvalscheiding en hergebruik. Elke knikkertegel is anders. Elke knikkertegel is gemaakt van ongeveer 3 kilo weggegooid plastic: frisdrankflesjes, doppen, boterhamzakjes en kaasverpakkingen bijvoorbeeld. Na het vermalen en smelten daarvan vormt een metalen mal er een kleurrijke stoeptegel met een knikkerkuiltje van. In elke tegel zijn de vormen en kleuren van het gebruikte plastic te zien en daarom zijn ze allemaal anders. Het cadeautje aan de basisscholen die meedoen aan de voorleesactie is een creatief staaltje recycling dat kinderen op een speelse manier helpt herinneren aan wat voor moois je met afval kunt doen.

 Aan de slag met afval

Scholen die na de dag van de duurzaamheid de smaak te pakken hebben kunnen in de klas aan de slag met het thema afval. Op www.aandeslagmetafval.nl vinden ze gratis lesmodules voor elke groep over het voorkomen van zwerfafval en het gescheiden inzamelen en recyclen van verpakkingsafval. En dat op een leuke, interactieve manier. Het lespakket omvat bijvoorbeeld een online afvalspel, een introductiefilm, een afvalquiz, wist-je‐datjes en allerlei doe­opdrachten.

Cadeautje van betrokken partners

De aanbieders van de knikkertegel zijn partners die zich bezighouden met duurzaam verpakken, een schone leefomgeving, afvalverwerking en het milieu. Deze knikkertegel is een idee van Plastic Circle. De betrokken partners geloven in het gezamenlijk bijdragen aan een oplossing voor het probleem van plastic afval. Met de knikkertegel hopen ze scholen die deelnemen aan de Dag van de Duurzaamheid te inspireren om op hun eigen manier bij te dragen aan een duurzame toekomst.