Plastic afval scheiden voor bedrijven

Vraag jij je weleens af wat je precies moet doen met plastic afval bij je bedrijf? In dit artikel leggen we je uit hoe je plastic afval kunt scheiden, wat er met dit afval gebeurt, en hoe je zelfs alternatieven kunt vinden. Samen zorgen we voor een beter milieu!

Wat is plastic+ afval?

Allereerst is het goed om te weten wat plastic+ afval precies is. Plastic+ afval is een verzamelnaam voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (zoals blikjes) en drankkartons. Door deze materialen gescheiden in te zamelen, kunnen ze beter gerecycled worden. Dit bespaart grondstoffen en vermindert de hoeveelheid afval die op stortplaatsen en in verbrandingsovens terechtkomt. En dat is goed voor het milieu!

Inzameling van plastic afval voor je bedrijf

In de gemeenten Capelle aan den IJssel, Schiedam, Rozenburg en Vlaardingen helpt Irado bedrijven bij het scheiden van plastic+ afval.

Wat mag wel of niet bij plastic afval?

CategorieSoortToegestaan
Plastic verpakkingenFlessen (water, frisdrank)
Shampooflessen
Yoghurtpotjes
Boterkuipjes
Verpakkingen van kaas
Plastic tasjes
Metalen verpakkingenBlikjes (frisdrank, bier)
Conservenblikken
Aluminiumfolie
DrankkartonsMelk- en sappakken
Drinkpakjes
OverigPiepschuim
Plastic speelgoed
Plastic tuinmeubelen
Biologisch afbreekbaar plastic
Verpakkingen met etensresten
Tabel: Plastic afval producten

Waar laat je plastic bedrijfsverpakkingen?

Plastic+ afval kun je laten ophalen door Irado maar ook kun je het kwijt in speciale containers. Deze containers zijn speciaal bedoeld voor het inzamelen van plastic+ afval, zodat het gescheiden blijft van ander afval en gemakkelijker gerecycled kan worden. Voor de exacte locaties en meer informatie over de inzameling kun je terecht op de website van Irado.

Wat gebeurt er met ingezameld plastic afval?

Nadat het plastic+ afval is opgehaald, wordt het vervoerd naar een recyclingfabriek. Hier wordt het afval gesorteerd op soort en kleur, gereinigd en verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Deze grondstoffen kunnen vervolgens worden gebruikt om nieuwe producten te maken, zoals verpakkingen, bouwmaterialen en zelfs kleding.

Groot en klein plastic afval

Grote en kleine plastic spullen kunnen allebei bij het plastic+ afval, zolang ze maar schoon en leeg zijn. Denk bijvoorbeeld aan lege flessen, bakjes en zakjes. Groot plastic bedrijfsafval kunnen vaak niet bij het plastic+ afval en kunnen naar de milieustraat van Irado worden gebracht.

Plastic afval scheiden voor bedrijven

Recycling en verwerking van plastic afval

Recycling is essentieel om grondstoffen te besparen en de afvalberg te verminderen. Door plastic afval te recyclen, verminderen we de vraag naar nieuwe grondstoffen en besparen we energie die nodig is voor het produceren van nieuw plastic.

Soorten plastic en recyclingprocessen

Er zijn verschillende soorten plastic, en elk type kan op een andere manier gerecycled worden. Bij Irado worden deze plastics gesorteerd en verwerkt, zodat ze gebruikt kunnen worden voor het maken van nieuwe producten. Enkele veelvoorkomende soorten plastic zijn PET (bijvoorbeeld in waterflessen), HDPE (voor bijvoorbeeld shampoo- en melkflessen) en PVC (gebruikt voor buizen en raamkozijnen).

Alternatieven voor plastic en het verminderen van afval

Een andere manier om het milieu te helpen, is door minder plastic te gebruiken en alternatieven te zoeken. Zo kun je de ecologische voetafdruk van je bedrijf verkleinen met verduurzaming en bijdragen aan een beter milieu.

Herbruikbare bedrijfsproducten en verpakkingsmaterialen

Kies voor herbruikbare tassen, flessen en bakjes voor je bedrijfsverpakkingen. Dit vermindert niet alleen de hoeveelheid afval die je bedrijf produceert, maar bespaart je bedrijf op de lange termijn ook geld.

Biologisch afbreekbare en composteerbare plastics

In sommige gevallen zijn er biologisch afbreekbare of composteerbare alternatieven voor plastic verpakkingen. Deze materialen breken sneller af dan traditioneel plastic en zijn daardoor minder schadelijk voor het milieu.

Tot slot

Door samen bewust om te gaan met plastic afval en te kiezen voor duurzamere alternatieven, dragen we allemaal bij aan een beter milieu!