menu

Papier hier, of in de afvalbak!

De Metro of de Spits die achterblijft op het stationsplein. Het kassabonnetje van de supermarkt dat wegwaait uit het winkelwagentje. Het zakje van de hamburger of de rookworst die naast de afvalbak belandt. Of de flyer van de zoveelste winkelactie of politieke partij die onbewust aanneemt. Zonder erbij na te denken dwarrelen deze papiertjes op de grond om te eindigen als zwerfafval. Daar wisten de twee ‘papierdozen’ op vrijdag 25 november wel raad mee.

Zwerfvuilact papier hier! (22) (Medium)

Klik op de foto voor het filmpje waarin de papierdame uitlegt waarom papier hier en niet op straat!

Op vrijdag 25 november liepen twee dames in een grote kartonnen doos rond op de Schiedamse markt. Iedereen kon zijn/haar papiertje bij de dames afgeven. Of het nu een propje, een flyer of een papieren zakje was, het mocht allemaal. Maar al te graag gaven omstanders hun kassabonnetje en foldertjes aan de ‘papierdozen’ af. Want het is “Papier hier, of in de afvalbak” en zeker niet op straat, was de uitleg van de dames.

Tien maal een zwerfvuilact

De act maakt deel uit van een serie van 10 acts die gedurende het gehele jaar op de Schiedamse markt gaan plaatsvinden. Elke keer komt een ander zwerfvuilthema aan bod waarin de marktbezoekers worden gewezen op het voorkomen ervan. Ditmaal het thema papier. Niet het afval waarbij je gelijk aan zwerfvuil denkt. Maar hoe vaak durven we geen nee te zeggen tegen een vriendelijke dame die een flyer uitdeelt? Papier blijft toch 6 maanden liggen als het niet opgeruimd wordt. Dus door niet onbewust dat papieren foldertje of zakje aan te nemen en zeker niet op straat te gooien, houden we de straat schoon.

Samen schoon

Irado en de Gemeente Schiedam  geloven in een gezamenlijke aanpak in de strijd tegen zwerfvuil. Samen met inwoners. Daarom is bewust gekozen om de campagne Zwerfvuil: weg ermee! te laten plaatsvinden op de Schiedamse vrijdagmarkt. De Schiedamse markt is wekelijks een flinke vervuilingplek door de vele bezoekers die het trekt en bovendien een drukke ontmoetingsplaats. En is daarmee een ‘hotspot’ om inwoners bewust te maken van het voorkomen van zwerfvuil. Je afval buitenshuis hoort niet op straat maar in de afvalbak. En als je het afval ook nog eens gescheiden aanlevert, ben je helemaal goed bezig!