Wat kan ik doen met mijn aangetaste buxusplant?

Dode blaadjes, kale takken en spinnenwebben in uw buxus? Grote kans dat de buxusmot zich in uw buxus heeft genesteld. In de regio zijn nog steeds veel buxusplanten aangevreten door de rupsen van de buxusmot.  Wilt u een aangetaste buxusplant weggooien, dan mag dat niet in de gft-container. De aangetaste takken en de plant moet u in een afgesloten zak weggooien als restafval.

Belangrijk is om de verspreiding van de eitjes, rupsen en poppen zo veel mogelijk te vermijden. Voer daarom de afgeknipte takken of de  verwijderde plant(en) onmiddellijk af in een afgesloten zak en gooi deze in  de restafval container. Aangetaste buxus mag niet bij het gft. Het gft wordt namelijk gecomposteerd en de buxusmot kan in verpopte vorm het composteerproces overleven. De aangetaste takken  planten dienen dan ook in gesloten afvalzakken  als restafval worden aangeboden. Zelf brengen bij de milieustraat kan ook.

Schade voorkomen door bestrijden

De schade die de beestjes aanrichten uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. Gedurende het hele groeiseizoen zijn er rupsen aanwezig die de buxus volledig kaal kunnen vreten. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven. Wees er snel bij om ze te bestrijden, want in korte tijd maken ze complete buxushagen en -struiken kapot. Controleer uw buxus en verwijder alle rupsen (ook in de zomer en de herfst). De rupsen zitten vooral  in de bovenste blaadjes. De plaag is lastig te bestrijden. 

  • Handmatig:  de enige milieuvriendelijke oplossing is de rupsen en poppen handmatig te verwijderen, echter daarmee krijgt u niet alle rupsen weg. Verdrink  de rupsen in een pot met water en een beetje zeep. Dit is de meest diervriendelijke (snel en effectief) methode om ze te doden.
  • Besproeien: ook kunt u de plant besproeien met een mengsel van water (1 liter), twee theelepels groene zeep en 2 borrelglazen schoonmaakazijn. Dit maakt de planten minder aantrekkelijk, zodat de rupsen eerder zullen wegtrekken.  Herhaal het bestrijden met regelmaat.
  • Knippen: aangetaste takken met spinsels knipt u weg. Is de plant zwaar aangetast? Dan kunt u deze het beste uitgraven of bij de grond afknippen.

Aangevreten planten  zijn vaak prima in staat om zich te herstellen maar staan er dan wel een poos aangetast bij. Helaas blijven meestal er voldoende eitjes, rupsen of poppen aanwezig om de herstellende plant opnieuw kaal te vreten. Hebben de buren een buxus in de tuin? Dan is het belangrijk dat zij eveneens actief met bestrijding aan de slag gaan. De buxusmot verspreidt zich snel.

Vervanging

Als alle buxusplanten zijn aangetast is het een optie om de planten te vervangen door bijvoorbeeld een Ilex crenata. Dit is een plant die uiterlijk heel veel lijkt op buxus en in de tuin dus hetzelfde effect heeft. Deze plant is echter niet gevoelig voor de buxusmot en andere plagen die de buxus wel aantasten.

Rups van buxusmot tast buxus aan.