menu

Tips: Waar laat ik mijn afval tijdens de feestdagen

Wel gezellig zo’n volle dinertafel tijdens de feestdagen. Maar het geeft vaak een hoop afval. Vooral papier, glas, plastic verpakkingen en drankenkartons, frituurvet en etensresten. Op de kersttafel staat genoeg wat na goed scheiden verwerkt kan worden tot grondstof voor een nieuw product. En het scheelt u ruimte in de afvalbak! We geven graag tips voor het scheiden van afval tijdens de feestdagen.

Menukaart  -> naar de papiercontainer

Tip: Reclamefolders, kartonnen  dozen, schrijf-, teken- en cadeaupapier, enveloppen (met venster), hoort allemaal thuis in de papiercontainer. Papier dat vuil en vet is, zoals pizzadozen, vuile servetjes  horen bij het restafval. Maak karton klein door de snijden, scheuren of erop te sprinkgen. Dan past het karton in de container en voorkomen we verstopte containers.

Waarom: Papier wordt gerecycled tot nieuw papier. In sommige wijken komen scholen, verenigingen of Irado het papier bij u thuis ophalen. Breng het anders naar de verzamelcontainer voor papier bij u in de wijk.

IJsverpakking ->  naar de PMD-container of restafvalcontainer 

Tip: In Vlaardingen en Capelle aan den IJssel worden verpakkingen van plastic, blik en drankpakken door nascheiding uit het restafval gehaald en mag je het dus weggooien in de restafvalcontainer. In Schiedam mogen alle plastic verpakkingen van flessen, koek- en snoepzakken, groenten-, fruit-  en saladebakjes, kuipjes zonder inhoud  in de PMD-container. Net als drankpakken zoals de pakken voor sappen, soepen, sauzen en zuivel. Piepschuim en voorwerpen van hard plastic, zoals speelgoed horen niet in de plasticcontainer maar bij het restafval.

Waarom: Van gerecycled plastic worden onder meer fleecetruien en tennisballen gemaakt.  Het karton van de drankpakken kan worden gebruikt voor nieuwe papierproducten zoals eierdozen, tissues en keukenrollen. En de plastic en aluminium laagjes van de drankpakken zijn geschikt voor industriële toepassingen en consumentenproducten. Blik/metaal kan eindeloos worden gerecycled tot een nieuwe verpakking.

Wijnfles -> naar de glasbak 

Tip: Verpakkingen van glas waarin voedsel, drank en cosmetica zaten, mogen allemaal in de glasbak.  Met deksel en de restjes. Dus omspoelen van de fles wijn, of het potje saus is niet nodig. Ovenschalen,  wijn- en theeglazen en vazen en bloempotten  van glas zijn geen verpakking en horen daarom bij het restafval.

Waarom: glas is eindeloos recyclebaar .

Frituurvet – naar de milieustraat

Tip: Lekker zo’n oliebol of versgebakken patat. Vang het oude frituurvet op in een kan, zodat u het apparaat kunt schoonmaken. Gebruik de lege nieuwe fles om het oude frituurvet in weg te brengen.

Waarom: Gebruikt frituurvet kan worden hergebruikt als biobrandstof.

Etensresten –> in de gft container

Tip: Voedselresten van uw bord en  schillen, botjes en graten, groenten, fruit, aardappelen, vlees en vis, pinda en notendoppen, eierschalen, theezakjes, koffiepads, koffiefilters met koffiedik, brood, kaaskorsten, etc. mogen allemaal in de gft-container.

Waarom: GFT en voedselresten kunnen prima worden gecomposteerd. Verzamel het in een biologisch afbreekbare zak of papieren wegwerpzak of gebruik een aanrechtbakje.

Meer tips: