menu

Scheidingstips: Waar laat ik mijn afval tijdens de feestdagen

Wel gezellig zo’n volle dinertafel tijdens de feestdagen. Maar het geeft vaak een hoop afval. Vooral papier, glas, plastic verpakkingen en drankenkartons, frituurvet en etensresten. Op de kersttafel staat genoeg wat na goed scheiden verwerkt kan worden tot grondstof voor een nieuw product. En het scheelt u ruimte in de afvalbak! Onderstaand vindt u tips voor het scheiden van uw afval tijdens de feestdagen.

Menukaart  -> naar de papiercontainer

Tip: Reclamefolders, kartonnen  dozen, schrijf-, teken- en cadeaupapier, enveloppen (met venster), hoort allemaal thuis in de papiercontainer. Papier dat vuil en vet is, zoals pizzadozen, vuile servetjes  horen bij het restafval.

Waarom: Papier wordt gerecycled tot nieuw papier. In sommige wijken komen scholen, verenigingen of Irado het papier bij u thuis ophalen. Breng het anders naar de verzamelcontainer voor papier bij u in de wijk.

IJsverpakking ->  naar de plasticcontainer

Tip:  Alle plastic verpakkingen van flessen, koek- en snoepzakken, groenten-, fruit-  en saladebakjes, kuipjes mogen zonder inhoud  in de plastic container. Net als drankenkartons zoals de pakken voor sappen, soepen, sauzen en zuivel. Piepschuim en voorwerpen van hard plastic zoals speelgoed horen niet in de plasticcontainer.

Waarom: Van gerecyled plastic worden onder meer fleecetruien en tennisballen gemaakt.

Wijnfles -> naar de glasbak 

Tip: Glazen verpakkingen van voedsel, drank en cosmetica mogen allemaal in de glasbak.  Met deksel en de restjes. Dus omspoelen van de fles wijn, of het potje saus is niet nodig. Ovenschalen,  wijn- en theeglazen en vazen en bloempotten  van glas mogen bij het restafval.

Waarom: glas is eindeloos recyclebaar .

Frituurvet – naar de milieustraat

Tip: Lekker zo’n oliebol of versgebakken patat. Vang het oude frituurvet op in een kan zodat u het apparaat kunt schoonmaken. Gebruik de lege nieuwe fles om het oude frituurvet in weg te brengen.

Waarom:Gebruikt frituurvet kan worden hergebruikt als biobrandstof.

Etensresten –> in de gft container

Tip: Voedselresten van uw bord en  schillen, botjes en graten, groenten, fruit, aardappelen, vlees en vis, pinda en notendoppen, eierschalen, theezakjes, koffiepads, koffiefilters met koffiedik, brood, kaaskorsten, etc. mogen allemaal in de gft-container.

Waarom: GFT en voedselresten kunnen prima worden gecomposteerd. Verzamel het in een biologisch afbreekbare zak of papieren wegwerpzak of gebruik een aanrechtbakje.

Meer tips:

  • Waar staan de verzamelcontainer in uw buurt? Raadpleeg het overzicht van AfvalApartPunten in uw buurt.
  • Meer weten over de verschillende afvalsoorten? Deze vindt u hier.
  • Twijfelt u waar welk afvalsoort hoor. De afvalwijzer van Milieucentraal geeft hierover advies.