menu

Schiedam West gooit etensresten voortaan in gfe-container

In Schiedam West worden de komende weken 50 verzamelcontainers voor groenten-, fruit- en etensresten (gfe) geplaatst. Voortaan kunnen ook inwoners zonder container aan huis, hun gfe scheiden en wegbrengen. Zodra de containers zijn geplaatst bezoekt een Irado-team de wijk om vragen te beantwoorden. Tevens bieden ze alle huishoudens in de wijk ook gratis een biobakje aan. Het gebruik van een biobakje maakt het apart houden van gfe nog gemakkelijker. 

Het verzoek tot plaatsing van de gfe-containers komt van de wijkbewoners zelf. Zo hebben bewoners uit Schiedam West in gesprekken met de gemeente aangegeven dat er een grote behoefte is aan het beter kunnen scheiden van gfe. Met de plaatsing van de gfe-verzamelcontainers in deze wijk wordt hieraan gehoor gegeven. De bewoners ontvangen vooraf een brief waarin ze geïnformeerd worden over het plaatsen van de gfe containers in hun buurt en de locatie van de dichtstbijzijnde gfe-container. Zodra de containers zijn geplaatst bezoekt dezelfde week een Irado-team de wijk om vragen te beantwoorden.

Gratis biobakje

Het is gemakkelijker etensresten apart te houden van het overige keukenafval door een verzamelbakje te gebruiken daar waar het afval ontstaat: in de keuken. Daarom biedt de gemeente Schiedam tijdens het bezoek van het Irado-team gratis een biobakje aan met eenmalig een rolletje composteerbare afvalzakjes. Het zakje is ook gemakkelijk weg te brengen naar de gfe-container.

Van afval naar compost

Een groot deel van het restafval bestaat uit voedselresten. Groenten-, fruit-, en etensresten (gfe) bevatten veel grondstoffen die voor 100% hergebruikt kunnen worden. Het gfe dat apart wordt ingezameld wordt door Irado naar een speciaal verwerkingsbedrijf gebracht waar er compost van wordt gemaakt. Compost kan worden gebruikt voor de planten op het balkon of in de tuin. Het scheiden van gfe van het restafval levert een belangrijke bijdrage aan het milieu. Want hierdoor hoeft er minder afval verbrand te worden. Als bedankje voor het scheiden van gfe en tuinafval (gft) kunnen alle inwoners van Schiedam jaarlijks, tijdens de landelijke compostdag, gratis een zak compost afhalen bij de milieustraat.

Samen naar minder restafval

Gemeente Schiedam en Irado willen samen met bewoners de uitdaging aangaan om de hoeveelheid restafval te verminderen. Hiervoor is in 2017 (samen met bewoners) een nieuw afvalbeleid vastgesteld onder de naam Afval the Challenge: samen naar minder restafval. De komende jaren worden samen met bewoners verschillende acties uitgerold.