Bestrijding van de eikenprocessierups in Schiedam

In Schiedam is de eikenprocessierups weer gesignaleerd. Vanaf half mei tot half juli ontwikkelen de rupsen massaal brandharen en vormen ze grote nesten. De brandharen veroorzaken irritaties en jeukbultjes. Irado houdt goed in de gaten wanneer de eerste nesten verschijnen. Een specialistisch bedrijf wordt dan ingehuurd om de nesten weg te zuigen. Ze halen ook oude nesten weg, omdat de haren 5 tot 7 jaar actief blijven.

De rupsen worden zo genoemd, omdat ze vooral in Eikenbomen leven en ‘s nachts in een rijtje, in processie, op zoek gaan naar voedsel: de blaadjes van de Eikenboom.

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder.

De eikenprocessierupsen kunnen overlast veroorzaken door de honderdduizenden brandharen die elke rups op zijn rug draagt. De brandharen zijn enorm klein en bezet met weerhaakjes. Ze kunnen klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Wind zorgt ervoor dat de kleine brandhaartjes van de rups in de lucht zweven en zich tot op grote afstand van de nesten verspreiden. Door droog weer duurt het soms lang voordat ze op de grond vallen.

Wanneer het in maart en in februari warmer is kruipen de rupsen eerder uit hun eitjes. Meestal gebeurt dat begin april. Dan heeft de eikenprocessierups nog geen brandharen en veroorzaken de rupsen zelf geen overlast. Dat is ook het moment waarop ze nesten gaan vormen en in de omgeving zichtbaar worden. De brandharen krijgen ze pas vanaf het derde vervellingstadium, halverwege mei.

In de periode van juli tot september ontpoppen de rupsen zich tot nachtvlinders en leggen eitjes. Er is dan geen gevaar meer dat deze beestjes brandharen verspreiden, maar de overlast is zeker nog niet voorbij. Er hangen dan nog steeds nesten met miljarden haren in de bomen. De eitjes overwinteren helemaal tot aan april.

  • De rups heeft lange witte haren die uit gele vlekken op de rug. komen. Ze zijn zo klein dat je ze niet kunt zien.
  • Er loopt een donkere band boven over de rug van de rups.
  • De rups heeft een donkerbruine kop.
  • De rupsen lopen vaak in een rijtje (processie) achter elkaar aan op zoek naar eikenbladeren in de bladkroon van de boom. Tijdens deze processie wordt een dikke spinseldraad gesponnen langs de takken en later langs de stam van de boom.

Op dit moment maken ook de rupsen van de spinselmot nesten in struiken en bomen. Deze rupsen pakken een struik of boom helemaal in met witte draden en eten alle blaadjes op. Deze rups en de nesten  veroorzaken geen gezondheidsklachten.

Wanneer je in contact komt met de kleine brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan. Zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen. Ga niet krabben en vermijd contact met de huid. Verwijder de haartjes met breed plakband zoals ductape. Spoel de ogen met water en was de kleding op 60 graden.

Informatie over wat je zelf kunt doen en wanneer je naar de huisarts moet, vind je thuisarts.nl.

Wegzuigen van nesten

Bestrijding van de eikenprocessierups gebeurt door het wegzuigen van rupsen en nesten. Deze hangen meestal aan de onderkant of in de oksels van de takken, maar kunnen ook op de stam voorkomen. Het wegzuigen doet Irado niet zelf, daar huren we een specialistisch bedrijf voor in. In beschermende pakken en vanaf een hoogwerker halen de specialisten de nesten weg met industriële zuigers.

Nesten die grote overlast kunnen veroorzaken halen we als eerste weg. Dit zijn bijvoorbeeld nesten in eikenbomen die bij kinderbaden staan, of andere plekken waar veel mensen komen en waar de nesten laag in de bomen hangen.

Let op!

Vind je een nest eikenprocessierupsen in een boom bij jou in de buurt? Laat het ons weten. Het verwijderen van de nesten is vaak de enige oplossing voor het voorkomen van rondvliegende brandharen.

Geef je melding hier door.

In 2020 hebben scholieren circa 600 nestkastjes in de gemeente opgehangen voor mezen, mussen en vleermuizen. Een natuurlijke vijand van de rups.