Let op
De informatie die u bekijkt is niet voor uw gemeente bedoeld

Zo zit dat met: de speeltuinen in Schiedam

We zijn al een paar maanden druk met het opknappen en aanleggen van speellocaties in Schiedam, zodat de kinderen met het mooie weer lekker én veilig buiten kunnen spelen. Irado heeft bijna alle (285) speellocaties en speeltoestellen (1100) in beheer: met uitzondering van de locaties en toestellen van scholen en Woonplus. De grote speeltuin Fort Drakensteijn en diverse natuurspeeltuinen horen hier wel bij.

Aanleg van nieuwe speeltuinen

De keuze voor het soort speeltuin en speeltoestellen gaat in overleg met de gemeente en bewoners. De gemeente inventariseert eerst de behoeften van de wijkbewoners, dat kan nu ook via een online enquête. Daarna maken we een eerste ontwerp van de speeltuin met toestellen. Hierbij houden we rekening met:

  • De wensen van bewoners en gemeente
  • Inrichting/kenmerken van de wijk
  • Doelgroep/leeftijdscategorie
  • Beschikbare budget
  • De aanwezige ondergrond
  • Veiligheid
  • Duurzaamheid

Als het ontwerp is goedgekeurd door gemeente en bewoners gaan we aan de slag.

Keuzes maken

Bij het presenteren van het conceptontwerp krijgen we vaak vragen over de keuze van de toestellen. Zo is de schommel, vooral de vogelnestschommel een van de favoriete speeltoestellen. In vaktermen is een schommel een speeltoestel met een “gedwongen” beweging (schommelen) waarvoor een speciale ondergrond nodig is en dus extra geld kost. De vogelnestschommel, inclusief ondergrond, kost tussen de €10.000 – €15.000. Hiervoor kunnen ook 4 speeltoestellen gekozen worden die geen speciale ondergrond nodig hebben.

De vogelnestschommel is een populair maar wel duur toestel.

Niet bij een bouwmarkt te koop

Deze speeltoestellen kunnen we niet bij een bouwmarkt kopen, ze zijn door een instantie gekeurd en gecertificeerd. Daardoor zijn de prijzen van de toestellen veel hoger dan die van de bouwmarkt.

Op alle speeltoestellen in Schiedam zit een plaatje met dit keurmerk.

Recent voorbeeld

Voor dit ontwerp werden houten speeltoestellen gekozen.

Bij de nieuwe speeltuin aan de Louis Raemaekersstraat die 16 maart 2021 is opgeleverd, hebben we in overleg met de gemeente en bewoners gekozen voor houten speeltoestellen voor kinderen in de leeftijdscategorie 0 – 12 jaar. Op de bestemde locatie was al een grasveld. De keuze voor houten (Robinia), duurzame toestellen lag daarom voor de hand. De houten uitstraling past mooi in de omgeving en er is al een ondergrond aanwezig. Hierdoor konden we relatief veel toestellen voor deze locatie aanschaffen.

Boven de grond

De houten speeltoestellen staan door ijzeren voetjes iets boven de grond. Hierdoor komt er minder snel vocht vanuit de grond in de toestellen en gaan ze dus minder snel rotten. Ook kunnen we hier hierdoor gemakkelijk de palen inspecteren.

ijzeren voetjes bij speeltoestellen
IJzeren voetjes voor minder snel rotten en gemakkelijk te inspecteren.

Van kapotte glijbaan tot uren speelplezier

Drie keer per jaar worden de speellocaties en toestellen door ons geïnspecteerd. Hiervoor zijn onze medewerkers speciaal opgeleid, zodat ze precies weten waar ze op moeten letten. Een keer per jaar komt een onafhankelijk gecertificeerd bedrijf langs om alle speeltuinen te keuren. Aan de hand van deze bevindingen gaan wij weer aan de slag met de herstelwerkzaamheden. Voordat het “speelseizoen” aanbreekt moet natuurlijk alles op orde zijn en worden de toestellen en ondergronden schoongemaakt. Daar waar nodig worden de ondergronden aangevuld met zand. Ook komt een speciaal team van Irado langs voor een grote “schoonmaak”: zwerfvuil en onkruid halen we weg en kapotte zitbankjes worden gerepareerd. 

Wij wensen de kinderen in Schiedam veel speelplezier toe en we hopen dat de speellocaties schoon én heel blijven, help je mee?