menu

Tips voor schone en frisse containers, ook in de zomer

In Schiedam hebben circa 7000 huishoudens eigen containers voor restafval en groente-, fruit- en tuinafval. Met warm weer gaan die soms stinken of kruipen er maden uit. Dat is niet gevaarlijk, maar wel vies. Voor deze huishoudens hebben Irado en de gemeente een informatiepakket gemaakt dat de komende week aan huis wordt bezorgd. De belangrijkste tips ook hier op een rij.

 Voorkomen

 Tips voor alle containers:

  • Droog houden: Leg een oude krant of stro onderin de containers om aankoeken van afvalresten te voorkomen
  • Schoon houden: Maak geleegde containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.

Tips voor de restafval-container

  • Goed gescheiden – geen probleem: Wie afval goed scheidt, heeft altijd een schone en frisse restafvalbak. Er zit dan namelijk niets in dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit-, tuinafval en etensresten in de gft-container. Glas, textiel, plastic verpakkingen, drankenkartons en papier naar het Afval Apart Punt.
  • Luiers: apart verpakken. Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

Tips voor de gft-container

  • Verpak etensresten direct. Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Verpakte resten, bijvoorbeeld in een krant of een biologisch afbreekbare afvalzak, maken de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
  • Hang mottenballen in de bak. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Vooral een panty aan het handvat werkt.

Bestrijden

Maden in het afval?

Toch maden in een container? Dan helpen de volgende tips:

  • Klimop (Hedera) – Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.
  • Zout / strooizout en kalk – Af en toe een handje zout of kalk in de bak zorgt dat maden uitdrogen.

Maden in een geleegde container?

  • Azijn of groene zeep – Gebruik kokend water en een scheut azijn of wat groene zeep.
  • Milieuvriendelijke middelen tegen ongedierte – Deze middelen maken ook korte metten met maden, maar zijn duurder dan de eerder genoemde middelen.

Juni, juli, augustus: gft wekelijks opgehaald

Om stank en maden nog minder kans te geven, leegt Irado de gft-containers elke week in juni, juli en augustus. Wie afval goed scheidt, heeft altijd een schone en frisse container voor restafval.

Waar komen maden vandaan?

Maden zijn larven van vliegen en muggen. Vliegen leggen graag eitjes op etensresten en uitwerpselen. Eén vlieg legt een paar honderd eitjes, die in warm en zonnig weer al na acht uur kunnen uitkomen.