menu

Schiedammers brengen gescheiden afval naar een vernieuwde Retourette Groenelaan

Vanaf dinsdag 28 november brengen Schiedammers hun gescheiden afval naar een geupdate Retourette aan de Groenelaan 117 in Schiedam. Na ruim 20 jaar was de Retourette van Albert Heijn de Wolf toe aan een frisse, eigentijdse inrichting. Samen met Irado en gemeente Schiedam is de locatie omgetoverd tot een vrolijke plek waarin natuur, afval scheiden en recycling met de wijk en haar bewoners centraal staan.

Van afval tot waardevol

In de vernieuwde Retourette staat voorin een speciale kast voor het verzamelen van afgedankte kleding, schoenen en kleine elektrische apparaten met stekker. Achterin staan nieuwe AH emballagemachines voor het inleveren van statiegeldflessen, batterijen, spaarlampen, cartridges, in (verpakking verpakte) frituurvet, medicijnen en mobieltjes.

Irado brengt de ingeleverde afvalsoorten naar de verschillende verwerkers, zodat het benut kan worden als grondstof voor nieuwe producten. Hergebruik, dichter bij huis, kan ook door gebruik te maken van de ruilkast. Door hier je afgedankte en nog goed bruikbare speelgoed en boeken te delen, krijgen deze spullen weer waarde voor anderen.

De Retourette is open van:

  • maandag t/m zaterdag van 8.00 uur tot 20.00 uur
  • zondag van 12 – 18 uur

Verpakkingen van glas en plastic, drankenkartons en oud papier kunnen 24 uur per dag gebracht worden naar de openbare verzamelcontainers schuin tegenover de Retourette. Blik hoort voortaan  in de container voor restafval, want het blik wordt bij de verwerker met een magneet eruit gehaald.

Meer dan afval brengen

Bij binnenkomst krijgen bezoekers via een interactief scherm afvalscheidingtips en kan je zelf aangeven wat je hebt ingeleverd. Kinderen kunnen via het scherm een kort spelletje doen. Elke maand komt er een ander afvalthema aan bod en vindt er een workshop of activiteit plaats. De vrolijke inrichting van de Retourette verwijst naar herkenbare objecten in de wijk zoals de Heilig Hartkerk. En ook de (afval)ambassadeurs in de wijk hebben een bijzondere plek gekregen in de inrichting.

Samen naar minder restafval

Gemeente Schiedam en Irado willen samen met bewoners de uitdaging aangaan om de hoeveelheid restafval te verminderen. Hiervoor is in 2017 (samen met bewoners) nieuw afvalbeleid vastgesteld en worden de komende jaren verschillende acties uitgerold. De Retourette van AH de Wolf past in deze ambitie en daarom wordt de herinrichting mede mogelijk gemaakt door Irado en de gemeente.