menu

Weg met zwerfvuil tijdens de Brandersfeesten

Flesje leeg, of klaar met je sigaret? Natuurlijk gooi je ook tijdens de Brandersfeesten je afval niet op straat. Op zaterdag 24 september wijzen ludieke acts je op het voorkomen van zwerfvuil in de stad. 

Zoals het heurt

Waar laat je dat plakkerige stukje kauwgom als er geen smaak meer aanzit? En wat doe je met dat lege petflesje? Tijdens de Brandersfeesten spreken diverse typetjes je hierop aan. De rokende dames uit de Jordaan bijvoorbeeld die hun ‘peukie’ netjes in de afvalbak gooien en niet op straat. Of de quizmasters van de Plastic Fantastic Quiz die je kennis testen over het scheiden van plastic verpakkingen en drankenkartons. En zorg je ervoor dat jouw blik wordt gevangen door de Blikvangers, dan kun je met hen op de foto. De Zwervende Baronessen zijn met hun enorme en zeer kleurige baljurken van schoon zwerfafval een k(l)eurige verschijning. Aan de omstanders vertellen zij maar al te graag “hoe het heurt”. Je gooit uiteraard afval niet op straat maar in de vuilnisbak.

Zwerfie-orkest

Vorig jaar waren ze een daverend succes. Daarom ontbreekt ook dit jaar het ‘Zwerfie-orkest’ niet tijdens de Brandersfeesten. Ze trommelen je letterlijk op om je (zwerf)afval gescheiden in te leveren. Voor ieder stuk zwerfvuil dat je netjes weggooit, zwelt het zwerfie-orkest aan. Er zit muziek in afval en dat laten we je weten ook!

Weg met zwerfvuil

Gemeente Schiedam en Irado geloven in een gezamenlijke aanpak in de strijd tegen zwerfvuil. Samen met inwoners. De acts tijdens de Brandersfeesten zijn onderdeel van een gemeentelijke campagne waarin inwoners van Schiedam bewust worden gemaakt van het voorkomen van zwerfvuil. De acts worden ingezet op bekende ‘vervuilingsplekken’,  zoals tijdens de vrijdagmarkt in Schiedam en een evenement als de Brandersfeesten. Deze plekken trekken veel bezoekers en zijn drukke ontmoetingsplaatsen. En daarmee zijn het tevens locaties om met inwoners in gesprek te gaan en ze op een ludieke manier bewust te maken van het voorkomen van zwerfvuil. Je afval buitenshuis hoort niet op straat maar in de afvalbak. En als je het afval ook nog eens gescheiden aanlevert, ben je helemaal goed bezig!