menu

Zo zit dat: met afgedankte matrassen

Wist je dat oude matrassen prima te recyclen zijn? Jaarlijks worden ongeveer 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Veruit de meeste belanden in de verbrandingsoven. Dat betekent dat zo’n 24.000 ton aan matrasmaterialen verloren gaan. En dat is zonde toch? Een oud en afgedankt matras kan volledig worden gerecycled, mits deze droog wordt aangeboden.

Door te recyclen worden de schuimlagen uit de matrassen verwerkt in onder andere ondertapijt, judo- en turnmatten, meubelen en isolatiemateriaal. Het textiel krijgt een tweede leven als poetslap, tas of kleding. Metalen uit de matrassen worden ook opnieuw gebruikt. De enige voorwaarde voor het recyclingproces is dat de matrassen droog zijn.

Tip: gebruik de (transport-)hoes van je nieuw aangeschafte matras om je afgedankte matras in aan te bieden. Zo blijft de matras goed droog.

Brengen naar de milieustraat

Je afgedankte matras kan je zelf brengen naar de milieustraat. Eventueel kun je hiervoor gratis een aanhanger huren die beschikbaar is op de milieustraat. Op de milieustraat wordt het matras opgeslagen in speciale containers en aangeboden voor recycling.

Matrassenroute Schiedam

Woon je in Schiedam en ben je niet in staat om je  afgedankte matras zelf weg te brengen? Maak dan een grofvuilafspraak bij Irado. De matras wordt dan in een speciale matrassenroute opgehaald en kan zo gerecycled worden.