Stadsspel over (zwerf)afval

Stadsspel over (zwerf)afval: Leerlingen van Lyceum Schravenlant uit Schiedam hebben samen met Irado iets teruggedaan voor de stad. 128 brugklassers zijn met een educatief stadsspel op woensdag 30 oktober de wijk ingegaan. Gewapend met prikstokken en afvalzakken gingen zij op pad in Nieuwland. De brugklassers leerden op een ludieke manier over afval scheiden, snoeproutes en zwerfvuil. Ondertussen ruimden ze zelf ook veel afval op van de straat.

tadsspel over (zwerf)afval

Het programma bestond uit diverse spellen waarin kennis over afval scheiding, afbraaktijden van zwerfafval op een vermakelijke manier werd getest. Tijdens de hele route hebben de scholieren met een Zwerfiebingo zo veel mogelijk zwerfafval verzameld. De route liep onder andere over de Mgr. Nolenslaan. Hier gingen diverse posters waar vragen over afval op stonden bij de winkeliers in de etalage. Deze vragen moesten door de groepen beantwoord worden. Enkele groepen verzamelden bij het eerste spel al twee volle vuilniszakken met zwerfafval. En verbaasden zich erover hoeveel zwerfafval mensen op straat achterlaten!

Hilarisch was het vissen naar plastic in de Florijnhaven. Daar visten de groepen vanaf waterfietsen met grote schepnetten naar plastic. De route ging verder met een Afvaltwister-spel dat plaatsvond op het W. Dreesplein. Het oer-Hollandse spel was aangepast aan een combinatie van afvalsoorten en de juiste afvalbak. Dus moesten ze even nadenken over wat waarbij hoort en vooral proberen niet te vallen vanuit een onmogelijke spelhouding. In de Afvalrace sorteerden de scholieren diverse soorten afval.

Creatieve scholieren!

Ten slotte hebben de brugklassers zich gebogen over informatieborden om zwerfafval te voorkomen. Wat zou hun aanspreken: kies je voor een positieve of negatieve insteek? En gebruik je tekst of ook afbeeldingen? De groepen kwamen met veel verschillende, vooral ook creatieve ideeën. Misschien zien we een van de borden binnenkort wel terug in Schiedam?

Zowel Schravenlant als Irado vond het een erg geslaagde dag met leuke interacties tussen de medewerkers van Irado en de brugklassers. En goed voorbeeld doet goed volgen; de scholieren vertelden dat andere (volwassen) mensen hun voorbeeld van opruimen volgden. Zij begonnen ook afval op te rapen van straat! Het stadsspel werd georganiseerd vanwege het 150-jarig bestaan van de school. Om dit te vieren organiseerde de school een themaweek met diverse sociale en maatschappelijke acties die impact hebben.