Uitdaging: 100 gezinnen, 100 dagen, 100% afvalvrij

Van 12 kg naar 2,5 kg restafval in Vlaardingen en in Schiedam van 11 kg naar 2 kg restafval gemiddeld per huishouden in 100 dagen. Het kan! Met dit prachtige resultaat hebben de circa 150 deelnemers aan 100-100-100 in Vlaardingen en Schiedam laten zien dat het mogelijk is om de hoeveelheid afval in hun huishouden te verminderen. Door bewust minder verpakkingen in huis te halen en het afval goed te scheiden is het ze gelukt om zoveel mogelijk afvalvrij te leven. Op 12 juli 2017 werd dag 100 bereikt.

Een gemiddeld huishouden in Nederland gooit 9 kg restafval per week weg. In de gemeente Vlaardingen is dat gemiddeld 12 kilo per week en in Schiedam 11 kilo. Dat kon vast minder. Daarom zijn beide gemeenten op 3 april 2017 met het project 100-100-100 een spannend experiment gestart. Lukt het om 100 huishoudens, 100 dagen, zoveel mogelijk 100% afvalvrij te leven? De proef eindigde op 12 juli 2017. Met resultaat. Want met 2,5 kilo in Vlaardingen en 2 kilo in Schiedam blijft er een veel kleinere restafval zak over.

De deelnemers moesten zich er wel op instellen: een extra afvalbakje installeren op het aanrecht, wat moet ook al weer in welke bak, hoe doe je boodschappen met zo min mogelijk verpakkingen en hoe overtuig je gezinsleden om goed afval te scheiden? Zij stonden er zeker niet alleen voor en kregen op verschillende manieren hulp van elkaar, van Irado en andere professionals. Met wekelijks een opdracht werden deelnemers geïnspireerd en gemotiveerd om hun ervaringen, foto’s en tips delen om elkaar te helpen zoveel mogelijk afvalvrij te leven. Er was geen wedstrijdelement aan verbonden. Op de platforms  waren hun belevenissen te volgen en zijn nog een jaar lang de resultaten te bekijken.

Slotbijeenkomst

Op 1 september 2017 vond de slotbijeenkomst plaats. Alle aanwezige deelnemers werden in het zonnetje gezet voor het behaalde resultaat. Wethouders uit beide gemeenten waren hierbij aanwezig. Er werden tips uitgedeeld, ervaringen uitgewisseld en er ontstond een bijzonder initiatief van drie deelnemers om actief in gesprek met elkaar te blijven over afval in relatie tot duurzaam leven. Irado en beide gemeenten zullen deze en andere initiatieven waar mogelijk ondersteunen en faciliteren. Emily Jane Lowe sloot de bijeenkomst af met een inspirerende lezing over haar afvalvrije leven.

PopUpTv verzorgde wekelijks de uitzendingen waarin de deelnemers centraal stonden:

Week 1: Hoeveel verpakkingen maak jij open op een dag?
Week 2: Maak een foto van jouw verpakkingsafval als je een warme maaltijd hebt gemaakt
Week 3: Wie heeft de beste tip om afval te voorkomen?
Week 4: Deze week vieren wij weer gezellig Koningsdag, maar wat geef jij een tweede leven op Koningsdag en op andere dagen?
Week 5: Wie maakt de mooiste creatie van afval?
Week 6: Weekopdracht 6: Wat is jouw beste kliekjesrecept?
Week 7: Welke overbodige voedselproducten heb jij nog in de kast liggen? Denk aan producten over de datum.
Week 8: Hoe heb jij jouw afval thuis georganiseerd?
Week 9: Wat verdwijnt er bij jou nu nog na 8 weken in het restafval?
Week 10: Hoe afvalvrij ben jij buiten de deur?
Week 11: Hoeveel afgedankte elektrische apparaten heb jij thuis liggen?
Week 12: Wat doe jij met afgedankte kleding?
Week 13: Hoeveel verpakkingen maak jij nu nog open op een dag? bv van plastic, glas en papier
Week 14: Hoe ga jij door na 100 dagen?