menu

De broodtrommel van Oost

De Broodtrommel van Oost is een nieuw wapen in de strijd tegen de rattenoverlast. Sinds de zomer van 2018 staan op verschillende plekken in de wijk Schiedam Oost containers waarin oud brood wordt ingezameld.

Waarom brood inzamelen?

Ratten leven hoofdzakelijk van etensresten die ze op straat aantreffen, waaronder het brood dat bewoners voor de vogels strooien. Hoe minder eten er op straat en langs de waterkant te vinden is, hoe onaantrekkelijker de wijk voor ratten en ander ongedierte is.

Van brood naar biogas

De broodinzameling zorgt niet alleen voor een schonere wijk en minder rattenoverlast, het levert ook nog iets op. Jouw oude boterhammen, croissantjes, pitabroodjes, stokbroden en andere broodsoorten worden namelijk door middel van vergisting omgezet in een milieuvriendelijke brandstof: biogas. Onze partner Groencollect verzorgt dit traject.

Waar vind je de broodtrommel?

De Broodtrommel van Oost staat op verschillende plekken in de wijk. Het aantal locaties wordt steeds uitgebreid dus kijk voor actuele informatie op www.oostpactdoor.nl/broodtrommel en volg de socialemediakanalen van Oost Pact Door.

Weet je een goede inzamellocatie?

Hoe meer inzamelpunten er in de wijk komen, hoe beter. Weet jij nog een goede plek en zou je een broodtrommel willen ‘adopteren’? Laat het ons weten via broodtrommel@oostpactdoor.nl. Als adoptant zorg je ervoor dat de bak ‘s avonds veilig wordt weggezet, controleer je regelmatig of er geen plastic of ander afval in zit en onderhoud je contact met Groencollect, het bedrijf dat de bak wekelijks komt legen.

De Broodtrommel van Oost maakt groene energie van jouw oude brood!

De Broodtrommel van Oost

 

Veelgestelde vragen

 • Ratten in mijn buurt

  Waar kan ik rattenoverlast melden?

  Samen kunnen we al veel doen om de overlast van ratten te voorkomen. Signaleert u ondanks alle maatregelen toch een bruine rat, meldt u dit dan bij:

  Ik woon in Schiedam:

  Neem contact op met het contactcentrum van de gemeente Schiedam: 14010. Zij informeren Woonplus en Irado Plaagdierbeheersing voor vervolgacties. Team Toezicht en Handhaving/LBB van de gemeente Schiedam houdt toezicht op het schoonhouden van de buitenruimte en is bevoegd om controles uit te voeren en in sommige gevallen een boete op te leggen.

  Ik woon in Vlaardingen en Rozenburg:

  Neem contact op met onze klantenservice via dit formulier of telefoonnummer 010 – 262 1000. Onze ongediertebestrijders nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Ik woon in Capelle aan den IJssel:

  Het gebruik van gif is wettelijk niet meer toegestaan. De gemeente en Irado werken aan de aanpak van ratten. Irado ruimt de rommel rondom containers op. Daarnaast huurt de gemeente een bedrijf in voor de bestrijding van ongedierte zoals ratten en muizen. De gemeente laat rattenvallen plaatsen en controleert deze. Ook plaatst de gemeente borden met “niet voederen” bij sloten, singels en dierenparkjes om voedselresten in de buitenruimte tegen te gaan. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente Capelle: Help mee voorkomt ratten in uw buurt

  Wat doet de gemeente om rattenoverlast te voorkomen?

  Ik woon in Schiedam:

  De gemeente Schiedam, Woonplus en Irado werken nauw samen in de aanpak van ratten. Met voorlichting over hygiëne en wering. Het gebruik van gif is vanwege wettelijke regelgeving niet toegestaan en daarom zijn rattenvallen geplaatst die dagelijks worden geïnspecteerd. Als er geen voedsel op straat ligt dan zal de rat eerder gebruik maken van de val. De groene beplanting in de buitenruimte wordt regelmatig gesnoeid en overmatig plantengroei verwijderd, zodat wordt voorkomen dat de rat een beschutte plek heeft om te nestelen en zich voort te planten. Bekijk hier de informatiefolder.

   

  Ik woon in Capelle aan den IJssel:

  Het gebruik van gif is wettelijk niet meer toegestaan. De gemeente en Irado werken aan de aanpak van ratten. Irado ruimt de rommel rondom containers op. Daarnaast huurt de gemeente een bedrijf in voor de bestrijding van ongedierte zoals ratten en muizen. De gemeente laat rattenvallen plaatsen en controleert deze. Ook plaatst de gemeente borden met “niet voederen” bij sloten, singels en dierenparkjes om voedselresten in de buitenruimte tegen te gaan. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente Capelle: Help mee voorkom ratten in uw buurt.

  Ik woon in Vlaardingen en Rozenburg:

  Neem contact op met onze klantenservice via dit formulier of telefoonnummer 010 – 262 1000. Onze ongediertebestrijders nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Wat kan ik doen om ratten te voorkomen?

  De meest effectieve manier om bruine ratten te voorkomen, is om de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Dat betekent dat er geen rommel, vuilnis en etensresten mag rondslingeren op straat:

  • geen etensresten laten liggen in en om uw woning! Strooi dus geen brood voor de vogels, gooi geen eten of etensresten op straat, en knoei geen voer of ruim het direct op.
  • Gebruik ook altijd een afvalbak of huisvuilcontainer! Scheidt uw afval goed breng dit naar een Afval apart punt of milieu-eiland in uw wijk. Staat er een verzamelcontainer voor gft in uw straat, gooi daarin dan uw voedselresten weg. Zet geen afval naast de container en houdt het binnen tot de vuilnisman langskomt. Verpak uw afval goed.
  Wat voor soort ratten zijn in mijn wijk?

  De bruine rat is 20 tot 30 centimeter lang, stompe snuit, korte staart, kleine oren en grijsbruine vacht. De bruine rat is altijd op zoek naar eten, zoals vlees, etensresten en afval. Hij verstopt zich het liefst daar waar hij het makkelijkst eten kan vinden. En nestelt zich in riolen,  in kelders en onder gebouwen. Hij graaft holen en vermenigvuldigt zich daar snel. Een vrouwtje kan tijdens haar leven wel honderd jongen krijgen.

  Wat zijn de risico’s van ratten?

  De (bruine) rat is een berucht plaagdier. Met hun geknaag maken ze veel schade aan gebouwen, kabels, leidingen, verpakkingsmateriaal en voedselvoorraden. En kan bovendien verzakking ontstaan. Maar wat misschien nog wel gevaarlijker is; ratten verspreiden via hun speeksel en uitwerpselen ernstige ziektes.