Schoon Loont: een schone school en sportclub loont

In Schiedam en Vlaardingen zijn scholen en verenigingen actief bezig met plastic verpakkingen scheiden. Onder de naam  ‘Schone club loont’ en ‘Schone school loont’ worden verenigingen en scholen in beide gemeenten opgeroepen samen met leerlingen en leden het eigen terrein schoon te houden en plastic beeldmerk_schoon_loont_DEFverpakkingsafval (en in Schiedam drankenkartons) te scheiden.

Schone club loont!

De actie bestaat uit twee onderdelen:

  1. Plastic afval (en drankenkartons)* in de plastic container.

Ongetwijfeld bestaat het (zwerf)afval op sportverenigingen en scholen uit plastic.  Lege petflesjes, drinkpakjes en brood- of frituurbakjes worden op straat gegooid of komen bij het restafval terecht. Terwijl deze afvalsoorten makkelijk te scheiden zijn en thuishoren in de container voor plastic verpakkingsafval (en drankenkartons)*.
Deelnemende scholen en verenigingen ontvangen van Irado gratis een container voor het apart inzamelen van plastic verpakkingsafval (en drankenkartons)*. Doordat dit afval niet meer bij het restafval terecht komt, vermindert de hoeveelheid restafval en wordt direct bespaard op de kosten voor afvoer hiervan.

Ja, ik wil een schone leefomgeving

Via het formulier Deelnemen Schoon Loont kunt u zich opgeven voor ‘Schone club en school loont’  en uw gegevens achterlaten. Vervolgens neemt een van onze projectleden op korte termijn contact met u op.

  1. Competitie Schoonste club en Schoonste school (geëindigd maart 2017)

Vanaf maart 2016 – maart 2017 zorgen scholieren en leden voor een zwerfafvalvrij terrein. Omdat het afval niet meer op straat belandt maar in de daarvoor bestemde afvalbak kunnen zij meestrijden in de competitie: ‘Schoonste Club ’ of ‘Schoonste school’ van Schiedam of Vlaardingen. Door actief acties te organiseren waarbij het terrein wordt schoongehouden worden punten verdiend. Door extra gebieden, zoals een naastgelegen plantsoen, schoon te houden kunnen zelfs bonuspunten worden verdiend. Twee keer per jaar beoordeelt een onafhankelijke jury de schoonheid van het gebied. Unieke acties worden tussentijds beloond. Denkt u daarbij aan clinics, korting op sportkleding, toegangskaartjes voor evenementen, attracties of sportwedstrijden, of een ontbijt. De wedstrijd start op 19 maart 2016 – de Landelijke Opschoondag – en eindigt in maart 2017. De vereniging met de meeste punten en inzet verdient de titel ‘Schoonste club en Schoonste school van Schiedam of Vlaardingen’ en wint een activiteit met een waarde van € 1000,00. Er zijn ook nog tweede (twv. € 750,00) en derde prijzen (twv. 500,00) te winnen.

Landelijk dekkend systeem voor inzameling

De actie maakt deel uit van een landelijke campagne waarin 39 gemeenten vanaf 1 januari 2016  zijn gestart met pilots waarbij maatschappelijke organisaties een beloning krijgen voor het inzamelen van onder andere PET-flesjes, en/of blikjes en/of ander verpakkingsmateriaal. De pilots moeten zorgen voor meer maatschappelijke betrokkenheid bij de strijd tegen zwerfafval en bij de gescheiden inzameling van waardevolle materialen. Gemeenten hebben elk hun eigen opzet gekozen voor de pilot. De pilots duren twee jaar. De gemeente Vlaardingen en Irado hebben ervoor gekozen de actie te richten op plastic verpakkingsafval en zwerfafval. Irado heeft in samenwerking met de gemeente Schiedam in deze gemeente gekozen voor plastic verpakkingsafval, drankenkartons en zwerfafval. Doel is om op basis van de ervaringen met de verschillende pilots in de verschillende gemeenten per 1 januari 2018 tot een effectief en landelijk dekkend beloningssysteem te komen voor PET-flesjes, drankenblikjes en eventueel andere (verpakkings)materialen.

* in de gemeente Schiedam horen ook drankenkartons in de container voor plastic verpakkingsafval.