Groenten-, fruit- en etensresten scheiden in Schiedam West

In Schiedam West worden in december 2017 50 verzamelcontainers voor groenten-, fruit- en etensresten (gfe) geplaatst. Voortaan kunnen ook inwoners zonder container aan huis, hun gfe scheiden en wegbrengen. Zodra de containers zijn geplaatst bezoekt een Irado-team de wijk om vragen te beantwoorden. Tevens bieden ze alle huishoudens in de wijk ook gratis een biobakje aan. Het gebruik van een biobakje maakt het apart houden van gfe nog gemakkelijker. 

Het verzoek tot plaatsing van de gfe-containers komt op verzoek van de wijkbewoners zelf. Zo hebben bewoners uit Schiedam West in gesprekken met de gemeente aangegeven dat er een grote behoefte is aan het beter kunnen scheiden van gfe. Met de plaatsing van de gfe-verzamelcontainers in deze wijk wordt hieraan gehoor gegeven.  De bewoners ontvangen vooraf een brief waarin ze geïnformeerd worden over het plaatsen van de gfe containers in hun buurt en de locatie van de dichtstbijzijnde gfe-container. Zodra de containers zijn geplaatst bezoekt dezelfde week een Irado-team de wijk om vragen te beantwoorden.

Gratis biobakje

Het is gemakkelijker etensresten apart te houden van het overige keukenafval door een verzamelbakje te gebruiken daar waar het afval ontstaat: in de keuken. Daarom biedt de gemeente Schiedam tijdens het bezoek van het Irado-team gratis een biobakje aan met eenmalig een rolletje composteerbare afvalzakjes. Het zakje is ook gemakkelijk weg te brengen naar de gfe-container.

Van afval naar compost

Een groot deel van het restafval bestaat uit voedselresten. Groenten, fruit, en etensresten (gfe) bevatten veel grondstoffen die voor 100% hergebruikt kunnen worden. Het gfe dat apart wordt ingezameld wordt door Irado naar een speciaal verwerkingsbedrijf gebracht waar er compost van wordt gemaakt. Compost kan worden gebruikt voor de planten op het balkon of in de tuin. Het scheiden van gfe van het restafval levert een belangrijke bijdrage aan het milieu. Want hierdoor hoeft er minder afval verbrand te worden. Als bedankje voor het scheiden van gfe en tuinafval (gft) kunnen alle inwoners van Schiedam jaarlijks, tijdens de landelijke compostdag, gratis een zak compost afhalen bij de milieustraat.

Samen naar minder restafval

Gemeente Schiedam en Irado willen samen met bewoners de uitdaging aangaan om de hoeveelheid restafval te verminderen. Hiervoor is in 2017 (samen met bewoners) een nieuw afvalbeleid vastgesteld onder de naam Afval the Challenge: samen naar minder restafval. De komende jaren worden samen met bewoners verschillende acties uitgerold. Zo hebben bewoners uit Schiedam West in gesprekken met de gemeente aangegeven dat er een grote behoefte is aan het beter kunnen scheiden van gfe. Met de plaatsing van de gfe-verzamelcontainers in deze wijk wordt hieraan gehoor gegeven.

Veelgestelde vragen

 • Groenten-, fruit-, en etensresten scheiden (gfe)

  Ik heb last van fruitvliegjes.

  Soms ontkom je er niet aan en komen fruitvliegjes af op gfe. De website https://www.binbang.nl/drie-tips-tegen-fruitvliegjes/ geeft handige tips:

  1. Voorkomen: laat etensresten niet te lang op het aanrecht liggen en verpak het snel
  2. Bestrijden: vul een schaaltje met azijn en een paar druppels afwasmiddel (liefst met citroengeur). Span er vervolgens een stukje vershoudfolie overheen waar je gaatjes in prikt.
  3. Ventileren: fruitvliegjes hebben een hekel aan luchtstromen
  Mijn bio-afvalzakjes zijn op. Waar koop ik nieuwe?

  Bij het biobakje heeft u eenmalig een rolletje composteerbare afvalzakjes gekregen. Dit zijn zakjes van 8 liter. Biologisch afbreekbare zakjes zijn verkrijgbaar bij verschillende supermarkten, in verschillende formaten. De biozakjes zijn te herkennen aan het kiemplantlogo. Via afvalindekeuken.nl zijn de zakjes ook te verkrijgen.

  Papieren wegwerpzakken (bijv. de papieren zak van de groenteboer) of een oude krant kunt u ook gebruiken als afvalzakje. Deze zijn volledig composteerbaar.

  Kiemplantlogo

  Hoe krijg ik toegang tot de gfe-container?

  De gfe-containers zijn uitsluitend te openen met een toegangspas. De toegangspas heeft u al in uw bezit: met uw toegangpas voor de restafvalcontainer kunt u ook gebruik maken van de gfe-container. U kunt de toegangspas gebruik op alle gfe-containers in uw buurt.

  Wat mag in de gfe-container?

  In de gfe-container mag alles wat eetbaar is en wat groeit en bloeit. We hebben hiervoor een handig overzicht: download en print: Wat mag in de gfe-container?

  Dit zijn de belangrijkste tips:

  Uit de keuken:

  • Groenten (-resten)
  • Fruit (-schillen)
  • Aardappelen (-schillen),
  • vlees (-botjes)
  • vis (-graten)
  • pinda en notendoppen,
  • eierschalen,
  • theezakjes (behalve piramidevormige plastic theezakjes)
  • koffiepads, koffiedik en koffiefilters met koffiedik (behalve cups)
  • brood,
  • kaaskorsten

  Overig:

  • klein bloemen- en plantenafval
  • mest van knaagdieren
  Waarom is gfe scheiden belangrijk?

  Een groot deel van het restafval bestaat uit voedselresten. Groenten-, fruit-, en etensresten (gfe) bevatten veel grondstoffen die voor 100% hergebruikt kunnen worden. Het gfe dat apart wordt ingezameld wordt door Irado naar een speciaal verwerkingsbedrijf gebracht waar er compost van wordt gemaakt. Compost kan worden gebruikt voor de planten op het balkon of in de tuin. Het scheiden van gfe van het restafval levert een belangrijke bijdrage aan het milieu. Want hierdoor hoeft er minder afval verbrand te worden. Als bedankje voor het scheiden van gfe en tuinafval (gft) kunnen alle inwoners van Schiedam jaarlijks, tijdens de landelijke compostdag, gratis een zak compost afhalen bij de milieustraat.

  Waar staan de gfe-containers?

  Irado heeft nauwkeurig de locaties van de gfe-containers onderzocht. Met het bepalen van de locatie is ervoor gekozen om dit altijd bij een locatie van een restafvalcontainer te plaatsen. Dit is voor veel bewoners al een bekende plek. Een overzicht van de gfe-locaties in uw buurt vindt u in het overzicht van Afval Apart Punten.

  Waarom worden gfe-containers geplaatst in Schiedam West

  Het verzoek tot plaatsing van de gfe-containers komt op verzoek van de bewoners uit Schiedam West zelf. Bewoners uit Schiedam West hebben in gesprekken met de gemeente aangegeven dat er een grote behoefte is aan het beter kunnen scheiden van gfe. Met de plaatsing van de gfe-verzamelcontainers in deze wijk wordt hieraan gehoor gegeven.

  • Ondergrondse container met toegangspas in Schiedam

   Waarom is er voor toegangscontrole op ondergrondse containers gekozen?

   De gemeente Schiedam en Irado hebben voor de invoering van toegangscontrole (het systeem met pasjes) gekozen om een aantal redenen. Door het invoeren van pasjes wordt het illegaal in de container dumpen van afval voorkomen en wordt het mogelijk volle containers te voorkomen. Wij krijgen namelijk een signaal als de container bijna vol is. Door deze maatregelen worden kosten bespaard wat een gunstig effect heeft op de afvalstoffenheffing die door de bewoners wordt betaald. Daarnaast is het door de toegangscontrole mogelijk geworden dat een containerstoring automatisch bij Irado wordt gemeld zodat wij storingen sneller kunnen verhelpen.

   Moet ik straks gaan betalen voor het afval dat ik in de container doe?

   Nee. U betaalt afvalstoffenheffing aan de gemeente. U hoeft niet extra te gaan betalen voor het afval dat u met de pas in de container doet. De invoering van het pasje is bedoeld om illegaal dumpen van afval in de container en volle containers tegen te gaan (wij krijgen een signaal als de container bijna vol is) en om storingen aan de container sneller te signaleren.

   Wat gebeurt er met mijn gegevens op de toegangspas?

   De gegevens zijn gekoppeld aan het adres en niet aan personen. Irado doet niets met deze gegevens. Het is dus niet zo dat als u vaker vuil stort uw belasting omhoog gaat of dat u extra moet betalen als u bijvoorbeeld meer stort dan uw buurman

   Er is afval/grofvuil naast de ondergrondse container geplaatst, wat nu?

   Maak van bijplaatsing van afval of grofvuil altijd melding bij de gemeente via telefoonnummer 14010. Het afval wordt opgeruimd en er wordt onderzocht waar het vandaan komt.

   Ik ben nieuwe bewoner op dit adres, hoe kom ik aan een toegangpas?

   Vult u, voor het aanvragen van de toegangpas, dit formulier in. U ontvangt van ons bericht over de toegangspas.

   Ik ben mijn toegangspas kwijt, wat nu?

   Als u uw toegangspas bent verloren, kunt u dit Aanvraagformulier toegangspas invullen. Wij blokkeren uw oude pas en vragen een nieuwe voor u aan. Hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht. Wij sturen de nieuwe per post naar uw huisadres.

   Kan ik nog een extra toegangspas aanvragen?

   Ieder huishouden krijgt één toegangspas. Alleen als u kamers verhuurt kunt u evenveel passen aanvragen als het aantal kamers waarvoor u een verhuurvergunning heeft. Neem voor het aanvragen van extra toegangspassen contact op met de Klantenservice op 010-262 1000.

   Mijn toegangspas is kapot, wat nu?

   Is uw toegangspas kapot, dan krijgt u van onze een nieuwe. U kunt dit formulier invullen. Wij blokkeren uw oude pas en vragen een nieuwe voor u aan. Hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht. Wij sturen de nieuwe pas per post naar uw huisadres.

   De container gaat niet open, wat nu?

   Het kan zijn dat de container al beveiligd is en u nog geen pas heeft ontvangen, neemt u dan contact op met de Klantenservice op telefoonnummer 010-262 1000.

   Gaat de container ook niet open met uw toegangspas, kan er een storing zijn in het systeem. Er verschijnt dan een melding in het beeldscherm op de container.

   Kan ik een voorkeur aangeven voor een ondergrondse container?

   Ja, u kunt een voorkeur voor een ondergrondse container aangeven bij onze Klantenservice op telefoonnummer 010-262 1000. We bekijken uw verzoek en proberen altijd de dichtstbijzijnde container aan u toe te wijzen.

   Ik heb geen toegangspas ontvangen, wat moet ik doen?

   Is uw ondergrondse container al beveiligd maar heeft u nog geen toegangspas ontvangen? Vult u dit formulier in. Onze medewerkers gaan na hoe dit heeft kunnen gebeuren en lossen het probleem voor u op.