menu

Groene helden: project voor de bovenbouw Schiedam

Samen met het Stedelijk Museum Schiedam bieden we Schiedamse basisscholen een bijzonder project voor het nieuwe schoolseizoen aan; voor leerlingen van groep 5 t/m 8 waarin natuur- en kunsteducatie bij elkaar worden gebracht met de tentoonstelling van kunstenaar herman de vries als verbindende factor.

Herman de vries voor website

herman de vries, die zijn naam schrijft zonder hoofdletters om hiërarchieën te vermijden, is een internationaal gewaardeerd Nederlandse kunstenaar die in Duitsland woont. In zijn werk verbindt hij kunst, wetenschap, leven en natuur. Van 20 september t/m 18 januari 2015 zijn o.a. zijn collages, schilderijen, sculpturen en ruimtelijke installies te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Groene helden

Via het project groene helden kunnen Schiedamse leerlingen hun natuurlijke leefomgeving anders gaan beleven. De Irado-groenspecialisten vertellen over al het moois dat groeit en bloeit in het dichtstbijzijnde park bij de school van de leerlingen. Ze leren waarom het belangrijk is dat het park goed onderhouden wordt, waarom afval opgeruimd moet worden en dat behalve mensen ook dieren graag in het park komen. Aarde, gras en bladeren worden verzameld in tasjes: materialen waar ook herman de vries veel mee werkt. Met het tasje vol waardevolle schatten gaan de leerlingen naar het museum. Hier worden ze door een museumdocent over de tentoonstelling van herman de vries rondgeleid.

Zelf aan de slag

De leerlingen leren niet alleen over de kunst van herman de vries maar ook over het leven van de kunstenaar zelf. Geïnspireerd geraakt door het park- en tentoonstellingsbezoek, gaan de leerlingen in ’t Atelier zelf aan de slag om een eigen kunstwerk te maken. Na afloop kijken leerlingen op een andere, meer bewuste manier naar hun omgeving.