menu

Papier- en gft-containers in de Indische Buurt in Vlaardingen

Afval is allang geen afval meer. Ons afval bevat waardevolle grondstoffen. Maar alleen als we het gescheiden inzamelen kunnen we afval ook echt hergebruiken. En daar kunt u bij helpen, want afval het scheiden van oud papier en karton en groente-, fruit- en tuinafval begint thuis.

In de Indische Buurt in Vlaardingen worden in november en december 2018 bij bewoners met een eigen tuin eigen containers aan huis aangeboden. Daarmee maken we het gemakkelijk om papier en gft bij u thuis op te halen. U krijgt een container voor papier en een voor groente-, fruit- en tuinafval en etensresten. Indien de container voor papier u niet bevalt kunt u aangeven dat u deze wilt laten ophalen. Gebruikt u hiervoor de antwoordkaart die u heeft ontvangen, of vul dit formulier in. De gft-container wordt niet meer opgehaald en blijft bij uw woning.

Waarom oud papier en karton scheiden?

 Oud papier en karton zijn prima grondstoffen voor nieuw papier. Dat scheelt bomen, want elke kilo oud papier bespaart twee kilo hout. Van hergebruikt papier worden onder meer reclamefolders, schrijfpapier, kranten, kartonnen dozen, verpakkingen en toiletpapier gemaakt.

Waarom gft scheiden?

Uw groente-, fruit-, tuinafval en etensresten zijn grondstoffen voor compost. Compost verbetert de bodem van akkers en tuinen en zorgt ook voor gezonde planten in uw plantenbak of bloempot.

 

U heeft als bewoner de volgende informatie ontvangen:

Meer informatie

Heeft u nog vragen over afval scheiden neemt u dan contact met ons op. We wensen u veel succes met het gebruik van uw containers aan huis.

Veelgestelde vragen

 • Hoe houd ik mijn container het beste schoon?

  In mijn lege container zitten nog maden. Hoe kan ik hem het beste schoonmaken?

  Maak de container schoon met kokend water en een scheut azijn of wat groene zeep. Gebruik voor het schoonmaken een bezem, borstel of hogedrukreiniger. Laat de container goed drogen voordat je hem weer gebruikt.

  Ik zie maden in mijn container, en hij wordt voorlopig nog niet geleegd. Wat kan ik eraan doen?

  Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden. Lavendel schijnt ook te helpen: een takje met bloempjes (geen spuitbus met luchtverfrisser) bestrijdt de stank, en ook de maden.

  Hoe voorkom ik stank en maden in mijn gft-container?

  Stankproblemen en broei doen zich vooral voor als de container veel vocht bevat. Daarom is de belangrijkste tip: houd de container droog en schoon.

  Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Als u deze resten direct verpakt in een krant of in een biologisch afbreekbare afvalzak, maakt u de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Zo zal de bak minder snel stinken.

  Op Tips voor schone en frisse containers op onze website vindt u een uitgebreid overzicht van tips om stank en maden in de container te voorkomen en te bestrijden

  Hoe voorkom ik stank en maden in mijn restafvalcontainer?

  Als u afval goed scheidt, blijft de restafvalbak schoon en fris. Er zit dan namelijk niets meer in de container dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit-, tuinafval en etensresten in de gft-container. Glas, textiel, plastic verpakkingen, drankenkartons en papier brengt u naar het Afval Apart Punt. Goed scheiden is altijd beter voor het milieu. Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

  Hoe zorg ik voor schone en frisse containers?

  Leg een oude krant of stro onderin de containers om het laatste vocht op te nemen. En om aankoeken van afvalresten te voorkomen. Maak de containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.