menu

Leerlingen zoeken oplossingen voor afvalprobleem in Schiedam

Een afvalcontainer in de vorm van een olifant die opengaat als aan de slurf wordt gedraaid. In opdracht van de gemeente Schiedam presenteerden leerlingen van het ProNovaCollege, Mavo Schravelant XL en Lyceum Schravelant in Schiedam oplossingen voor het afvalprobleem in hun stad.

Leerlingen van de brugklassen dachten na over oplossingen voor de problemen rond zwerfafval in de stad in opdracht van de gemeente Schiedam. Ze bogen zich ook over de vraag hoe in de gemeente Schiedam te komen tot een betere afvalscheiding. Gemeente Schiedam loopt ten opzichte van het landelijk gemiddelde namelijk achter wat betreft een goede afvalscheiding. De leerlingen hadden ‘adviesbureaus’ opgericht en presenteerden hun ideeën aan vertegenwoordigers van de gemeente Schiedam en Irado. Zij vormden de jury die de presentaties beoordeelde en becommentarieerde.

Ideeën en presentaties

Het ProNovaCollege en Mavo Schravelant XL bedachten originele en aantrekkelijke prullenbakken – zoals de eerder genoemde olifant, maar bijvoorbeeld ook een ‘pop’ waarop uitgekauwde kauwgom kan worden geplakt – die ertoe moeten leiden dat er minder afval op straat wordt gegooid. Lyceum Schravelant kwam met ideeën voor een betere afvalscheiding, zoals meer voorlichting (educatie), beloningssystemen, meer (aansprekende) afvalbakken op straat en een betere vermelding op producten hoe deze te scheiden. De beste ideeën en presentaties werden beloond met een gouden, zilveren en bronzen minicontainers. De winnaars van de gouden minicontainertjes zijn uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met Arie Wijten, wethouder Beheer openbare ruimte, om van gedachten te wisselen over hun ideeën.

Samenwerking

In dit project werkten de scholen voor het voortgezet onderwijs samen met de gemeente Schiedam, Irado, het NME-centrum Harrewegh en de Stichting Milieu Dichterbij. De gemeente Schiedam was opdrachtgever en het NME-centrum begeleidde in samenwerking met de Stichting Milieu Dichterbij het project. Lyceum Schravelant was dit jaar gastheer voor de gehouden eindpresentaties.