Regionaal Sorteer Centrum: Van afgedankt naar hergebruik

In het Regionaal Sorteercentrum van Irado in Vlaardingen worden afgedankte elektrische apparaten (met stekker of batterij) uit de regio verzameld en gesorteerd voor recycling. Dat doen we met hulp van mensen met een arbeidshandicap.

Op 16 locaties, bij milieustraten en kringloopwinkels, in de regio staan containers voor elektrische apparaten. Irado haalt daar jaarlijks circa 4.500.000 kilo aan afgedankte elektrische apparaten op. Al deze apparaten worden gebracht naar het Regionaal Sorteer Centrum (RSC) in Vlaardingen. Daar worden de apparaten gesorteerd op soort en kwaliteit van de grondstoffen. En worden zoveel mogelijk de losse batterijen en accu’s eruit gehaald.

Verwerkt tot nieuw product

Elke soort komt terecht bij een specifieke verwerker voor recycling. Je afgedankte wasmachine, je föhn en ook je schemerlamp of tv. Ruim 80% van de ontvangen elektrische apparaten zijn kleine elektrische apparaten en ICT-apparaten. Deze producten bevatten waardevolle en duurdere grondstoffen, zoals zogenaamde zeldzame aardmetalen en goud dat bijvoorbeeld in telefoons en laptops zit.

Bij de verwerker worden waardevolle grondstoffen en overige accu’s uit de producten gehaald. Vervolgens worden de apparaten versnipperd. Dit levert voornamelijk plastic (granulaat) en metalen op die als grondstof worden gebruikt voor de productie van nieuwe spullen.

Sociale werkgelegenheid

Het sorteren van de verschillende elektrische apparaten is belangrijk werk. Dat doen we met ondersteuning van mensen met onontdekt talent van Stroomopwaarts. Zij sorteren de binnengebrachte elektrische apparaten om het klaar te maken voor recycling.

RTV Rijnmond bezocht het Regionaal Sorteer Centrum in Vlaardingen en maakte een reportage – bekijk het RSC vanaf minuut 10:20: https://www.rijnmond.nl/tv/programma/262/Zooi-is-Mooi/aflevering/32758

Circulaire economie

Het RSC is een dus belangrijke schakel in de circulaire economie. Op deze manier zorgen we ervoor dat grondstoffen worden teruggewonnen die we anders uit onze bodem zouden halen. En zorgen we beter voor ons milieu.

Let op!

Let op: Het is niet mogelijk zelf spullen te brengen naar het Regionaal Sorteer Centrum. Je kunt je spullen brengen naar de milieustraat in jouw gemeente, dan komt het uiteindelijk terecht bij het RSC.