Let op
De informatie die u bekijkt is niet voor uw gemeente bedoeld

Olie en frituurvet

Meer dan 50% van het door Nederlandse huishoudens gebruikte frituurvet verdwijnt nog steeds bij het restafval of in het riool. Dit is slecht voor het milieu en zorgt voor verstoppingen.

Spoel nooit je oude (frituur)vet of olie door de gootsteen weg. De olie en vetten veroorzaken zowel verstoppingen in de afvoer als in het riool van het rioleringsstelsel.

Waarom scheiden?

Heb je na frituren of bakken nog restjes oud vet of bakolie over? Lever ze in! Gebruikte vetten en oliën kunnen worden hergebruikt als biobrandstof. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is ze apart inleveren voor recycling. Van frituurvet kan biodiesel worden gemaakt. Onbruikbare vetten worden als biobrandstof bijgestookt in elektriciteitscentrales.

Waar laat ik olie en frituurvet?

Je kunt je afgedankte plantaardige (frituur)vet en oliën kwijt op verschillende manieren:

Wij zorgen voor een juiste verwerking.

  • Restjes olie en vet zoals olijfolie, zonnebloemolie en de olie waarin zongedroogde tomaatjes worden bewaard kun je in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of de originele verpakking inleveren bij de speciale inleverbakken bij de supermarkt
  • Ook je gebruikte vaste of vloeibare frituurvet kan je met afgesloten verpakking inleveren bij de inzamelpunten bij de supermarkt in de buurt.

Vet of jus uit de pan kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-container.

Let op!

Smeer- en motorolie- en vet kun je inleveren bij het klein chemisch afvaldepot op de milieustraat.

Hoe inleveren?

Inleveren is simpel. Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Soms is het handig daar een trechter bij te gebruiken, maar vaak is dat niet nodig omdat veel verpakkingen van frituurvet een extra brede opening hebben. Dit maakt het teruggieten van het vet gemakkelijk. Heb je restjes vet? Giet deze met behulp van een trechter in een lege plastic fles.

Sluit de fles goed en neem ‘m mee naar het dichtstbijzijnde inzamelpunt.
Deponeer de fles in de speciale inzamelkliko.

Inzamelpunt worden?

Laat het ons weten en mail naar: klantrelaties@irado.nl