In de komende jaren zal de gemeente Schiedam maar liefst 2,5 miljoen extra toewijzen aan het verbeteren van de hygiëne in onze stad. Een van de belangrijke veranderingen is dat containers voortaan ook op zondag worden geleegd, zodat we altijd een opgeruimde omgeving hebben.

De nieuwe maatregelen zijn onderdeel van het ambitieuze uitvoeringsprogramma “Schiedam Schoon: Samen pakken we ‘t op”, dat is goedgekeurd door het gemeentebestuur. “Schiedammers ergeren zich groen en geel aan de troep op straat en het afval naast de ondergrondse containers”, aldus Doğukan Ergin, wethouder Buitenruimte. “De openbare ruimte is het visitekaartje van onze stad en een plek waar Schiedammers dagelijks komen. Op veel plekken gaat het al goed, en daar zijn we trots op. Maar we kunnen en moeten nog beter.”

Door vaker schoon te maken, meer afval in te zamelen, betere voorlichting te geven, strenger te handhaven en de afvalbakken aan te pakken, zullen we Schiedam aanzienlijk schoner maken. Bovenop de reeds gereserveerde budgetten investeert de gemeente nog eens 2,5 miljoen extra. Irado zal voortaan ook op zondag de containers legen en bijplaatsingen van afval worden in het weekend verwijderd in wijken die snel vervuild raken. Daarnaast worden de restafvalcontainers in de komende jaren voorzien van een zwerfvuilklep, wat resulteert in meer openbare prullenbakken door heel Schiedam.

We roepen alle Schiedammers op om samen met ons de stad schoner te maken. Jullie zijn onze bondgenoten! Samen met de gemeente zetten we ons in om Schiedam brandschoon te krijgen. Laten we samen trots zijn op een sprankelende Schiedam. Schiedam Schoon: Samen pakken we ‘t op!

Ben je benieuwd welke maatregelen allemaal onderdeel zijn van dit uitvoeringsprogramma? Lees dan het Uitvoeringsprogramma ‘Schiedam Schoon: Samen pakken we ‘t op’.

Informatie over verschillende deelprojecten

Vanaf maandag 20 maart starten wij, in samenwerking met YES!Delft, een pilot met cameradetectie op de Boerhaavelaan. Er is een camerazuil gemonteerd met camera’s die periodiek een foto maken om te inventariseren of er bijplaatsingen naast de container staan. Deze pilot is opgestart om te kijken of de techniek van deze camera’s dit inderdaad al kan en zo ja, hoe goed dit gaat. De camera’s staan gericht op de traanplaat om de container en zullen dus geen persoonsgegevens registreren.

De pilot is inmiddels afgerond.

In opdracht van Gemeente Schiedam zal Irado experimenteren met de uitbreiding van de grofvuilavonden. Deze mobiele grofvuilinzameling is al bekend in Schiedam Oost en er worden nu extra locaties toegevoegd in Groenoord (noord en zuid), West, Zuid en Nieuwland. Hier kun je je grofvuil scheiden inleveren. Heb jij een suggestie voor een locatie in een bestaande of nieuwe wijk? Dan kun je dit via het formulier onderaan de pagina insturen.

Meer informatie over de mobiele grofvuilinzameling »

De ondergrondse en halfverdiepte containers op straat worden vervangen door nieuwe, modernere exemplaren. Deze bevatten onder andere een zwerfvuilklepje, kartonklep én er staat een QR-code op waarmee je direct meldingen kunt maken.

Lees meer over de nieuwe containers »

Op de markt of in de wijk gaan we in gesprek met Schiedammers over de Schoonheid van de stad. Zij helpen ons met hun ideeën om de stad schoner te houden.

Wil jij je inzetten voor een schone en fijne buurt? Adopteer een container! Dan houd je samen met Irado de omgeving van de container schoon en draag je merkbaar bij aan de leefbaarheid van jouw buurt.

Lees meer over containeradoptie >>  

Vraag een prikstok aan bij ons en doe mee aan de schone wijk acties. Natuurlijk kan je ook buiten deze acties de wijk schoonhouden met jouw prikstok.

Meld je aan via de website >>

Om Schiedammers te helpen met hun afvalgedrag worden binnenkort de zogeheten ‘nulstorters’ benaderd. Heb je 9 weken of langer je afvalpas niet gebruikt op de restafvalcontainer? Dan helpen we je graag op weg om je afval op de juiste manier aan te bieden.

Lees de privacyverklaring >>