menu

Slimmer scheiden doen we samen

In 2019 is bij alle bewoners van woningen met kliko’s in de eigen tuin in Schiedam de pmd-kliko geïntroduceerd. Daarmee wordt het makkelijker om thuis verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons (pmd) in te zamelen.

Dit is een van de maatregelen uit  het afvalbeleidsplan Afval the Challenge, een plan dat de gemeente samen met de Schiedammers heeft opgesteld. De gemeente Schiedam wil de hoeveelheid restafval verminderen: van 259 kilo in 2016 naar 160 kilo per persoon in 2020.

Slimmer grondstoffen scheiden

Slimmer scheiden betekent dat grondstoffen, zoals verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons (pmd), groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gft+e) en oud papier en karton aan huis worden ingezameld met drie kliko’s:

  • groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gft): grijze kliko met groene handvatten
  • oud papier en karton: grijze kliko met blauwe deksel of blauwe handvatten
  • verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons (pmd): grijze deksel met oranje handvatten.

Het kleine beetje restafval dat overblijft brengt u naar de restafvalcontainer in de wijk. Textiel en glas, en ook nog oud papier en karton en pmd, kunt u kwijt bij de Afval Apart Punten. Raadpleegt u voor een overzicht van alle containers in uw buurt de plattegrond

Door afval beter te scheiden, kan het restafval vaker worden hergebruikt voor nieuwe producten. Zo hoeft het niet verbrand te worden. Hergebruik is goedkoper dan het verbranden van afval én het is ook nog eens beter voor het milieu.

Veelgestelde vragen over slimmer scheiden in Schiedam