menu

De Slimmer Scheiden Starterskit

Van maandag 13 tot en met vrijdag 17 mei wordt de Slimmer Scheiden Starterskit bezorgd bij de bewoners van de Woudhoek, Ringvaart en Vogelbuurt.  Vanaf maandag 20 mei kunnen deze bewoners starten met Slimmer Scheiden. Kijk goed, want bij de Starterskit bevindt zich ook de toegangspas voor de ondergrondse restafvalcontainer.

De toegangspas bevindt zich ín de envelop die aan de buitenzijde van de starterskit is bevestigd.

IN de Starterskit bevinden zich:

 • handleiding toegangspas
 • keycord en pashouder tbv de toegangspas
 • Afvalwijzer
 • rolletje met 12 doorzichtige pmd-zakken
 • sticker voor op de pmd-kliko

Veelgestelde vragen

 • Slimmer scheiden doen we samen in Schiedam

  Mijn kliko heeft nog (steeds) geen oranje clips

  Heeft in uw wijk de omwisseldag al plaatsgevonden? En heeft uw kliko nog geen oranje clips?

  1. Dan heeft de uitvoering vertraging opgelopen. U mag de kliko aan de straat laten staan tot en met de volgende dag.
  2. Heeft uw kliko dan nog geen oranje clips, dan heeft uw restafvalkliko een ander merk deksel. Daarop kunnen de oranje clips, die uw kliko herkenbaar maken als pmd-kliko, niet bevestigd kunnen worden. Op deze kliko wordt daarom tijdelijk oranje tape aangebracht, zodat uw gewoon kunt starten met het scheiden van verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons en uw kliko wel herkenbaar is. Uw restafval brengt u naar de ondergrondse restafvalcontainer in de wijk.

   

  Waar kan ik doorzichtige zakken kopen?

  De doorzichtige zakken met trekband uit het Slimmer Scheiden Starterspakket hebben een formaat van 60 liter. Kleinere formaten (35 liter) zijn verkrijgbaar bij diverse supermarkten. Wilt u zelf doorzichtige zakken van 60 liter aanschaffen dan zijn deze (online) verkrijgbaar: transparante zakken 60 liter »

  Moet ik pmd in doorzichtige zakken aanbieden?

  Onze voorkeur gaat uit naar het gebruik van doorzichtige zakken voor het inzamelen van pmd; het is niet verplicht. Met doorzichtige zakken kunnen onze medewerkers en de sorteerinstallatie snel controleren of er verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons (pmd) wordt aangeboden. Ook in de fabriek vindt aan het begin van het sorteerproces controle plaats.

  Ondoorzichtige zakken maken controle lastig en tijdrovend. Grijze huisvuilzakken worden bij de sorteerder mechanisch opengemaakt om de inhoud te kunnen sorteren. Als er geen pmd in blijkt te zitten dan vervuilt dit andere stoffen of verstoort dit het sorteerproces: de band moet worden stopgezet, afval moet worden verwijderd en afgevoerd. Door gebruik van doorzichtige zakken kan al voor sortering vastgesteld worden of er alleen pmd in zit.

  Pmd wordt na de sortering verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten. Restafval gaat namelijk naar de verbrandingsoven en dat is zonde.

  Doorzichtige zakken kunt u in verschillende formaten verkrijgen in de supermarkt.

  Ik heb moeite met het wegbrengen van restafval. Wat nu?

  Als u uw restafval zelf moeilijk weg kunt brengen naar een ondergrondse container omdat u bijvoorbeeld slecht er been bent, vraag dan of buren, vrienden of familie kunnen helpen. Komt u er toch niet uit? Neem dan contact op met Irado via info@irado.nl of bel via 010 – 262 1000. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

  Moet ik ver lopen naar de ondergrondse container voor restafval?

  De afstand bedraagt maximaal 200 meter.

  Als u uw restafval zelf moeilijk weg kunt brengen naar een ondergrondse container omdat u bijvoorbeeld slecht er been bent, vraag dan of buren, vrienden of familie kunnen helpen. Komt u er toch niet uit? Neem dan contact op met Irado via info@irado.nl of bel via 010 – 262 1000. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

  Wat moet ik doen met restafval?

  U kunt het restafval wegbrengen naar de ondergrondse restafvalcontainer bij u in de buurt.

  Wat mag er niet in de pmd-kliko?

  Geen plastic verpakking (maar restafval)

  • Koffiecups
  • Piepschuim
  • Chipszakken met een aluminium laagje
  • Terpentineflessen, kitkokers
  • Doordrukstrips van medicijnen, vitamines en kauwgom
  • Plastic tuinstoelen
  • Plastic buitenspeelgoed, zoals: (opblaasbare) ballen, luchtbedden, krokodillen, zwembandjes en alle andere plastic waterpret speelgoed
  • Grote stukken metaal, zoals sloopafval en oude fietsen (bij grofvuil)
  • Hoesjes van cd- en cassettebandjes
  Wat mag er in de PMD-kliko?

  Plastic verpakkingen

  • Flessen frisdrank, water, melk, azijn, etc.
  • Knijpflessen van sauzen, olie etc.
  • Flacons van wasmiddelen, shampoo en zeep
  • Bekers van yoghurt, vla en ijs
  • Bakjes van patat, salade, groente en fruit
  • Kuipjes van boter, saus, smeerkaas
  • Verpakkingen van kaas, vlees en vis
  • Verpakkingen van bijv. tandenborstels, schroefjes en speelgoed (blisters)
  • Tubes van gel, bodylotion en tandpasta
  • Folies van tijdschriften en reclamefolders
  • Zakken van pasta, rijst, brood, snoepgoed, etc.
  • Plastic tasjes en zakjes
  • Plantenpotjes

  Metalen verpakkingen

  • Drankblikjes
  • Stalen siroopflessen met dop erop
  • Conservenblikken
  • Aluminium schalen

  Drankenkartons (leeg plat gevouwen met gesloten dop)

  • Pakken van vruchtensappen, water en wijn
  • Pakken van melk, vla en yoghurt
  • Pakken van soep en pastasaus

  Moeten flesjes, blikjes en pakken schoon zijn?

  Het is wel zo prettig als plastic verpakkingen leeg zijn, maar helemaal schoon hoeft niet. Doppen mogen ook gewoon op plastic flessen of flacons blijven zitten, maar die moeten dan dus wel leeg zijn. Halfvolle verpakkingen, zoals halfvolle flessen of halfvolle drankenkartons mogen niet bij het pmd. Leeg ze eerst en gooi ze daarna in de kliko. Is dit niet mogelijk, gooi ze dan bij het restafval.

  Mogen voorwerpen in de pmd-container?

  Nee, voorwerpen zijn geen verpakkingsmateriaal. Voorwerpen die nog goed bruikbaar zijn kunt u inleveren bij de kringloopwinkel. Voorwerpen van plastic en metaal kunt u weggooien bij restafval of aanbieden als grofvuil (groot).

  Wat gebeurt er met pmd-afval?

  Bijna alle verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons (pmd) kunnen worden hergebruikt. Pmd wordt eerst in sorteercentra gescheiden. Speciale verwerkingsbedrijven maken vervolgens van uw pmd grondstoffen voor nieuwe verpakkingen. Van plastic verpakkingen worden bijvoorbeeld fleecetruien, golfballen en vloerbedekking gemaakt. Metalen zijn eindeloos recyclebaar met behoud van kwaliteit. Metalen verpakkingen zoals blik wordt omgesmolten tot nieuw blik, maar het kan net zo goed terugkeren als een fiets, een auto, een trein of een lantaarnpaal.

  Van de drankpakken worden de kartonvezels van het laagje plastic en het laagje aluminium gescheiden. De papierpulp die vrijkomt tijdens het recyclingproces wordt als grondstof gebruikt in de papierindustrie. Hiervan worden onder andere kantoorbenodigdheden, kartonnen dozen en tissuepapier gemaakt.  Ook het plastic en aluminium laagje wordt teruggewonnen en gebruikt als zuivere grondstof voor allerlei producten als kratten, emmers, pannen, koffiepotten en aluminium buizen.

  Wijzigt mijn vaste ledigingsdag van de kliko’s?

  Uw pmd-kliko wordt voorlopig elke twee weken op de gebruikelijke ledigingsdag van de oude restafval kliko geleegd. De ledigingsdag wijzigt dus niet. Om de week wordt de pmd-kliko en de gft-kliko geleegd. In de afvalkalender en in Irado-app vindt u de exacte data waarop we de kliko’s legen.

  De omwisseldag: uw restafvalkliko wordt een pmd-kliko

  U ontvangt vooraf bericht wanneer uw restafvalkliko wordt omgebouwd naar een pmd-kliko. Vanaf deze omwisseldag mag de kliko alleen gebruiken voor verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons.

  Op de omwisseldag:

  • u zet uw kliko voor restafval op de vaste ledigingsdag zoals gebruikelijk op de aanbiedplaats voor het ophalen van uw restafval;
  • Irado komt vervolgens langs om uw kliko te legen;
  • in opdracht van Irado spoelt Van Beek Container Groep uw kliko op de aanbiedplaats;
  • vervolgens plaatst Irado oranje clips op de deksel.
  • haalt u de kliko pas op nadat de oranje clips erop zijn bevestigd. Mogelijk is dit pas de volgende dag.

  Vanaf dit moment is uw kliko uitsluitend te gebruiken voor pmd. Gefeliciteerd met uw pmd-kliko.

  Worden er maatregelen getroffen als ik de pmd-kliko alsnog voor restafval gebruik?

  In de pmd-kliko mogen alleen verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons. Als u deze goed scheidt, helpt u mee aan een goede kwaliteit van de grondstoffen en
  kunnen deze vaker hergebruikt worden voor nieuwe producten.  Toezicht & Handhaving van de gemeente Schiedam controleert de kliko’s steekproefsgewijs. Als uw kliko’s vervuild zijn met verkeerde afvalsoorten, ontvangt u op uw huisadres een brief. Daarin wordt uitgelegd wat er in de kliko is aangetroffen en waar u het alsnog kwijt kunt. Tijdens de gewenningsperiode worden geen boetes uitgedeeld.

  Wanneer wordt mijn pmd-kliko geleegd.

  Uw pmd-kliko wordt geleegd op dezelfde dag als voorheen uw restafvalcontainer werd geleegd. Raadpleeg voor de ophaaldagen op uw adres de afvalkalender of de Irado-app. Hier kunt u ook een afspraak maken voor het ophalen van grofvuil.

  Wanneer wordt mijn kliko een pmd-kliko?

  Het slimmer scheiden wordt in drie fasen ingevoerd. U ontvangt vooraf een brief wanneer uw wijk aan de beurt is.

  Fase 1: vanaf maandag 20 mei

  Woudhoek, Vogelbuurt, Ringvaart

  Fase 2: vanaf donderdag 10 oktober

  Akkers, Velden, Smetanalaan, Wetenschapsbuurt, Stokersbuurt, Vlinderhoven, Gaarden, Beatles, Tuindorp, Schiedamse meesters, Spieringshoek, Slachthuisbuurt

  Fase 3: vanaf 4 november

  De Kaag, Hargplein, Over ’t Water, Nieuwland – laagbouw, Hargapark, Sveaparken, West – laagbouw, Houthaven

  Fabel: De gemeente verdient aan afvalscheiding, terwijl ik al het werk doe!

  Niet waar. De gemeente mag niet verdienen op de afvalstoffenheffing. Als de gemeente geld overhoudt, dan moet ze dat het jaar daarna verrekenen in de afvalstoffenheffing of in een fonds storten om later een stijging van de kosten te kunnen opvangen of de heffing gelijk te houden.

  Fabel: Afval scheiden kost meer dan het oplevert

  Afval scheiden is waardevol. Niet alleen voor het milieu, maar vaak ook voor onze portemonnee. Ingezameld pmd, gft, papier, glas, textiel en elektrische apparaten leveren geld op. Daarmee gaan de kosten van het inzamelen en verwerken naar beneden. Het inzamelen en recyclen van gft tot compost en andere bio-producten is (nog) niet kostendekkend, maar wel goedkoper dan verbranden.

  Bij plastic is het iets ingewikkelder. Soms is nieuw plastic goedkoper dan gerecycled plastic. Dit wordt veroorzaakt door een op dat moment lage olieprijs. Maar omdat de producenten van plasticverpakkingen mee betalen aan de recycling, is het gescheiden inzamelen en sorteren van plastic toch kostendekkend. Voor het milieu is recyclen en elk geval beter dan verbranden. Dat geldt ook voor het winnen van nieuw aluminium. Voor het winnen van aluminium is bijvoorbeeld 20 keer zoveel energie nodig als voor het omsmelten van oud aluminium en de kwaliteit is vrijwel net zo goed.

  Fabel: Afval scheiden in huis is een druppel op de gloeiende plaat

  Het idee dat gezinnen maar een klein beetje afval produceren vergeleken met bedrijven en kantoren klopt niet. Thuis afval scheiden maakt wel degelijk verschil. Een feit is dat het niet-gerecyclede afval van de bouw, industrie en landbouw bij elkaar minder is dan het niet-gerecyclede afval in huis.

  In 2015 waren huishoudens goed voor 8.200 miljoen kilo afval. Hoe dat wordt weggegooid, maakt absoluut uit: hier is nog veel winst te behalen. Daarom gaan steeds meer gemeenten slimmer scheiden: grondstoffen apart in verzamelcontainers en kliko’s om te recyclen en alleen het restafval gaat naar de verbranding.

  Natuurlijk heeft het ook zin om op het werk afval te scheiden, bijvoorbeeld door aparte bakken neer te zetten voor plastic, gft, glas en papier.

  Fabel: Na gescheiden inzameling gaat al het afval weer op een hoop

  Nee, dat is een fabeltje. Het is namelijk goedkoper om gescheiden afval te verwerken, dan één hoop gemengd afval. Heel soms worden partijen apart ingezameld afval wel afgekeurd, maar dat is dan omdat er te veel afval bij zit dat er niet in thuis hoort. Dat afval kan dan niet meer gescheiden worden verwerkt. Daarom is het zo belangrijk om je afval zorgvuldig te scheiden. Gooi daarom geen plastic bij het oud papier of in de gft-kliko.

  Wat moet ik doen als ik de pas voor de ondergrondse container kwijt bent?

  Als uw toegangspas voor de ondergrondse container niet meer werkt, dan contact met ons op via info@irado.nl of bellen via 010 – 262 1000. We blokkeren dan uw oude pas en sturen u een nieuw pas toe. Er wordt één pas per adres uitgegeven.

  Mijn pas werkt niet. Wat nu?

  U kunt hiervoor Irado mailen via info@irado.nl of bellen via 010 – 262 1000.

  Op welke restafvalcontainer kan ik mijn pas gebruiken?

  Met de toegangspas kunt u in de hele wijk uw restafval kwijt. Dat is handig als er bijvoorbeeld een container verstopt zit.

  Waarom wordt er gewerkt met een toegangspas?

  De pasjes worden gebruikt om te zorgen dat er geen illegaal (bedrijfs)afval in de containers wordt gestort. Bovendien is de capaciteit van de containers berekend op het aantal huishoudens. Op grond van het aantal klepopeningen krijgen we een indicatie wanneer we de container moet legen. De ophaalfrequentie kan op deze manier worden bijgesteld.

  Wat mag er NIET in de container?

  De ondergrondse container is alleen bestemd voor huishoudelijk restafval. Klein chemisch afval, pmd, gft en etensresten, papier en karton, glas en textiel, elektrische apparaten, bouw- en sloopafval mogen niet in de restafvalcontainer. Is uw restafval te groot, dan kunt u het als grofvuil wegbrengen naar de milieustraat. Leen hiervoor eventueel gratis een aanhanger. Of maak een grofvuilafspraak, dan komen we het bij u ophalen.

  Wat mag WEL in de container?

  Huishoudelijk restafval in een gesloten zak mag in de ondergrondse afvalcontainer. Het maakt niet uit of u daarvoor een vuilniszak, een pedaalemmerzak of een draagtas gebruikt. De zak moet goed dicht zijn om te voorkomen dat de ondergrondse container smerig wordt en gaat stinken.

  Wanneer kan ik mijn afval kwijt in de ondergrondse container?

  U kunt 7 dagen per week, 24 uur per dag gebruikmaken van de ondergrondse restafvalcontainers. U hoeft voor het weggooien van uw restafval dus niet te wachten op een inzameldag. Houdt u bij het weggooien natuurlijk wel rekening met uw omgeving.

  Betaal ik voor iedere keer dat ik gebruik maak van de ondergrondse container?

  Nee, u betaalt een vast tarief per jaar aan afvalstoffenheffing. De hoogte hiervan staat vast, dus ongeacht hoe vaak u gebruikmaakt van de ondergrondse container.

  Wat kan ik doen als er zakken of rommel naast de container staan?

  Ziet u afval naast de container staan, gooi het dan – indien mogelijk – zelf in de container. Is dit niet mogelijk? Meld dit dan direct bij Irado. U kunt hiervoor Irado mailen via info@irado.nl of bellen 010 – 262 1000. Zo houden we samen de buurt schoon en leefbaar.

  Kan de ondergrondse container gevaar opleveren voor kinderen?

  De ondergrondse container is geen speelobject. De ondergrondse container voor restafval zelf is echter alleen toegankelijk met een toegangspas. Kinderen kunnen dus niet vanzelf in de trommel terechtkomen.

  Zorgt de container voor stankoverlast?

  De container bevindt zich onder de grond, waar het een aantal graden kouder is dan boven de grond. Hierdoor wordt de ontwikkeling van vieze geur tegengegaan. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om op goede wijze om te gaan met de inzamelvoorziening (afgesloten vuilniszak). Bij normaal gebruik zal er geen stank ontstaan.

  De container is defect. Wat nu?

  Als een ondergrondse container niet meer opengaat, is er meestal sprake van een verklemming in de trommel. Er kan ook een technische storing zijn. In beide gevallen kunt u Irado mailen via info@irado.nl of bellen via 010-2621000. Vermeld daarbij de locatie en containernummer.

  Kan ik de container gelijk gebruiken?

  Zodra u de toegangspas heeft ontvangen kunt u direct gebruik maken van de ondergrondse restafvalcontainers in uw wijk.

  Mag ik afval naast de container zetten als hij vol zit?

  Nee, u mag afval nooit naast de container neerzetten. Wie dat wel doet, loopt kans op een boete. Toezicht en handhaving controleerd voortdurend op deze zogenoemde bijplaatsingen. Alle containers worden uitgerust met een vullingsgraadsysteem. Als ze voor 80% vol zijn, krijgt Irado een seintje dat ze moeten worden geleegd. Is de container toch vol? U kunt hiervoor Irado mailen via info@irado.nl of bellen 010 – 262 1000.

  Hoe zijn de locaties vastgesteld?

  De locaties voor de ondergrondse containers zijn bepaald op grond van een aantal richtlijnen. Uitgangspunt is maximaal 200 meter afstand naar de restafvalcontainer.

  Richtlijnen plaatsbepaling ondergrondse containers.

  Waar komen de ondergrondse containers?

  Voortaan brengt u het restafval weg naar een ondergrondse container in de buurt. Het aantal bestaande containers is niet voldoende. Daarom worden er ongeveer 31 extra containers bijgeplaatst. U krijgt een brief met een toegangspas.  U kunt heeft met de toegangspas toegang tot alle ondergrondse restafvalcontainers in uw wijk.

  Wat is een zienswijze?

  Een zienswijze is een mening over een voorgenomen besluit of plan van de gemeente. In een zienswijze beschrijft u met welke punten hiervan u het wel of niet eens bent en waarom.

  Als u het niet eens bent met het ontwerp-aanwijzingsbesluit kunt u gedurende zes weken een zienswijze indienen. Dit kan vanaf het moment van terinzagelegging van het ontwerp. Zienswijzen kunnen schriftelijk worden ingediend. In uw zienswijze dient u ten minste op te nemen: uw naam, adres en telefoonnummer, de locatiecode waarop uw zienswijze betrekking heeft, uw zienswijze met bijhorende motivering en uw eventuele alternatief, kenmerk en uw handtekening.

  Wat is een aanwijzingsbesluit?

  Wat is een aanwijzingsbesluit? Een aanwijzingsbesluit is een besluit waarin de locatie van de ondergrondse container voor restafval wordt vastgesteld. Hierin staat ook welke huishoudens gebruik dienen te maken van deze ondergrondse container.

  Wat is een ontwerp-aanwijzingsbesluit? Bij elk besluit vindt een inspraakprocedure plaats op grond van de Algemene wet Bestuursrecht. Een ontwerp-aanwijzingsbesluit ligt eerst zes weken ter inzage. Met een zogenoemde zienswijze (zie onder) kunt u een verzoek doen om de locatie te wijzigen.

  Wat is een definitief-aanwijzingsbesluit? De zienswijzen (ingediend bij het ontwerp-aanwijzingsbesluit) zijn eventueel aanleiding om zaken in het definitieve aanwijzingsbesluit te wijzigen. Het definitieve besluit volgt na afloop van de openbare inspraakprocedure.

  Kan ik bezwaar maken tegen de locatie van een ondergrondse container?

  Mocht hier aanleiding voor zijn, dan kunt u met een zogenoemde zienswijze een verzoek doen om een locatie te wijzigen. U kunt uw zienswijze binnen zes weken na publicatie van de voorlopige locaties indienen. Deze locaties worden genoemd in het ontwerp-aanwijzingsbesluit dat u via de gemeente kunt raadplegen.

  Kan ik meepraten over de locatiekeuze?

  Per wijk worden er inloopbijeenkomsten georganiseerd indien een nieuwe ondergrondse restafvalcontainer in uw wijk moet komen. Samen met omwonenden kijken we naar de voorgenomen locaties voor de ondergrondse containers. U wordt per brief geïnformeerd wanneer de inloopbijeenkomst voor uw wijk wordt gehouden.

  Proces plaatsbepaling ondergrondse containers. 

  Ik ben slecht ter been en kan lastig naar de ondergrondse container lopen.

  Ik ben slecht ter been en kan lastig dat hele stuk met afval naar de ondergrondse container lopen. Als u goed uw afval scheidt, blijft er nog maar heel weinig restafval over. Bovendien kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag uw afval kwijt, ook kleine hoeveelheden. Bent u of zijn uw huisgenoten niet in staat om uw restafval zelf weg te brengen? Probeer dan te kijken of bijvoorbeeld buren, vrienden of familie u kunnen helpen. Mocht het wegbrengen van restafval desondanks toch een probleem zijn, laat het ons dan weten. Dan zoeken we samen naar een praktische oplossing.

  Waarom zijn juist deze locaties gekozen voor ondergrondse containers?

  Wij kijken zeer zorgvuldig naar mogelijke locaties. Daar waar dat mogelijk is worden parkeerplaatsen ontzien. We moeten wel rekening houden met kabels, leidingen, bomen en groen, brengafstanden en de toegankelijkheid voor het inzamelvoertuig.

  De locaties voor de ondergrondse containers zijn bepaald op grond van een aantal richtlijnen.

  Hoe wordt de locatie van de container bepaald?

  De locaties van de ondergrondse containers zijn in samenspraak met de bewoners bepaald. Er is zoveel mogelijk geprobeerd te kiezen voor locaties waar bewoners langskomen als ze de wijk verlaten, om bijvoorbeeld boodschappen te gaan doen. Daarbij is het belangrijk dat de locaties goed bereikbaar zijn voor zowel bewoners als de inzamelwagen die de containers komt legen. Een groot deel van de container heeft ondergronds ruimte nodig, daarom is bovendien rekening gehouden met alle kabels, leidingen en funderingen die in de grond zitten. We hebben daarnaast geprobeerd de afstand tussen uw woning en de container zo klein mogelijk te houden, met een maximale afstand van 200 meter.

  De locaties voor de ondergrondse containers zijn bepaald op grond van een aantal richtlijnen.

  Ik heb er moeite mee dat ik mijn restafval moet wegbrengen naar ondergrondse containers.

  Uit ervaring blijkt dat veel restafval nu nog uit herbruikbare grondstoffen bestaat. Als u goed scheidt, blijft er nog maar weinig restafval over. Dan hoeft u dus nog maar weinig restafval naar de ondergrondse container te brengen.

  Deze containers komen op loopafstand bij u in de buurt te staan, op maximaal 200 meter van uw huis. De locaties zijn zoveel mogelijk zo gekozen dat bewoners er langskomen als ze de wijk verlaten om bijvoorbeeld boodschappen te gaan doen. Bovendien kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag uw afval kwijt, dus ook kleine hoeveelheden.

  We kunnen ons voorstellen dat brengen van restafval een probleem is voor bijvoorbeeld ouderen of mensen met een fysieke beperking. We weten dat deze groep vaak een beroep doet op de omgeving (buren, kennissen, familie). Bijvoorbeeld voor het halen van boodschappen, bezoekjes aan arts of apotheek. Mocht het wegbrengen van restafval desondanks toch een probleem zijn, laat het ons weten dan zoeken we samen naar een praktische oplossing. Neem hiervoor contact met ons op via info@irado.nl of bel via 010 – 262 1000.

  Hoe vaak worden de kliko’s geleegd?

  De kliko voor

  • oud papier en karton wordt één keer in de maand geleegd;
  • pmd wordt één keer in de twee weken geleegd;
  • gft wordt één keer in de twee weken geleegd.

  Raadpleeg voor de inzameldagen de afvalkalender of de Irado-app.

  Krijg ik een rij kliko’s in de tuin?

  Nee, u behoudt dezelfde hoeveelheid kliko’s die u nu ook hebt (twee of drie). Het restafval gaat naar een container in de buurt. Glas en textiel brengt u naar een verzamelcontainer bij een Afval Apart Punt. De drie kliko’s zijn voor:

  • pmd: grijze kliko met oranje clips
  • gft: grijze kliko met groene deksel
  • oud papier en karton: grijze kliko met blauwe deksel (deze kliko is vrijwillig)
  Wanneer is mijn wijk aan de beurt?

  De invoering van slimmer scheiden gaat in fasen. We houden daarbij de vaste inzameldagen aan. Een deel van deel wijken met de inzameldagen op maandag en dinsdag starten half mei met slimmer scheiden. De overige wijken met inzameldagen op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag zijn na de zomervakantie aan de beurt. Voordat uw wijk aan de beurt is ontvangt u uitvoerig informatie op uw huisadres.

   

  Waarom moeten we slimmer scheiden?

  Veel afval is geschikt voor hergebruik. Het kan als grondstof dienen voor nieuwe producten. Dat kan als iedereen de grondstoffen beter scheidt. Door grondstoffen slimmer te scheiden hoeven we minder restafval te verbranden. En dat is weer beter voor het milieu. In Schiedam zijn we daarom drie jaar geleden de uitdaging aangegaan om de hoeveelheid restafval terug te dringen. Ruim 1000 Schiedammers dachten mee over hoe we de 259 kilo restafval per persoon per jaar terug kunnen brengen naar 160 kilo in 2020. Onder het motto ‘Samen naar minder afval’ wordt er sindsdien door inwoners, gemeente, Irado en bedrijfsleven op verschillende terreinen hard gewerkt om het aantal kilo’s te laten dalen. Met resultaat, want in drie jaar tijd is het Schiedam gelukt om per jaar gemiddeld 79 kilo restafval per inwoner te besparen.

  Moet ik extra betalen?

  Nee, u betaalt al voor de afvalinzameling en -verwerking via de afvalstoffenheffing. Met het slimmer scheiden willen we de dure hoeveelheid restafval terugdringen en zodoende de kosten voor de komende jaren beheersbaar houden. Want minder restafval betekent lagere verbrandingskosten. En minder restafval zorgt voor meer herbruikbare grondstoffen. En die leveren juist geld op.

  Waarom slimmer scheiden?
  • Milieu: meer recycling, minder restafval
  • Kosten: duurzaam, maar niet duurder
  • Service: alle grondstoffen aan of dicht bij huis inzamelen
  Wat gaat er veranderen?

  Centraal in de nieuwe wijze van afvalinzameling staat de invoering van een kliko voor het aan huis inzamelen van pmd. Uw restafvalkliko wordt een kliko voor verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons. Het beetje restafval dat u nog over hebt, brengt u naar de ondergrondse restafvalcontainer in de buurt. In enkele wijken betekent dit dat de pmd-verzamelcontainer wordt vervangen door een ondergrondse restafvalcontainer. En dat op sommige plaatsen restafvalcontainers moeten worden bijgeplaatst. Naast de bestaande gft- en papierkliko krijgt u dus ook een kliko voor pmd.

  Omgekeerd inzamelen of slimmer scheiden?

  Wij noemen omgekeerd inzamelen slimmer scheiden. We helpen u slimmer te scheiden door verpakkingen van plastic en metaal en drankenkartons (pmd), groente-, fruit- & tuinafval en etensresten (gft) en oud papier en karton aan huis op te halen bij woningen met een eigen tuin. Al deze grondstoffen gooit u in een speciale kliko. Deze grondstoffen kunnen we weer hergebruiken voor nieuwe producten. Het beetje restafval dat u over heeft, brengt u naar de ondergrondse container in de buurt.

 • Locatie ondergrondse restafvalcontainer

  Hoe zijn de locaties vastgesteld?

  De locaties voor de ondergrondse containers zijn bepaald op grond van een aantal richtlijnen. Uitgangspunt is maximaal 200 meter afstand naar de restafvalcontainer.

  Richtlijnen plaatsbepaling ondergrondse containers.

  Waar komen de ondergrondse containers?

  Voortaan brengt u het restafval weg naar een ondergrondse container in de buurt. Het aantal bestaande containers is niet voldoende. Daarom worden er ongeveer 31 extra containers bijgeplaatst. U krijgt een brief met een toegangspas.  U kunt heeft met de toegangspas toegang tot alle ondergrondse restafvalcontainers in uw wijk.

  Wat is een zienswijze?

  Een zienswijze is een mening over een voorgenomen besluit of plan van de gemeente. In een zienswijze beschrijft u met welke punten hiervan u het wel of niet eens bent en waarom.

  Als u het niet eens bent met het ontwerp-aanwijzingsbesluit kunt u gedurende zes weken een zienswijze indienen. Dit kan vanaf het moment van terinzagelegging van het ontwerp. Zienswijzen kunnen schriftelijk worden ingediend. In uw zienswijze dient u ten minste op te nemen: uw naam, adres en telefoonnummer, de locatiecode waarop uw zienswijze betrekking heeft, uw zienswijze met bijhorende motivering en uw eventuele alternatief, kenmerk en uw handtekening.

  Wat is een aanwijzingsbesluit?

  Wat is een aanwijzingsbesluit? Een aanwijzingsbesluit is een besluit waarin de locatie van de ondergrondse container voor restafval wordt vastgesteld. Hierin staat ook welke huishoudens gebruik dienen te maken van deze ondergrondse container.

  Wat is een ontwerp-aanwijzingsbesluit? Bij elk besluit vindt een inspraakprocedure plaats op grond van de Algemene wet Bestuursrecht. Een ontwerp-aanwijzingsbesluit ligt eerst zes weken ter inzage. Met een zogenoemde zienswijze (zie onder) kunt u een verzoek doen om de locatie te wijzigen.

  Wat is een definitief-aanwijzingsbesluit? De zienswijzen (ingediend bij het ontwerp-aanwijzingsbesluit) zijn eventueel aanleiding om zaken in het definitieve aanwijzingsbesluit te wijzigen. Het definitieve besluit volgt na afloop van de openbare inspraakprocedure.

  Kan ik bezwaar maken tegen de locatie van een ondergrondse container?

  Mocht hier aanleiding voor zijn, dan kunt u met een zogenoemde zienswijze een verzoek doen om een locatie te wijzigen. U kunt uw zienswijze binnen zes weken na publicatie van de voorlopige locaties indienen. Deze locaties worden genoemd in het ontwerp-aanwijzingsbesluit dat u via de gemeente kunt raadplegen.

  Kan ik meepraten over de locatiekeuze?

  Per wijk worden er inloopbijeenkomsten georganiseerd indien een nieuwe ondergrondse restafvalcontainer in uw wijk moet komen. Samen met omwonenden kijken we naar de voorgenomen locaties voor de ondergrondse containers. U wordt per brief geïnformeerd wanneer de inloopbijeenkomst voor uw wijk wordt gehouden.

  Proces plaatsbepaling ondergrondse containers. 

  Ik ben slecht ter been en kan lastig naar de ondergrondse container lopen.

  Ik ben slecht ter been en kan lastig dat hele stuk met afval naar de ondergrondse container lopen. Als u goed uw afval scheidt, blijft er nog maar heel weinig restafval over. Bovendien kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag uw afval kwijt, ook kleine hoeveelheden. Bent u of zijn uw huisgenoten niet in staat om uw restafval zelf weg te brengen? Probeer dan te kijken of bijvoorbeeld buren, vrienden of familie u kunnen helpen. Mocht het wegbrengen van restafval desondanks toch een probleem zijn, laat het ons dan weten. Dan zoeken we samen naar een praktische oplossing.

  Waarom zijn juist deze locaties gekozen voor ondergrondse containers?

  Wij kijken zeer zorgvuldig naar mogelijke locaties. Daar waar dat mogelijk is worden parkeerplaatsen ontzien. We moeten wel rekening houden met kabels, leidingen, bomen en groen, brengafstanden en de toegankelijkheid voor het inzamelvoertuig.

  De locaties voor de ondergrondse containers zijn bepaald op grond van een aantal richtlijnen.

  Hoe wordt de locatie van de container bepaald?

  De locaties van de ondergrondse containers zijn in samenspraak met de bewoners bepaald. Er is zoveel mogelijk geprobeerd te kiezen voor locaties waar bewoners langskomen als ze de wijk verlaten, om bijvoorbeeld boodschappen te gaan doen. Daarbij is het belangrijk dat de locaties goed bereikbaar zijn voor zowel bewoners als de inzamelwagen die de containers komt legen. Een groot deel van de container heeft ondergronds ruimte nodig, daarom is bovendien rekening gehouden met alle kabels, leidingen en funderingen die in de grond zitten. We hebben daarnaast geprobeerd de afstand tussen uw woning en de container zo klein mogelijk te houden, met een maximale afstand van 200 meter.

  De locaties voor de ondergrondse containers zijn bepaald op grond van een aantal richtlijnen.

  • Gebruik van de ondergrondse restafvalcontainer

   Wat mag er NIET in de container?

   De ondergrondse container is alleen bestemd voor huishoudelijk restafval. Klein chemisch afval, pmd, gft en etensresten, papier en karton, glas en textiel, elektrische apparaten, bouw- en sloopafval mogen niet in de restafvalcontainer. Is uw restafval te groot, dan kunt u het als grofvuil wegbrengen naar de milieustraat. Leen hiervoor eventueel gratis een aanhanger. Of maak een grofvuilafspraak, dan komen we het bij u ophalen.

   Wat mag WEL in de container?

   Huishoudelijk restafval in een gesloten zak mag in de ondergrondse afvalcontainer. Het maakt niet uit of u daarvoor een vuilniszak, een pedaalemmerzak of een draagtas gebruikt. De zak moet goed dicht zijn om te voorkomen dat de ondergrondse container smerig wordt en gaat stinken.

   Wanneer kan ik mijn afval kwijt in de ondergrondse container?

   U kunt 7 dagen per week, 24 uur per dag gebruikmaken van de ondergrondse restafvalcontainers. U hoeft voor het weggooien van uw restafval dus niet te wachten op een inzameldag. Houdt u bij het weggooien natuurlijk wel rekening met uw omgeving.

   Betaal ik voor iedere keer dat ik gebruik maak van de ondergrondse container?

   Nee, u betaalt een vast tarief per jaar aan afvalstoffenheffing. De hoogte hiervan staat vast, dus ongeacht hoe vaak u gebruikmaakt van de ondergrondse container.

   Wat kan ik doen als er zakken of rommel naast de container staan?

   Ziet u afval naast de container staan, gooi het dan – indien mogelijk – zelf in de container. Is dit niet mogelijk? Meld dit dan direct bij Irado. U kunt hiervoor Irado mailen via info@irado.nl of bellen 010 – 262 1000. Zo houden we samen de buurt schoon en leefbaar.

   Kan de ondergrondse container gevaar opleveren voor kinderen?

   De ondergrondse container is geen speelobject. De ondergrondse container voor restafval zelf is echter alleen toegankelijk met een toegangspas. Kinderen kunnen dus niet vanzelf in de trommel terechtkomen.

   Zorgt de container voor stankoverlast?

   De container bevindt zich onder de grond, waar het een aantal graden kouder is dan boven de grond. Hierdoor wordt de ontwikkeling van vieze geur tegengegaan. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om op goede wijze om te gaan met de inzamelvoorziening (afgesloten vuilniszak). Bij normaal gebruik zal er geen stank ontstaan.

   De container is defect. Wat nu?

   Als een ondergrondse container niet meer opengaat, is er meestal sprake van een verklemming in de trommel. Er kan ook een technische storing zijn. In beide gevallen kunt u Irado mailen via info@irado.nl of bellen via 010-2621000. Vermeld daarbij de locatie en containernummer.

   Kan ik de container gelijk gebruiken?

   Zodra u de toegangspas heeft ontvangen kunt u direct gebruik maken van de ondergrondse restafvalcontainers in uw wijk.

   Mag ik afval naast de container zetten als hij vol zit?

   Nee, u mag afval nooit naast de container neerzetten. Wie dat wel doet, loopt kans op een boete. Toezicht en handhaving controleerd voortdurend op deze zogenoemde bijplaatsingen. Alle containers worden uitgerust met een vullingsgraadsysteem. Als ze voor 80% vol zijn, krijgt Irado een seintje dat ze moeten worden geleegd. Is de container toch vol? U kunt hiervoor Irado mailen via info@irado.nl of bellen 010 – 262 1000.

   • Gebruik van de toegangspas

    Wat moet ik doen als ik de pas voor de ondergrondse container kwijt bent?

    Als uw toegangspas voor de ondergrondse container niet meer werkt, dan contact met ons op via info@irado.nl of bellen via 010 – 262 1000. We blokkeren dan uw oude pas en sturen u een nieuw pas toe. Er wordt één pas per adres uitgegeven.

    Mijn pas werkt niet. Wat nu?

    U kunt hiervoor Irado mailen via info@irado.nl of bellen via 010 – 262 1000.

    Op welke restafvalcontainer kan ik mijn pas gebruiken?

    Met de toegangspas kunt u in de hele wijk uw restafval kwijt. Dat is handig als er bijvoorbeeld een container verstopt zit.

    Waarom wordt er gewerkt met een toegangspas?

    De pasjes worden gebruikt om te zorgen dat er geen illegaal (bedrijfs)afval in de containers wordt gestort. Bovendien is de capaciteit van de containers berekend op het aantal huishoudens. Op grond van het aantal klepopeningen krijgen we een indicatie wanneer we de container moet legen. De ophaalfrequentie kan op deze manier worden bijgesteld.

    • Feiten en fabels

     Fabel: De gemeente verdient aan afvalscheiding, terwijl ik al het werk doe!

     Niet waar. De gemeente mag niet verdienen op de afvalstoffenheffing. Als de gemeente geld overhoudt, dan moet ze dat het jaar daarna verrekenen in de afvalstoffenheffing of in een fonds storten om later een stijging van de kosten te kunnen opvangen of de heffing gelijk te houden.

     Fabel: Afval scheiden kost meer dan het oplevert

     Afval scheiden is waardevol. Niet alleen voor het milieu, maar vaak ook voor onze portemonnee. Ingezameld pmd, gft, papier, glas, textiel en elektrische apparaten leveren geld op. Daarmee gaan de kosten van het inzamelen en verwerken naar beneden. Het inzamelen en recyclen van gft tot compost en andere bio-producten is (nog) niet kostendekkend, maar wel goedkoper dan verbranden.

     Bij plastic is het iets ingewikkelder. Soms is nieuw plastic goedkoper dan gerecycled plastic. Dit wordt veroorzaakt door een op dat moment lage olieprijs. Maar omdat de producenten van plasticverpakkingen mee betalen aan de recycling, is het gescheiden inzamelen en sorteren van plastic toch kostendekkend. Voor het milieu is recyclen en elk geval beter dan verbranden. Dat geldt ook voor het winnen van nieuw aluminium. Voor het winnen van aluminium is bijvoorbeeld 20 keer zoveel energie nodig als voor het omsmelten van oud aluminium en de kwaliteit is vrijwel net zo goed.

     Fabel: Afval scheiden in huis is een druppel op de gloeiende plaat

     Het idee dat gezinnen maar een klein beetje afval produceren vergeleken met bedrijven en kantoren klopt niet. Thuis afval scheiden maakt wel degelijk verschil. Een feit is dat het niet-gerecyclede afval van de bouw, industrie en landbouw bij elkaar minder is dan het niet-gerecyclede afval in huis.

     In 2015 waren huishoudens goed voor 8.200 miljoen kilo afval. Hoe dat wordt weggegooid, maakt absoluut uit: hier is nog veel winst te behalen. Daarom gaan steeds meer gemeenten slimmer scheiden: grondstoffen apart in verzamelcontainers en kliko’s om te recyclen en alleen het restafval gaat naar de verbranding.

     Natuurlijk heeft het ook zin om op het werk afval te scheiden, bijvoorbeeld door aparte bakken neer te zetten voor plastic, gft, glas en papier.

     Fabel: Na gescheiden inzameling gaat al het afval weer op een hoop

     Nee, dat is een fabeltje. Het is namelijk goedkoper om gescheiden afval te verwerken, dan één hoop gemengd afval. Heel soms worden partijen apart ingezameld afval wel afgekeurd, maar dat is dan omdat er te veel afval bij zit dat er niet in thuis hoort. Dat afval kan dan niet meer gescheiden worden verwerkt. Daarom is het zo belangrijk om je afval zorgvuldig te scheiden. Gooi daarom geen plastic bij het oud papier of in de gft-kliko.

     • Van restafval naar pmd-kliko

      Mijn kliko heeft nog (steeds) geen oranje clips

      Heeft in uw wijk de omwisseldag al plaatsgevonden? En heeft uw kliko nog geen oranje clips?

      1. Dan heeft de uitvoering vertraging opgelopen. U mag de kliko aan de straat laten staan tot en met de volgende dag.
      2. Heeft uw kliko dan nog geen oranje clips, dan heeft uw restafvalkliko een ander merk deksel. Daarop kunnen de oranje clips, die uw kliko herkenbaar maken als pmd-kliko, niet bevestigd kunnen worden. Op deze kliko wordt daarom tijdelijk oranje tape aangebracht, zodat uw gewoon kunt starten met het scheiden van verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons en uw kliko wel herkenbaar is. Uw restafval brengt u naar de ondergrondse restafvalcontainer in de wijk.

       

      Wijzigt mijn vaste ledigingsdag van de kliko’s?

      Uw pmd-kliko wordt voorlopig elke twee weken op de gebruikelijke ledigingsdag van de oude restafval kliko geleegd. De ledigingsdag wijzigt dus niet. Om de week wordt de pmd-kliko en de gft-kliko geleegd. In de afvalkalender en in Irado-app vindt u de exacte data waarop we de kliko’s legen.

      De omwisseldag: uw restafvalkliko wordt een pmd-kliko

      U ontvangt vooraf bericht wanneer uw restafvalkliko wordt omgebouwd naar een pmd-kliko. Vanaf deze omwisseldag mag de kliko alleen gebruiken voor verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons.

      Op de omwisseldag:

      • u zet uw kliko voor restafval op de vaste ledigingsdag zoals gebruikelijk op de aanbiedplaats voor het ophalen van uw restafval;
      • Irado komt vervolgens langs om uw kliko te legen;
      • in opdracht van Irado spoelt Van Beek Container Groep uw kliko op de aanbiedplaats;
      • vervolgens plaatst Irado oranje clips op de deksel.
      • haalt u de kliko pas op nadat de oranje clips erop zijn bevestigd. Mogelijk is dit pas de volgende dag.

      Vanaf dit moment is uw kliko uitsluitend te gebruiken voor pmd. Gefeliciteerd met uw pmd-kliko.

      Worden er maatregelen getroffen als ik de pmd-kliko alsnog voor restafval gebruik?

      In de pmd-kliko mogen alleen verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons. Als u deze goed scheidt, helpt u mee aan een goede kwaliteit van de grondstoffen en
      kunnen deze vaker hergebruikt worden voor nieuwe producten.  Toezicht & Handhaving van de gemeente Schiedam controleert de kliko’s steekproefsgewijs. Als uw kliko’s vervuild zijn met verkeerde afvalsoorten, ontvangt u op uw huisadres een brief. Daarin wordt uitgelegd wat er in de kliko is aangetroffen en waar u het alsnog kwijt kunt. Tijdens de gewenningsperiode worden geen boetes uitgedeeld.

      Wanneer wordt mijn pmd-kliko geleegd.

      Uw pmd-kliko wordt geleegd op dezelfde dag als voorheen uw restafvalcontainer werd geleegd. Raadpleeg voor de ophaaldagen op uw adres de afvalkalender of de Irado-app. Hier kunt u ook een afspraak maken voor het ophalen van grofvuil.

      Wanneer wordt mijn kliko een pmd-kliko?

      Het slimmer scheiden wordt in drie fasen ingevoerd. U ontvangt vooraf een brief wanneer uw wijk aan de beurt is.

      Fase 1: vanaf maandag 20 mei

      Woudhoek, Vogelbuurt, Ringvaart

      Fase 2: vanaf donderdag 10 oktober

      Akkers, Velden, Smetanalaan, Wetenschapsbuurt, Stokersbuurt, Vlinderhoven, Gaarden, Beatles, Tuindorp, Schiedamse meesters, Spieringshoek, Slachthuisbuurt

      Fase 3: vanaf 4 november

      De Kaag, Hargplein, Over ’t Water, Nieuwland – laagbouw, Hargapark, Sveaparken, West – laagbouw, Houthaven

      • Pmd scheiden

       Waar kan ik doorzichtige zakken kopen?

       De doorzichtige zakken met trekband uit het Slimmer Scheiden Starterspakket hebben een formaat van 60 liter. Kleinere formaten (35 liter) zijn verkrijgbaar bij diverse supermarkten. Wilt u zelf doorzichtige zakken van 60 liter aanschaffen dan zijn deze (online) verkrijgbaar: transparante zakken 60 liter »

       Moet ik pmd in doorzichtige zakken aanbieden?

       Onze voorkeur gaat uit naar het gebruik van doorzichtige zakken voor het inzamelen van pmd; het is niet verplicht. Met doorzichtige zakken kunnen onze medewerkers en de sorteerinstallatie snel controleren of er verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons (pmd) wordt aangeboden. Ook in de fabriek vindt aan het begin van het sorteerproces controle plaats.

       Ondoorzichtige zakken maken controle lastig en tijdrovend. Grijze huisvuilzakken worden bij de sorteerder mechanisch opengemaakt om de inhoud te kunnen sorteren. Als er geen pmd in blijkt te zitten dan vervuilt dit andere stoffen of verstoort dit het sorteerproces: de band moet worden stopgezet, afval moet worden verwijderd en afgevoerd. Door gebruik van doorzichtige zakken kan al voor sortering vastgesteld worden of er alleen pmd in zit.

       Pmd wordt na de sortering verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten. Restafval gaat namelijk naar de verbrandingsoven en dat is zonde.

       Doorzichtige zakken kunt u in verschillende formaten verkrijgen in de supermarkt.

       Wat mag er niet in de pmd-kliko?

       Geen plastic verpakking (maar restafval)

       • Koffiecups
       • Piepschuim
       • Chipszakken met een aluminium laagje
       • Terpentineflessen, kitkokers
       • Doordrukstrips van medicijnen, vitamines en kauwgom
       • Plastic tuinstoelen
       • Plastic buitenspeelgoed, zoals: (opblaasbare) ballen, luchtbedden, krokodillen, zwembandjes en alle andere plastic waterpret speelgoed
       • Grote stukken metaal, zoals sloopafval en oude fietsen (bij grofvuil)
       • Hoesjes van cd- en cassettebandjes
       Wat mag er in de PMD-kliko?

       Plastic verpakkingen

       • Flessen frisdrank, water, melk, azijn, etc.
       • Knijpflessen van sauzen, olie etc.
       • Flacons van wasmiddelen, shampoo en zeep
       • Bekers van yoghurt, vla en ijs
       • Bakjes van patat, salade, groente en fruit
       • Kuipjes van boter, saus, smeerkaas
       • Verpakkingen van kaas, vlees en vis
       • Verpakkingen van bijv. tandenborstels, schroefjes en speelgoed (blisters)
       • Tubes van gel, bodylotion en tandpasta
       • Folies van tijdschriften en reclamefolders
       • Zakken van pasta, rijst, brood, snoepgoed, etc.
       • Plastic tasjes en zakjes
       • Plantenpotjes

       Metalen verpakkingen

       • Drankblikjes
       • Stalen siroopflessen met dop erop
       • Conservenblikken
       • Aluminium schalen

       Drankenkartons (leeg plat gevouwen met gesloten dop)

       • Pakken van vruchtensappen, water en wijn
       • Pakken van melk, vla en yoghurt
       • Pakken van soep en pastasaus

       Moeten flesjes, blikjes en pakken schoon zijn?

       Het is wel zo prettig als plastic verpakkingen leeg zijn, maar helemaal schoon hoeft niet. Doppen mogen ook gewoon op plastic flessen of flacons blijven zitten, maar die moeten dan dus wel leeg zijn. Halfvolle verpakkingen, zoals halfvolle flessen of halfvolle drankenkartons mogen niet bij het pmd. Leeg ze eerst en gooi ze daarna in de kliko. Is dit niet mogelijk, gooi ze dan bij het restafval.

       Mogen voorwerpen in de pmd-container?

       Nee, voorwerpen zijn geen verpakkingsmateriaal. Voorwerpen die nog goed bruikbaar zijn kunt u inleveren bij de kringloopwinkel. Voorwerpen van plastic en metaal kunt u weggooien bij restafval of aanbieden als grofvuil (groot).

       Wat gebeurt er met pmd-afval?

       Bijna alle verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons (pmd) kunnen worden hergebruikt. Pmd wordt eerst in sorteercentra gescheiden. Speciale verwerkingsbedrijven maken vervolgens van uw pmd grondstoffen voor nieuwe verpakkingen. Van plastic verpakkingen worden bijvoorbeeld fleecetruien, golfballen en vloerbedekking gemaakt. Metalen zijn eindeloos recyclebaar met behoud van kwaliteit. Metalen verpakkingen zoals blik wordt omgesmolten tot nieuw blik, maar het kan net zo goed terugkeren als een fiets, een auto, een trein of een lantaarnpaal.

       Van de drankpakken worden de kartonvezels van het laagje plastic en het laagje aluminium gescheiden. De papierpulp die vrijkomt tijdens het recyclingproces wordt als grondstof gebruikt in de papierindustrie. Hiervan worden onder andere kantoorbenodigdheden, kartonnen dozen en tissuepapier gemaakt.  Ook het plastic en aluminium laagje wordt teruggewonnen en gebruikt als zuivere grondstof voor allerlei producten als kratten, emmers, pannen, koffiepotten en aluminium buizen.

       • Restafval wegbrengen

        Ik heb moeite met het wegbrengen van restafval. Wat nu?

        Als u uw restafval zelf moeilijk weg kunt brengen naar een ondergrondse container omdat u bijvoorbeeld slecht er been bent, vraag dan of buren, vrienden of familie kunnen helpen. Komt u er toch niet uit? Neem dan contact op met Irado via info@irado.nl of bel via 010 – 262 1000. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

        Moet ik ver lopen naar de ondergrondse container voor restafval?

        De afstand bedraagt maximaal 200 meter.

        Als u uw restafval zelf moeilijk weg kunt brengen naar een ondergrondse container omdat u bijvoorbeeld slecht er been bent, vraag dan of buren, vrienden of familie kunnen helpen. Komt u er toch niet uit? Neem dan contact op met Irado via info@irado.nl of bel via 010 – 262 1000. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

        Wat moet ik doen met restafval?

        U kunt het restafval wegbrengen naar de ondergrondse restafvalcontainer bij u in de buurt.