menu

Omwisseldag: van restafval- naar pmd-kliko

U wordt op tijd geïnformeerd wanneer uw wijk aan de beurt is voor de omwisseldag. De omwisseldag is de start van slimmer scheiden. De resttafvalkliko wordt op deze dag omgebouwd naar een pmd-kliko.

Op de omwisseldag biedt u uw kliko voor restafval aan op de gebruikelijke aanbiedplaats. Irado komt zoals gewoonlijk langs om uw kliko voor restafval te legen. Daarna reinigt Van Beek Container Groep in opdracht van Irado uw restafvalkliko op de aanbiedplaats. Irado bevestigt vervolgens oranje clips op het deksel van de kliko. Vanaf dat moment is uw kliko uitsluitend te gebruiken voor het inzamelen van pmd. Is uw kliko op de aanbieddag nog niet geleegd, gereinigd en voorzien van de clips? Dan mag u de kliko buiten laten staan totdat we zijn langsgeweest.

Als uw restafvalkliko op de omwisseldag nog niet is geleegd, gereinigd en voorzien van oranje clips op het deksel, dan mag uw de kliko op de aanbiedplaats laten staan.

Woont u in de Feministenbuurt: dan biedt u op de omwisseldag ook de pmd-kliko aan. We legen ook de pmd-kliko en nemen hem vervolgens mee. Uw restafvalkliko is vanaf dan uw pmd-kliko.

We legen de pmd-kliko elke twee weken. Een overzicht van alle ophaaldagen vindt u in de afvalkalender.

Tips

 • Onthoud: alleen verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons mogen in de pmd-kliko. Voorwerpen mogen bij het restafval.
 • Verzamel het pmd bij voorkeur in een doorzichtige plastic zak
 • Verpakkingen graag leegmaken, omspoelen is niet nodig
 • Maak de verpakkingen klein, dat scheelt ruimte in uw verzamelzak of -bak

Veelgestelde vragen

 • Van restafval naar pmd-kliko

  Mijn kliko heeft nog (steeds) geen oranje clips

  Heeft in uw wijk de omwisseldag al plaatsgevonden? En heeft uw kliko nog geen oranje clips? Dan heeft uw restafvalkliko een ander merk deksel waarop de oranje clips, die uw kliko herkenbaar maken als pmd-kliko, niet bevestigd kunnen worden. Op deze kliko wordt daarom tijdelijk oranje tape aangebracht, zodat uw gewoon kunt starten met het scheiden van verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons en uw kliko wel herkenbaar is. Uw restafval brengt u naar de ondergrondse restafvalcontainer in de wijk.

  Er is helaas vertraging ontstaan bij de levering van nieuwe pmd-kliko’s met deksel voorzien van clips. Voorlopig kunt u de pmd-kliko met oranje tape gewoon gebruiken voor het scheiden van verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons. Zodra de nieuwe kliko’s met oranje deksels zijn geleverd, wordt uw oude pmd-kliko omgewisseld voor een nieuwe pmd-kliko mét oranje clips.

  Wijzigt mijn vaste ledigingsdag van de kliko’s?

  Uw pmd-kliko wordt voorlopig elke twee weken op de gebruikelijke ledigingsdag van de oude restafval kliko geleegd. De ledigingsdag wijzigt dus niet. Om de week wordt de pmd-kliko en de gft-kliko geleegd. In de afvalkalender en in Irado-app vindt u de exacte data waarop we de kliko’s legen.

  Ik woon in de Feministenbuurt en heb al een pmd-kliko.

  Woont u in de Feministenbuurt en heeft u al een pmd-kliko met oranje deksel? Biedt u deze dan ook aan op de vaste ledigingsdag. Irado leegt deze kliko en neemt hem in. Uw restafvalkliko krijgt oranje clips en is voortaan uw pmd-kliko. Voortaan heeft u dus maximaal drie kliko’s op uw terrein. (gft, papier en pmd).

  De omwisseldag: uw restafvalkliko wordt een pmd-kliko

  U ontvangt vooraf bericht wanneer uw restafvalkliko wordt omgebouwd naar een pmd-kliko. Vanaf deze omwisseldag mag de kliko alleen gebruiken voor verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons.

  Op de omwisseldag:

  • u zet uw kliko voor restafval op de vaste ledigingsdag zoals gebruikelijk op de aanbiedplaats voor het ophalen van uw restafval;
  • Irado komt vervolgens langs om uw kliko te legen;
  • in opdracht van Irado reinigt en bestickert Van Beek Container Groep uw kliko op de aanbiedplaats;
  • vervolgens plaatst Irado oranje clips op de deksel.
  • haalt u de kliko pas op nadat de oranje clips erop zijn bevestigd. Mogelijk is dit pas de volgende dag.

  Vanaf dit moment is uw kliko uitsluitend te gebruiken voor pmd. Gefeliciteerd met uw pmd-kliko.

  Woont u in de Feministenbuurt en heeft u al een pmd-kliko met oranje deksel? Biedt u deze dan ook aan op de vaste ledigingsdag. Irado leegt deze kliko en neemt hem in. Voortaan heeft u dus maximaal drie kliko’s op uw terrein. (gft, papier en pmd).

  Worden er maatregelen getroffen als men de grijze kliko alsnog voor restafval gebruikt?

  Er wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. Kliko’s met een verkeerde inhoud worden niet geleegd. En u riskeert een boete.

  Wanneer wordt mijn pmd-kliko geleegd.

  Uw pmd-kliko wordt geleegd op dezelfde dag als voorheen uw restafvalcontainer werd geleegd. Raadpleeg voor de ophaaldagen op uw adres de afvalkalender of de Irado-app. Hier kunt u ook een afspraak maken voor het ophalen van grofvuil.

  Wanneer worden mijn kliko’s omgebouwd?

  Het slimmer scheiden wordt in drie fasen ingevoerd. U ontvangt een brief wanneer uw wijk aan de beurt is. Half mei starten de wijken Woudhoek, Vogelbuurt en Ringvaart met slimmer scheiden. Na de zomervakantie zijn de anderen wijken aan de beurt.