Ik heb een vraag over…

Heeft u een vraag over de dienstverlening van Irado? Raadpleeg de veelgestelde vragen.

Onze Klantenservice krijgt regelmatig dezelfde vragen. Om u snel van dienst te zijn, hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden voor u op een rij gezet. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op met de Klantenservice.

 • Hoe houd ik mijn container het beste schoon?

  In mijn lege container zitten nog maden. Hoe kan ik hem het beste schoonmaken?

  Maak de container schoon met kokend water en een scheut azijn of wat groene zeep. Een alternatief is schoonmaken met milieuvriendelijke middelen tegen ongedierte. Deze middelen maken ook korte metten met maden, maar zijn duurder dan de eerder genoemde huis-, tuin en keukenmiddelen.

  Ik zie maden in mijn container, en hij wordt voorlopig nog niet geleegd. Wat kan ik eraan doen?

  Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden. Af en toe een handje zout of kalk in de bak zorgt dat maden uitdrogen, ook dat kan een oplossing zijn.

  Hoe voorkom ik stank en maden in mijn gft-container?

  Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Als u deze resten direct verpakt in een krant of in een biologisch afbreekbare afvalzak, maakt u de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Zo zal de bak minder snel stinken. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Bind een panty met mottenballen aan het handvat en hang ‘m in de container, dat werkt.

  Hoe voorkom ik stank en maden in mijn restafvalcontainer?

  Als u afval goed scheidt, blijft de restafvalbak schoon en fris. Er zit dan namelijk niets meer in de container dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit-, tuinafval en etensresten in de gft-container. Glas, textiel, plastic verpakkingen, drankenkartons en papier brengt u naar het Afval Apart Punt. Goed scheiden is altijd beter voor het milieu. Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

  Hoe zorg ik voor schone en frisse containers?

  Leg een oude krant of stro onderin de containers om het laatste vocht op te nemen. En om aankoeken van afvalresten te voorkomen. Maak de containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.

  • Ik heb een vraag over grofvuil

   Waarom kan ik op korte termijn geen grofvuilafspraak maken?

   Als uw grofvuil wordt opgehaald, komt al het afval in één perswagen. Op de milieustraat zijn veel meer scheidingsmogelijkheiden. Gemeenten hebben wachttijden ingesteld te stimuleren dat inwoners het grofvuil eerst zelf wegbrengen naar de milieustraat.

   De wachttijd verschilt per gemeente. In Vlaardingen is de minimale wachttijd voor het maken van een grofvuilafspraak één week. Voor inwoners van de gemeente Schiedam is dat twee weken. Pas dan kunt u uw eerstkomende grofvuilafspraak inplannen. Wilt u eerder uw grofvuil kwijt, dan kunt dit dus altijd zelf brengen naar de milieustraat in uw gemeente. Eventueel door gebruik te maken van onze gratis leenaanhanger.

    

   Wordt mijn grofvuil meegenomen als het afwijkt van de aanbiedregels?

   Al het grofvuil dat wij ophalen na het maken van uw grofvuilafspraak wordt handmatig door onze beladers in de grofvuilwagen gegooid. Vanuit de Arbo-wetgeving zijn voor onze medewerkers richtlijnen opgesteld voor maximale belasting per persoon voor afmetingen en gewicht. De 30 kilogram maximum gewicht en 1,50 meter lengte zijn richtlijnen. Wanneer uw grofvuil deze richtlijnen niet te ver overschrijdt, wordt uw grofvuil volgens afspraak meegenomen.

   • Ik heb een vraag over de wijziging inzameldag voor bedrijfsrestafval

    Mijn container voor bedrijfsafval is gisteren niet geleegd

    Neemt u contact op met onze afdeling Verkoop: 010 – 631 5060.

    Ik wil een extra leging van mijn container

    Neemt u contact op met onze afdeling Verkoop: 010 – 631 5060.

    Mijn container voor bedrijfsafval is nog niet geleegd

    We rijden de hele dag en door de start van nieuwe routes kan het wat later worden dan u van ons gewend bent. Indien uw container op tijd is aangeboden en uw container goed bereikbaar is, verwachten we dat uw container vandaag nog wordt geleegd. Mocht dat onverhoopt niet zo zijn, neemt u dan op werkdagen telefonisch contact met ons op. Wij zijn op werkdagen geopend van 08.00 – 17.00 uur.

    Mijn bedrijf is gesloten op de nieuwe inzameldag. Kan dat anders?

    Neemt u contact op met de afdeling Klantrelaties. Op werkdagen tussen 8.00- 17.30 uur bereikbaar via telefoon 010-631 5060. Ook kunt u uw vraag stellen via verkoop@irado.nl, het contactformulier én de chatfunctie op onze website.

    Hoe laat wordt mijn container voortaan geleegd?

    Helaas kunt u geen belofte over een tijdstip ontvangen. Als u zorgt dat uw container om 7:30 uur is aangeboden, zorgen wij dat de container voor u wordt geleegd.

    Mijn container(s) wordt meer dan eenmaal per week geleegd en ik heb maar één brief over een wijziging ontvangen. Klopt dat?

    Het is mogelijk dat u niet van alle legingsdagen een brief ontvangt. Indien u van een legingsdag geen brief ontvangt blijft deze dag ongewijzigd. Voorbeeld: uw container wordt in de oude situatie op maandag en donderdag geleegd en in de nieuwe situatie op maandag en vrijdag. U ontvangt in dit geval één brief met een wijziging van de donderdag naar de vrijdag om de maandag gelijk blijft.

    Ik heb meer dan één container, waarom krijg ik een brief per container?

    U ontvangt meerdere brieven, omdat de brieven automatisch zijn gegenereerd. Daardoor is het helaas niet mogelijk om de informatie van meerdere containers in één brief samen te vatten.

     

    Kan ik besparen op milieu en kosten?

    Wilt u ook graag een bijdrage leveren aan het milieu en kosten besparen? Dan kunnen wij u helpen door uw afval minder vaak bij u op te halen. U ontvangt dan een extra of grotere container(s), zodat die minder vaak geleefd hoeft te worden. Zo helpt ú mee om de CO2-uitstoot en andere milieubelastende stoffen te verminderen. En bespaart u direct op kosten.

    Waarom wijzigt Irado de inzamelroutes voor bedrijfsafval?

    Als specialist op het gebied van afvalinzameling zijn we bij Irado vanzelfsprekend dagelijks bezig met duurzaamheid. Door de inzamelroutes te optimaliseren rijden onze inzamelwagens efficiënter, zodat minder brandstof wordt verbruikt. Daarmee voorkomen we uitstoot van CO2 en andere milieubelastende stoffen.

    • Veelgestelde vragen over: Proef met plastic container aan huis in Toneelspelersbuurt

     Ik heb de informatie en de toegangspas nog niet ontvangen

     Het koppelen van de adressen aan de toegangspas heeft wat vertraging opgelopen. Uiterlijk maandag 6 november heeft u alle benodigde informatie in huis:

     Wat mag wel en wat niet in de plastic container

     Al uw plastic verpakkingen en drankenkarton, zoals: tasjes, zakjes, plastic flessen en flacons, tubes en potten en pakken voor zuivel, water, vruchtensappen, pastasaus en soepen kunt u weggooien in de plastic container. Piepschuim, tuinstoelen, speelgoed en andere plastic voorwerpen horen niet thuis in de container. Deze kunt u brengen naar de milieustraat.

     • Onthoud: alleen verpakkingen van plastic en drankenkartons mogen in de plastic container
     • Verzamel de plastic verpakkingen en drankenkartons in een plastic zak.
     • Verpakkingen graag leegmaken, maar omspoelen is niet nodig
     • Maak de verpakkingen zo klein en plat mogelijk. Verpakkingen bevatten veel lucht. Verpakkingen met loze lucht zorgen ervoor dat de verzamelzak sneller vol zit.
     • Bedenk een handig plek in huis waar de verpakkingen verzameld kunnen worden
     • Raadpleeg afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal

     Print of download: handig overzicht met wat wel en niet in de plastic container mag.

     Wat gebeurt er na de proefperiode?

     De proef eindigt op maandag 29 januari 2018. Voordat de proef eindigt ontvangt u van ons nog informatie over deze (terug)wisseldag. Na 29 januari kunt de container weer gebruiken voor het verzamelen van restafval. Op maandag 12 februari 2018 komen we als vanouds bij u het restafval weer aan huis ophalen. Uw ervaringen zijn belangrijk voor ons. Daarom willen we graag samen u en uw buurtbewoners kort na de proef de proef evalueren. Mede op basis van uw ervaringen en die van andere wijken wordt uiteindelijk besloten hoe de plastic verpakkingen en drankenkartons in de toekomst in laagbouw woningen worden ingezameld.

      

     Waar staan de ondergrondse containers voor restafval?

     De locaties van de containers waar u in de buurt terecht kunt met uw restafval zijn:

     • ter hoogte van Faassenplein 58
     • kruising Faassenplein en Laseurpad
     • ter hoogte van Faassenplein 122
     • Van Gasterenstraat, ingang Heijermansplein
     • Ter hoogte van Heijermansplein 36
     • Ter hoogte van Heijermansplein 222
     • en aan het Bospad.
     Waar laat ik mijn restafval?

     Restafval is alles wat na goed scheiden overblijft. Als u goed scheidt, dan blijft er nog weinig restafval over. Tijdens de proefperiode kunt u uw restafval wegbrengen naar de restafvalcontainers in uw wijk. De containers zijn uitsluitend te openen met een toegangspas. U heeft bij de toegangspas een uitgebreide handleiding ontvangen.

     De locaties van de containers waar u in de buurt terecht kunt met uw restafval zijn:

     Klik op de kaart om deze te vergroten.

     • ter hoogte van Faassenplein 58
     • kruising Faassenplein en Laseurpad
     • ter hoogte van Faassenplein 122
     • Van Gasterenstraat, ingang Heijermansplein
     • Ter hoogte van Heijermansplein 36
     • Ter hoogte van Heijermansplein 222
     • en aan het Bospad.
     Hoe moet ik de plastic container aanbieden?

     Op de ophaaldagen kunt u de plastic container op de gebruikelijke wijze aanbieden:

     • De plastic container mag uitsluitend op eigen terrein worden gestald en alleen op de dag van inzameling aan de rijweg en/of op de inzamelplaats staan.
     • Zet u de plastic container op de ophaaldag uiterlijk om 7.30 uur aan de rijweg en/of op de inzamelplaats met het handvat naar de weg.
     • Haal uw plastic container uiterlijk voor 20.00 uur weer op en stal deze op eigen terrein.
     • Indien in uw straat inzamelplaatsen aanwezig zijn, dan zijn herkenbaar gemaakt door: een stoeptegel met de afbeelding van een container of met een speciaal bord bij de parkeerplaatsen.
     • Grotere stukken plastic mag u niet in de container doen. Plaats dit afval ook niet naast de container, maar breng het naar de milieustraat of laat het als grofvuil door ons ophalen.
     Wat gebeurt er op de wisseldag 6 november 2017?

     Met ingang van maandag 6 november is uw container aan huis voor restafval gedurende de proefperiode  uitsluitend te gebruiken voor het verzamelen van uw plastic verpakkingen en drankenkartons:

     • Zet uw kliko voor restafval zoals gebruikelijk op de aanbiedplaats voor het ophalen van uw restafval.
     • Irado komt langs om uw kliko voor restafval te legen.
     • In opdracht van Irado reinigt en bestickerd Van Beek Container Groep uw kliko.

     Vanaf dit moment is uw kliko uitsluitend te gebruiken voor het verzamelen van plastic verpakkingen en drankenkartons.

     Wat betekenen de verhalen in de media voor het scheiden van plastic?

     Plastic verpakkingen scheiden is en blijft belangrijk! In de media verschijnen helaas berichten dat plastic afval scheiden zinloos is. Dat vinden wij jammer. Een van de belangrijkste argumenten is dat de manier waarop plastic nu ingezameld wordt, de plastics moeilijk herbruikbaar zijn. Daar ligt nog een enorme uitdaging. Voor ons allemaal.

     Belangrijk is wel dat als we allemaal ons best blijven doen de milieuwinst grote wordt. Dat staat vast. Bewoners door plastic verpakkingen te blijven scheiden en het zo zuiver mogelijk te scheiden. Sorteerfabrieken door de soorten plastics zorgvuldig uit elkaar halen. Producenten door meer gerecycled plastic toe te passen in nieuwe producten. Door meer samenwerking in deze ‘keten’ kan de milieuwinst van de recycling van plastic verpakkingen nog verder toenemen.

     Producenten, afvalbedrijven, recyclingindustrie, gemeenten en het Rijk werken al samen om tot oplossingen te komen. Duidelijk is wel dat dit niet van de ene op de andere dag gerealiseerd is. Laten we bij onszelf beginnen!

     artikel: Plastic verpakkingen scheiden is en blijft belangrijk

     Waarom moet ik plastic aan huis scheiden?

     Het scheiden van plastic verpakkingen en drankenkartons is belangrijk omdat:

     • Plastic en drankenkartons worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Daardoor zijn minder primaire grondstoffen nodig. Dat is beter voor het milieu.
     • Er minder afval verbrand hoeft te worden. Minder verbranden betekent minder CO2-uitstoot en minder belasting voor het milieu.
     • Elke vuilniszak restafval die in de verbrandingsoven verdwijnt kost geld. Daarom is afval scheiden ook goed voor uw portemonnee.

     Kortom plastic scheiden is goed voor het milieu en uw portemonnee.

     Wat wordt met mijn ervaringen gedaan?

     Uw ervaringen zijn belangrijk voor ons. Daarom willen we graag samen u en uw buurtbewoners de proef evalueren. Mede op basis van uw ervaringen en die van andere wijken wordt uiteindelijk besloten hoe de plastic verpakkingen en drankenkartons in de toekomst in laagbouw woningen wordt ingezameld.  U ontvangt vanzelf een uitnodiging voor de evaluatieavond.

     Wanneer start en eindigt de proef?

     De proef start op maandag 6 november 2017 en eindigt op maandag 29 januari 2018.

     Wat zijn de ophaaldagen van de plastic container

     Maandag is vaste ledigingdag. De eerste ledigingdag van uw plastic container is: maandag 27 november 2017. Daarna wordt de plastic container elke drie weken altijd op maandag geleegd. De andere ledigingdagen tijdens de proefperiode zijn maandag: 18 december 2017, 8 januari 2018, 29 januari 2018.

     In de afvalkalender en de Irado app vindt u de exacte data waarop de container elke drie weken wordt geleegd ook terug.

     Wat houdt de proef precies in?

     De container aan huis voor restafval gebruikt u tijdens de proef voor het verzamelen van uw plastic verpakkingen en drankenkartons en dient zo als plasticcontainer aan huis. U ontvangt dus u geen extra container aan huis voor plastic. Uw restafval brengt u tijdens de proef naar de ondergrondse restafvalcontainers in de wijk. U ontvangt hiervoor een toegangspas. De plasticcontainer wordt volgens een vast ophaalschema elke drie weken bij u geleegd.

     Waarom neemt mijn wijk deel aan deze proef?

     Schiedam staat voor de uitdaging de hoeveelheid restafval te verminderen. Samen met inwoners vinden proeven plaats om te onderzoeken hoe beter kan worden gescheiden met het inzamelen van plastic verpakkingen en drankenkartons aan huis en het wegbrengen van restafval. In overleg met een aantal buurtbewoners is uw buurt geselecteerd om deel te nemen aan deze  proef.

     • Groenten-, fruit-, en etensresten scheiden (gfe)

      Ik heb last van fruitvliegjes.

      Soms ontkom je er niet aan en komen fruitvliegjes af op gfe. De website https://www.binbang.nl/drie-tips-tegen-fruitvliegjes/ geeft handige tips:

      1. Voorkomen: laat etensresten niet te lang op het aanrecht liggen en verpak het snel
      2. Bestrijden: vul een schaaltje met azijn en een paar druppels afwasmiddel (liefst met citroengeur). Span er vervolgens een stukje vershoudfolie overheen waar je gaatjes in prikt.
      3. Ventileren: fruitvliegjes hebben een hekel aan luchtstromen
      Mijn bio-afvalzakjes zijn op. Waar koop ik nieuwe?

      Bij het biobakje heeft u eenmalig een rolletje composteerbare afvalzakjes gekregen. Dit zijn zakjes van 8 liter. Biologisch afbreekbare zakjes zijn verkrijgbaar bij verschillende supermarkten, in verschillende formaten. De biozakjes zijn te herkennen aan het kiemplantlogo. Via afvalindekeuken.nl zijn de zakjes ook te verkrijgen.

      Papieren wegwerpzakken (bijv. de papieren zak van de groenteboer) of een oude krant kunt u ook gebruiken als afvalzakje. Deze zijn volledig composteerbaar.

      Kiemplantlogo

      Hoe krijg ik toegang tot de gfe-container?

      De gfe-containers zijn uitsluitend te openen met een toegangspas. De toegangspas heeft u al in uw bezit: met uw toegangpas voor de restafvalcontainer kunt u ook gebruik maken van de gfe-container. U kunt de toegangspas gebruik op alle gfe-containers in uw buurt.

      Wat mag in de gfe-container?

      In de gfe-container mag alles wat eetbaar is en wat groeit en bloeit. We hebben hiervoor een handig overzicht: download en print: Wat mag in de gfe-container?

      Dit zijn de belangrijkste tips:

      Uit de keuken:

      • Groenten (-resten)
      • Fruit (-schillen)
      • Aardappelen (-schillen),
      • vlees (-botjes)
      • vis (-graten)
      • pinda en notendoppen,
      • eierschalen,
      • theezakjes (behalve piramidevormige plastic theezakjes)
      • koffiepads, koffiedik en koffiefilters met koffiedik (behalve cups)
      • brood,
      • kaaskorsten

      Overig:

      • klein bloemen- en plantenafval
      • mest van knaagdieren
      Waarom is gfe scheiden belangrijk?

      Een groot deel van het restafval bestaat uit voedselresten. Groenten-, fruit-, en etensresten (gfe) bevatten veel grondstoffen die voor 100% hergebruikt kunnen worden. Het gfe dat apart wordt ingezameld wordt door Irado naar een speciaal verwerkingsbedrijf gebracht waar er compost van wordt gemaakt. Compost kan worden gebruikt voor de planten op het balkon of in de tuin. Het scheiden van gfe van het restafval levert een belangrijke bijdrage aan het milieu. Want hierdoor hoeft er minder afval verbrand te worden. Als bedankje voor het scheiden van gfe en tuinafval (gft) kunnen alle inwoners van Schiedam jaarlijks, tijdens de landelijke compostdag, gratis een zak compost afhalen bij de milieustraat.

      Waar staan de gfe-containers?

      Irado heeft nauwkeurig de locaties van de gfe-containers onderzocht. Met het bepalen van de locatie is ervoor gekozen om dit altijd bij een locatie van een restafvalcontainer te plaatsen. Dit is voor veel bewoners al een bekende plek.

      Waarom worden gfe-containers geplaatst in Schiedam West

      Het verzoek tot plaatsing van de gfe-containers komt op verzoek van de bewoners uit Schiedam West zelf. Bewoners uit Schiedam West hebben in gesprekken met de gemeente aangegeven dat er een grote behoefte is aan het beter kunnen scheiden van gfe. Met de plaatsing van de gfe-verzamelcontainers in deze wijk wordt hieraan gehoor gegeven.

      • Ik heb een vraag over de ondergrondse container met toegangspas in Schiedam

       Waarom is er voor toegangscontrole op ondergrondse containers gekozen?

       De gemeente Schiedam en Irado hebben voor de invoering van toegangscontrole (het systeem met pasjes) gekozen om een aantal redenen. Door het invoeren van pasjes wordt het illegaal in de container dumpen van afval voorkomen en wordt het mogelijk volle containers te voorkomen. Wij krijgen namelijk een signaal als de container bijna vol is. Door deze maatregelen worden kosten bespaard wat een gunstig effect heeft op de afvalstoffenheffing die door de bewoners wordt betaald. Daarnaast is het door de toegangscontrole mogelijk geworden dat een containerstoring automatisch bij Irado wordt gemeld zodat wij storingen sneller kunnen verhelpen.

       Moet ik straks gaan betalen voor het afval dat ik in de container doe?

       Nee. U betaalt afvalstoffenheffing aan de gemeente. U hoeft niet extra te gaan betalen voor het afval dat u met de pas in de container doet. De invoering van het pasje is bedoeld om illegaal dumpen van afval in de container en volle containers tegen te gaan (wij krijgen een signaal als de container bijna vol is) en om storingen aan de container sneller te signaleren.

       Wat gebeurt er met mijn gegevens op de toegangspas?

       De gegevens zijn gekoppeld aan het adres en niet aan personen. Irado doet niets met deze gegevens. Het is dus niet zo dat als u vaker vuil stort uw belasting omhoog gaat of dat u extra moet betalen als u bijvoorbeeld meer stort dan uw buurman

       Er is afval/grofvuil naast de ondergrondse container geplaatst, wat nu?

       Maak van bijplaatsing van afval of grofvuil altijd melding bij de gemeente via telefoonnummer 14010. Het afval wordt opgeruimd en er wordt onderzocht waar het vandaan komt.

       Ik ben nieuwe bewoner op dit adres, hoe kom ik aan een toegangpas?

       Vult u, voor het aanvragen van de toegangpas, dit formulier in. U ontvangt van ons bericht over de toegangspas.

       Ik ben mijn toegangspas kwijt, wat nu?

       Als u uw toegangspas bent verloren, kunt u dit Aanvraagformulier toegangspas invullen. Wij blokkeren uw oude pas en vragen een nieuwe voor u aan. Hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht. Wij sturen de nieuwe per post naar uw huisadres.

       Kan ik nog een extra toegangspas aanvragen?

       Ieder huishouden krijgt één toegangspas. Alleen als u kamers verhuurt kunt u evenveel passen aanvragen als het aantal kamers waarvoor u een verhuurvergunning heeft. Neem voor het aanvragen van extra toegangspassen contact op met de Klantenservice op 010-262 1000.

       Mijn toegangspas is kapot, wat nu?

       Is uw toegangspas kapot, dan krijgt u van onze een nieuwe. U kunt dit formulier invullen. Wij blokkeren uw oude pas en vragen een nieuwe voor u aan. Hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht. Wij sturen de nieuwe pas per post naar uw huisadres.

       De container gaat niet open, wat nu?

       Het kan zijn dat de container al beveiligd is en u nog geen pas heeft ontvangen, neemt u dan contact op met de Klantenservice op telefoonnummer 010-262 1000.

       Gaat de container ook niet open met uw toegangspas, kan er een storing zijn in het systeem. Er verschijnt dan een melding in het beeldscherm op de container.

       Kan ik een voorkeur aangeven voor een ondergrondse container?

       Ja, u kunt een voorkeur voor een ondergrondse container aangeven bij onze Klantenservice op telefoonnummer 010-262 1000. We bekijken uw verzoek en proberen altijd de dichtstbijzijnde container aan u toe te wijzen.

       Ik heb geen toegangspas ontvangen, wat moet ik doen?

       Is uw ondergrondse container al beveiligd maar heeft u nog geen toegangspas ontvangen? Vult u dit formulier in. Onze medewerkers gaan na hoe dit heeft kunnen gebeuren en lossen het probleem voor u op.

       • Ik heb een vraag over de afvalinzameling in mijn gemeente

        Ik woon in Schiedam en wil graag een minicontainer voor oud papier

        U woont in Schiedam en wilt een eigen minicontainer voor oud papier aanvragen. Vult u daarvoor het aanvraagformulier volledig in. De minicontainer met blauwe deksel wordt vervolgens op korte termijn bij u afgeleverd. Afhankelijk van uw wijk wordt het oud papier overdag door Irado, of ’s avonds door verenigingen/scholen opgehaald. Raadpleeg de afvalkalender voor de exacte ophaaldata.

        Waar laat ik mijn lege drankenkartons, zoals melk- en vruchtenpakken?

        In de gemeente Schiedam kunt u vanaf 1 april 2015 ook uw lege drankenkartons in de Afval Apart Punt voor plastic verpakkingsafval gooien. Denkt u aan: pakken voor vruchtensappen, water en wijn, pakken voor melk, vla en yoghurt, pakken voor soep en pastasaus. Alleen geen pakken met inhoud. Graag de drankenkarton eerst platvouwen en de dop er weer op draaien. Omspoelen is niet nodig.

        In de gemeente Vlaardingen kunt u uw lege drankenkartons kwijt in de container voor restafval.

        Ik wil kunststof en textiel apart inzamelen, maar de kunststof- en textielcontainer zijn te ver voor mij. Wat kan ik doen?

        Bij de meeste supermarkten/winkelcentra vindt u Afval Apart Punten met onder meer containers voor textiel en kunststof. Als u boodschappen doet, kunt u gelijk uw zakken weggooien. U hoeft niet alles in een keer in te leveren, elke keer een beetje maakt ook al verschil. Raadpleeg het overzicht van Afval Apart Punten en vindt voor u de dichtstbijzijnde containe

        Ik wil geen minicontainer voor gft-afval, hoe geef ik dat aan?

        Iedere woning krijgt standaard een minicontainer voor restafval en een minicontainer voor gft-afval. De containers horen bij de woning en blijven eigendom van Irado. Vormt de aanwezigheid van de container echt een probleem, neem dan contact op met de Klantenservice op 010-262 1000. Wij noteren uw adres en overleggen met de gemeente wat er mogelijk is.

        Ik woon in Schiedam en wil een extra container voor restafval aanvragen, kan dat?

        U kunt alleen een extra minicontainer voor restafval aanvragen als uw huishouden bestaat uit zes personen of meer. Hiervoor dient u een verzoek met motivatie in bij de Klantenservice van Irado.  Samen met de gemeente beoordelen wij of u in aanmerking komt voor een extra minicontainer.

        Heeft u om medische redenen (bijvoorbeeld incontinentie) behoefte aan een extra container. Dan kunt u ook hiervoor een verzoek indienen bij de Klantenservice van Irado.

         

        Als mijn minicontainer om de twee weken wordt geleegd, betaal ik dan ook minder afvalstoffenheffing?

        De hoogte van de afvalstoffenheffing wordt bepaald door de gemeente, niet door Irado. Voor vragen over de afvalstoffenheffing kunt u terecht bij de gemeente.

        Wat zijn de afmetingen van de minicontainers?

        De kleine minicontainer van 140 liter is 110 x 48 x 56 centimeter.

        De grote minicontainer van 240 liter is 110 x 58 x 74 centimeter.

        (lengte x breedte x hoogte)

        • Ik heb een vraag over de gladheidsbestrijding in Schiedam

         Waarom strooit Irado niet met zand?

         Zout lost gladheid op en zand niet. Zand heeft dus geen dooiend effect en is alleen stroefmakend. De chemische reactie van zout en water zorgt wel dat het geschikt is als dooimiddel. Verkeer zorgt vervolgens voor een goede vermenging ervan op het wegdek.

         Bovendien zijn er aan het strooien van zand extra schoonmaakkosten verbonden. Het strooien van zand heeft als gevolg dat al het zand naar de goot geveegd moet worden en dat de kolken naderhand schoongemaakt moeten worden. Heel veel extra werk dus voor een middel dat veel minder effectief is dan zout op doorgaande wegen.

         Hoe belastend is strooizout voor het milieu?

         Strooizout is slecht voor het milieu. Dat staat vast. Maar om veiligheid van weggebruikers te waarborgen moeten we echt strooien. De gemeente Schiedam en Irado hebben in tijden van gladheid zoveel mogelijk oog voor het milieu. Overmatig strooien leidt er toe dat het zoute smeltwater in de bodem dringt en wortels van bomen en planten beschadigt. Om dat te voorkomen stellen we de strooizouthoeveelheid in onze wagens zo nauwkeurig mogelijk af.

         Wordt mijn afval ingezameld in de winter?

         In de winter kunnen de weersomstandigheden van invloed zijn op de afvalinzameling in uw wijk. De inzameling wordt misschien vertraagd, maar het ledigen van de (mini)containers blijven we doen.

         GFT-container

         Als het vriest is het extra lastig om de gft-containers goed te legen. Door het vocht in groente, fruit- en tuinafval vriest het makkelijk vast aan de zijwand en de bodem en krijgen we de containers soms niet helemaal leeg.

         Tips

         We hebben een paar tips voor u waarmee u voorkomt dat uw gft-afval minder gauw vastvriest aan de minicontainer:

         Zet uw gft-container in de schuur of dicht tegen het huis waar het een paar graden warmer is.

         Verpak uw gft-afval in een krant. De krant neemt het vocht op zodat het afval niet vastvriest aan de container.

         Hoe kan ik zelf de gladheid bestrijden?

         Sneeuw kunt u opruimen door het weg te schuiven. Gebruik hiervoor een sneeuwschuiver of platte schep. Dit is de goedkoopste en meest milieuvriendelijke manier.

         Let u er wel op dat u de goot en de rioolput vrijhoudt, zodat het dooiwater makkelijk kan weglopen. En veeg geen grote hoop op het fietspad en ga niet verder dan de rand van de stoep.

         De gemeente verstrekt gratis strooizout aan alle Schiedammers. Kijkt u bij veelgestelde vraag: ‘Hoe kom ik aan gratis strooizout’ voor de afhaallocatie

         Hoe kom ik aan gratis strooizout?

         Om te zorgen dat ook inwoners goed voorbereid zijn op het winterweer verstrekt Irado in opdracht van de gemeente Schiedam gratis strooizout. Hiermee ondersteunt de gemeente initiatieven van inwoners die hun eigen stoep, maar ook eventueel van hun buren – als ze weg zijn, of fysiek beperkt – schoon willen houden. Het strooizout wordt dit jaar verstrekt in zakken van 10 kilogram.

         Het strooizout kunt u tijdens openingstijden afhalen bij:

         Irado milieustraat: Fokkerstraat 550 Team Toezicht & Handhaving (LBB): Stadserf

         Waar wordt gestrooid?

         Waar en wanneer wordt gestrooid is vastgelegd in een prioriteitenplan dat door de gemeente Schiedam is samengesteld. Raadpleeg hiervoor de website van de gemeente Schiedam: www.schiedam.nl.

         Hoe bestrijdt Irado de gladheid?

         Strooiteam van Irado

         De strooiploeg bestaat uit vijf ploegen van elk acht medewerkers die deze winter deel uitmaken van de vaste strooiploeg. De ploeg wordt aangestuurd door een coördinator. Zij staan dag en nacht paraat om de gladheid op routes uit het Wintergladheidsbestrijdigingsplan te bestrijden met zeven strooivoertuigen.

         Strooiroute

         De strooiroute bestaat uit totaal 180 kilometer fietspaden- en hoofdwegenroute. Welke wegen worden gestrooid staat in het prioriteitenplan van de gemeente Schiedam.

         Strooiers voor fietspaden

         Voor de fietspaden worden speciale strooiers ingezet. De strooiers zijn aan de voorkant uitgerust met een borstel om indien nodig de sneeuw zoveel mogelijk weg te vegen. Vervolgens wordt aan de achterkant van het voertuig gestrooid. Deze wagens zijn zowel uitgerust voor het zogeheten ‘nat strooien’ als voor het ‘droog strooien’. In de zomer worden deze multifunctionele wagens ingezet voor het beheer van de openbare ruimten.

         Nat strooien

         Irado gaat de gladheid in Schiedam zoveel mogelijk preventief te lijf door nat te strooien. Een mengsel van zout en water (pekel) wordt een paar uur voordat het glad wordt uitgestrooid op het wegdek. De (natte) pekel blijft in tegenstelling tot het droge strooizout een tijd liggen en voorkomt op deze manier gladheid. Deze methode van ‘nat strooien’ is tevens beter voor het milieu, omdat er veel minder zout wordt verbruikt dan bij ‘droog strooien’.

         Weersvoorspelling

         Irado wordt via Meteo Consult dag en nacht geïnformeerd met gladheidvoorspellingen, waardoor de wagens bijtijds de wegen en fietspaden op kunnen.

         Efficient strooien

         Alle strooiwagens zijn voorzien van een zgn. Winter/Autologic systeem. Het strooiteam kan met dit navigatiesysteem de strooiroute via GPS invoeren evenals de hoeveelheid benodigde pekel en strooibreedte. Met dit technische snufje kunnen de strooiteams dus efficiënter stroo