Ik heb een vraag over…

Heeft u een vraag over de dienstverlening van Irado? Raadpleeg de veelgestelde vragen.

Onze Klantenservice krijgt regelmatig dezelfde vragen. Om u snel van dienst te zijn, hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden voor u op een rij gezet. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op met de Klantenservice.

 • Hoe houd ik mijn container het beste schoon?

  In mijn lege container zitten nog maden. Hoe kan ik hem het beste schoonmaken?

  Maak de container schoon met kokend water en een scheut azijn of wat groene zeep. Een alternatief is schoonmaken met milieuvriendelijke middelen tegen ongedierte. Deze middelen maken ook korte metten met maden, maar zijn duurder dan de eerder genoemde huis-, tuin en keukenmiddelen.

  Ik zie maden in mijn container, en hij wordt voorlopig nog niet geleegd. Wat kan ik eraan doen?

  Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden. Af en toe een handje zout of kalk in de bak zorgt dat maden uitdrogen, ook dat kan een oplossing zijn.

  Hoe voorkom ik stank en maden in mijn gft-container?

  Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Als u deze resten direct verpakt in een krant of in een biologisch afbreekbare afvalzak, maakt u de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Zo zal de bak minder snel stinken. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Bind een panty met mottenballen aan het handvat en hang ‘m in de container, dat werkt.

  Hoe voorkom ik stank en maden in mijn restafvalcontainer?

  Als u afval goed scheidt, blijft de restafvalbak schoon en fris. Er zit dan namelijk niets meer in de container dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit-, tuinafval en etensresten in de gft-container. Glas, textiel, plastic verpakkingen, drankenkartons en papier brengt u naar het Afval Apart Punt. Goed scheiden is altijd beter voor het milieu. Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

  Hoe zorg ik voor schone en frisse containers?

  Leg een oude krant of stro onderin de containers om het laatste vocht op te nemen. En om aankoeken van afvalresten te voorkomen. Maak de containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.

  • Grofvuil ophalen

   Waarom kan ik op korte termijn geen grofvuilafspraak maken?

   Als uw grofvuil wordt opgehaald, komt al het afval in één perswagen. Op de milieustraat zijn veel meer scheidingsmogelijkheiden. Gemeenten hebben wachttijden ingesteld te stimuleren dat inwoners het grofvuil eerst zelf wegbrengen naar de milieustraat.

   De wachttijd verschilt per gemeente. In Vlaardingen is de minimale wachttijd voor het maken van een grofvuilafspraak één week. Voor inwoners van de gemeente Schiedam is dat twee weken. Pas dan kunt u uw eerstkomende grofvuilafspraak inplannen. Wilt u eerder uw grofvuil kwijt, dan kunt dit dus altijd zelf brengen naar de milieustraat in uw gemeente. Eventueel door gebruik te maken van onze gratis leenaanhanger.

    

   Wordt mijn grofvuil meegenomen als het afwijkt van de aanbiedregels?

   Al het grofvuil dat wij ophalen na het maken van uw grofvuilafspraak wordt handmatig door onze beladers in de grofvuilwagen gegooid. Vanuit de Arbo-wetgeving zijn voor onze medewerkers richtlijnen opgesteld voor maximale belasting per persoon voor afmetingen en gewicht. De 30 kilogram maximum gewicht en 1,50 meter lengte zijn richtlijnen. Wanneer uw grofvuil deze richtlijnen niet te ver overschrijdt, wordt uw grofvuil volgens afspraak meegenomen.

   • Wijziging inzameldag voor bedrijfsrestafval

    Mijn bedrijf is gesloten op de nieuwe inzameldag. Kan dat anders?

    Neemt u contact op met de afdeling Klantrelaties. Op werkdagen tussen 8.00- 17.30 uur bereikbaar via telefoon 010-631 5060. Ook kunt u uw vraag stellen via verkoop@irado.nl, het contactformulier én de chatfunctie op onze website.

    Mijn container(s) wordt meer dan eenmaal per week geleegd en ik heb maar één brief over een wijziging ontvangen. Klopt dat?

    Het is mogelijk dat u niet van alle legingsdagen een brief ontvangt. Indien u van een legingsdag geen brief ontvangt blijft deze dag ongewijzigd. Voorbeeld: uw container wordt in de oude situatie op maandag en donderdag geleegd en in de nieuwe situatie op maandag en vrijdag. U ontvangt in dit geval één brief met een wijziging van de donderdag naar de vrijdag om de maandag gelijk blijft.

    Ik heb meer dan één container, waarom krijg ik een brief per container?

    U ontvangt meerdere brieven, omdat de brieven automatisch zijn gegenereerd. Daardoor is het helaas niet mogelijk om de informatie van meerdere containers in één brief samen te vatten.

     

    Waarom wijzigt Irado de inzamelroutes voor bedrijfsafval?

    Als specialist op het gebied van afvalinzameling zijn we bij Irado vanzelfsprekend dagelijks bezig met duurzaamheid. Door de inzamelroutes te optimaliseren rijden onze inzamelwagens efficiënter, zodat minder brandstof wordt verbruikt. Daarmee voorkomen we uitstoot van CO2 en andere milieubelastende stoffen.

    • Proef met plastic container aan huis in Toneelspelersbuurt

     Ik heb de informatie en de toegangspas nog niet ontvangen

     Het koppelen van de adressen aan de toegangspas heeft wat vertraging opgelopen. Uiterlijk maandag 6 november heeft u alle benodigde informatie in huis:

     Wat mag wel en wat niet in de plastic container

     Al uw plastic verpakkingen en drankenkarton, zoals: tasjes, zakjes, plastic flessen en flacons, tubes en potten en pakken voor zuivel, water, vruchtensappen, pastasaus en soepen kunt u weggooien in de plastic container. Piepschuim, tuinstoelen, speelgoed en andere plastic voorwerpen horen niet thuis in de container. Deze kunt u brengen naar de milieustraat.

     • Onthoud: alleen verpakkingen van plastic en drankenkartons mogen in de plastic container
     • Verzamel de plastic verpakkingen en drankenkartons in een plastic zak.
     • Verpakkingen graag leegmaken, maar omspoelen is niet nodig
     • Maak de verpakkingen zo klein en plat mogelijk. Verpakkingen bevatten veel lucht. Verpakkingen met loze lucht zorgen ervoor dat de verzamelzak sneller vol zit.
     • Bedenk een handig plek in huis waar de verpakkingen verzameld kunnen worden
     • Raadpleeg afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal

     Print of download: handig overzicht met wat wel en niet in de plastic container mag.

     Wat gebeurt er na de proefperiode?

     De proef eindigt op maandag 29 januari 2018. Voordat de proef eindigt ontvangt u van ons nog informatie over deze (terug)wisseldag. Na 29 januari kunt de container weer gebruiken voor het verzamelen van restafval. Op maandag 12 februari 2018 komen we als vanouds bij u het restafval weer aan huis ophalen. Uw ervaringen zijn belangrijk voor ons. Daarom willen we graag samen u en uw buurtbewoners kort na de proef de proef evalueren. Mede op basis van uw ervaringen en die van andere wijken wordt uiteindelijk besloten hoe de plastic verpakkingen en drankenkartons in de toekomst in laagbouw woningen worden ingezameld.

      

     Waar staan de ondergrondse containers voor restafval?

     De locaties van de containers waar u in de buurt terecht kunt met uw restafval zijn:

     • ter hoogte van Faassenplein 58
     • kruising Faassenplein en Laseurpad
     • ter hoogte van Faassenplein 122
     • Van Gasterenstraat, ingang Heijermansplein
     • Ter hoogte van Heijermansplein 36
     • Ter hoogte van Heijermansplein 222
     • en aan het Bospad.
     Waar laat ik mijn restafval?

     Restafval is alles wat na goed scheiden overblijft. Als u goed scheidt, dan blijft er nog weinig restafval over. Tijdens de proefperiode kunt u uw restafval wegbrengen naar de restafvalcontainers in uw wijk. De containers zijn uitsluitend te openen met een toegangspas. U heeft bij de toegangspas een uitgebreide handleiding ontvangen.

     De locaties van de containers waar u in de buurt terecht kunt met uw restafval zijn:

     Klik op de kaart om deze te vergroten.

     • ter hoogte van Faassenplein 58
     • kruising Faassenplein en Laseurpad
     • ter hoogte van Faassenplein 122
     • Van Gasterenstraat, ingang Heijermansplein
     • Ter hoogte van Heijermansplein 36
     • Ter hoogte van Heijermansplein 222
     • en aan het Bospad.
     Hoe moet ik de plastic container aanbieden?

     Op de ophaaldagen kunt u de plastic container op de gebruikelijke wijze aanbieden:

     • De plastic container mag uitsluitend op eigen terrein worden gestald en alleen op de dag van inzameling aan de rijweg en/of op de inzamelplaats staan.
     • Zet u de plastic container op de ophaaldag uiterlijk om 7.30 uur aan de rijweg en/of op de inzamelplaats met het handvat naar de weg.
     • Haal uw plastic container uiterlijk voor 20.00 uur weer op en stal deze op eigen terrein.
     • Indien in uw straat inzamelplaatsen aanwezig zijn, dan zijn herkenbaar gemaakt door: een stoeptegel met de afbeelding van een container of met een speciaal bord bij de parkeerplaatsen.
     • Grotere stukken plastic mag u niet in de container doen. Plaats dit afval ook niet naast de container, maar breng het naar de milieustraat of laat het als grofvuil door ons ophalen.
     Wat gebeurt er op de wisseldag 6 november 2017?

     Met ingang van maandag 6 november is uw container aan huis voor restafval gedurende de proefperiode  uitsluitend te gebruiken voor het verzamelen van uw plastic verpakkingen en drankenkartons:

     • Zet uw kliko voor restafval zoals gebruikelijk op de aanbiedplaats voor het ophalen van uw restafval.
     • Irado komt langs om uw kliko voor restafval te legen.
     • In opdracht van Irado reinigt en bestickerd Van Beek Container Groep uw kliko.

     Vanaf dit moment is uw kliko uitsluitend te gebruiken voor het verzamelen van plastic verpakkingen en drankenkartons.

     Wat betekenen de verhalen in de media voor het scheiden van plastic?

     Plastic verpakkingen scheiden is en blijft belangrijk! In de media verschijnen helaas berichten dat plastic afval scheiden zinloos is. Dat vinden wij jammer. Een van de belangrijkste argumenten is dat de manier waarop plastic nu ingezameld wordt, de plastics moeilijk herbruikbaar zijn. Daar ligt nog een enorme uitdaging. Voor ons allemaal.

     Belangrijk is wel dat als we allemaal ons best blijven doen de milieuwinst grote wordt. Dat staat vast. Bewoners door plastic verpakkingen te blijven scheiden en het zo zuiver mogelijk te scheiden. Sorteerfabrieken door de soorten plastics zorgvuldig uit elkaar halen. Producenten door meer gerecycled plastic toe te passen in nieuwe producten. Door meer samenwerking in deze ‘keten’ kan de milieuwinst van de recycling van plastic verpakkingen nog verder toenemen.

     Producenten, afvalbedrijven, recyclingindustrie, gemeenten en het Rijk werken al samen om tot oplossingen te komen. Duidelijk is wel dat dit niet van de ene op de andere dag gerealiseerd is. Laten we bij onszelf beginnen!

     artikel: Plastic verpakkingen scheiden is en blijft belangrijk

     Waarom moet ik plastic aan huis scheiden?

     Het scheiden van plastic verpakkingen en drankenkartons is belangrijk omdat:

     • Plastic en drankenkartons worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Daardoor zijn minder primaire grondstoffen nodig. Dat is beter voor het milieu.
     • Er minder afval verbrand hoeft te worden. Minder verbranden betekent minder CO2-uitstoot en minder belasting voor het milieu.
     • Elke vuilniszak restafval die in de verbrandingsoven verdwijnt kost geld. Daarom is afval scheiden ook goed voor uw portemonnee.

     Kortom plastic scheiden is goed voor het milieu en uw portemonnee.

     Wat wordt met mijn ervaringen gedaan?

     Uw ervaringen zijn belangrijk voor ons. Daarom willen we graag samen u en uw buurtbewoners de proef evalueren. Mede op basis van uw ervaringen en die van andere wijken wordt uiteindelijk besloten hoe de plastic verpakkingen en drankenkartons in de toekomst in laagbouw woningen wordt ingezameld.  U ontvangt vanzelf een uitnodiging voor de evaluatieavond.

     Wanneer start en eindigt de proef?

     De proef start op maandag 6 november 2017 en eindigt op maandag 29 januari 2018.

     Wat zijn de ophaaldagen van de plastic container

     Maandag is vaste ledigingdag. De eerste ledigingdag van uw plastic container is: maandag 27 november 2017. Daarna wordt de plastic container elke drie weken altijd op maandag geleegd. De andere ledigingdagen tijdens de proefperiode zijn maandag: 18 december 2017, 8 januari 2018, 29 januari 2018.

     In de afvalkalender en de Irado app vindt u de exacte data waarop de container elke drie weken wordt geleegd ook terug.

     Wat houdt de proef precies in?

     De container aan huis voor restafval gebruikt u tijdens de proef voor het verzamelen van uw plastic verpakkingen en drankenkartons en dient zo als plasticcontainer aan huis. U ontvangt dus u geen extra container aan huis voor plastic. Uw restafval brengt u tijdens de proef naar de ondergrondse restafvalcontainers in de wijk. U ontvangt hiervoor een toegangspas. De plasticcontainer wordt volgens een vast ophaalschema elke drie weken bij u geleegd.

     Waarom neemt mijn wijk deel aan deze proef?

     Schiedam staat voor de uitdaging de hoeveelheid restafval te verminderen. Samen met inwoners vinden proeven plaats om te onderzoeken hoe beter kan worden gescheiden met het inzamelen van plastic verpakkingen en drankenkartons aan huis en het wegbrengen van restafval. In overleg met een aantal buurtbewoners is uw buurt geselecteerd om deel te nemen aan deze  proef.

     • Groenten-, fruit-, en etensresten scheiden (gfe)

      Ik heb last van fruitvliegjes.

      Soms ontkom je er niet aan en komen fruitvliegjes af op gfe. De website https://www.binbang.nl/drie-tips-tegen-fruitvliegjes/ geeft handige tips:

      1. Voorkomen: laat etensresten niet te lang op het aanrecht liggen en verpak het snel
      2. Bestrijden: vul een schaaltje met azijn en een paar druppels afwasmiddel (liefst met citroengeur). Span er vervolgens een stukje vershoudfolie overheen waar je gaatjes in prikt.
      3. Ventileren: fruitvliegjes hebben een hekel aan luchtstromen
      Mijn bio-afvalzakjes zijn op. Waar koop ik nieuwe?

      Bij het biobakje heeft u eenmalig een rolletje composteerbare afvalzakjes gekregen. Dit zijn zakjes van 8 liter. Biologisch afbreekbare zakjes zijn verkrijgbaar bij verschillende supermarkten, in verschillende formaten. De biozakjes zijn te herkennen aan het kiemplantlogo. Via afvalindekeuken.nl zijn de zakjes ook te verkrijgen.

      Papieren wegwerpzakken (bijv. de papieren zak van de groenteboer) of een oude krant kunt u ook gebruiken als afvalzakje. Deze zijn volledig composteerbaar.

      Kiemplantlogo

      Hoe krijg ik toegang tot de gfe-container?

      De gfe-containers zijn uitsluitend te openen met een toegangspas. De toegangspas heeft u al in uw bezit: met uw toegangpas voor de restafvalcontainer kunt u ook gebruik maken van de gfe-container. U kunt de toegangspas gebruik op alle gfe-containers in uw buurt.

      Wat mag in de gfe-container?

      In de gfe-container mag alles wat eetbaar is en wat groeit en bloeit. We hebben hiervoor een handig overzicht: download en print: Wat mag in de gfe-container?

      Dit zijn de belangrijkste tips:

      Uit de keuken:

      • Groenten (-resten)
      • Fruit (-schillen)
      • Aardappelen (-schillen),
      • vlees (-botjes)
      • vis (-graten)
      • pinda en notendoppen,
      • eierschalen,
      • theezakjes (behalve piramidevormige plastic theezakjes)
      • koffiepads, koffiedik en koffiefilters met koffiedik (behalve cups)
      • brood,
      • kaaskorsten

      Overig:

      • klein bloemen- en plantenafval
      • mest van knaagdieren
      Waarom is gfe scheiden belangrijk?

      Een groot deel van het restafval bestaat uit voedselresten. Groenten-, fruit-, en etensresten (gfe) bevatten veel grondstoffen die voor 100% hergebruikt kunnen worden. Het gfe dat apart wordt ingezameld wordt door Irado naar een speciaal verwerkingsbedrijf gebracht waar er compost van wordt gemaakt. Compost kan worden gebruikt voor de planten op het balkon of in de tuin. Het scheiden van gfe van het restafval levert een belangrijke bijdrage aan het milieu. Want hierdoor hoeft er minder afval verbrand te worden. Als bedankje voor het scheiden van gfe en tuinafval (gft) kunnen alle inwoners van Schiedam jaarlijks, tijdens de landelijke compostdag, gratis een zak compost afhalen bij de milieustraat.

      Waar staan de gfe-containers?

      Irado heeft nauwkeurig de locaties van de gfe-containers onderzocht. Met het bepalen van de locatie is ervoor gekozen om dit altijd bij een locatie van een restafvalcontainer te plaatsen. Dit is voor veel bewoners al een bekende plek. Een overzicht van de gfe-locaties in uw buurt vindt u in het overzicht van Afval Apart Punten.

      Waarom worden gfe-containers geplaatst in Schiedam West

      Het verzoek tot plaatsing van de gfe-containers komt op verzoek van de bewoners uit Schiedam West zelf. Bewoners uit Schiedam West hebben in gesprekken met de gemeente aangegeven dat er een grote behoefte is aan het beter kunnen scheiden van gfe. Met de plaatsing van de gfe-verzamelcontainers in deze wijk wordt hieraan gehoor gegeven.

      • Bedrijfsafval ophalen

       Mijn container voor bedrijfsafval is gisteren niet geleegd

       Als u uw gegevens achterlaat op het contactformulier, dan zorgen wij voor een oplossing.

       Ik wil een extra leging van mijn container

       Laat uw verzoek achter op het contactformulier.

       Mijn container voor bedrijfsafval is nog niet geleegd

       De route wordt tussen 7.30 en 17.00 uur gereden. Wilt u ervoor zorgen dat de container voor deze tijd staat aangeboden aan de doorgaande weg, dan zorgen wij dat uw container wordt geleegd.  Mocht dat onverhoopt niet zo zijn, neemt u dan op werkdagen contact met ons op. Wij zijn op werkdagen geopend van 08.00 – 17.00 uur.

       Hoe laat wordt mijn container geleegd?

       Helaas kunt u geen belofte over een tijdstip ontvangen. Als u zorgt dat uw container om 7:30 uur is aangeboden, zorgen wij dat de container voor u wordt geleegd.

       Kan ik besparen op milieu en kosten?

       Irado helpt bedrijven, scholen en instellingen naar een afvalvrije organisatie. Met een uniek afvalbeheersplan op maat helpen we u met voorkomen, scheiden en hergebruiken van uw afval. Zodat reststromen kunnen worden ingezet als grondstof en u een afvalvrije organisatie krijgt. Bovendien helpt onze methode om efficiënt te sturen op uw kosten. U helpt het milieu én u bespaart op kosten. Heeft u interesse in een afvalbeheersplan voor uw organisatie? Vraag dan het afvalbeheersplan aan.

       • Afvalinzameling in Capelle aan den IJssel

        Waar laat ik mijn grof snoeiafval?

        Elke laatste maandag van de maand haalt Irado in Capelle aan den IJssel – op afspraak – uw grove snoeiafval op. Maakt u hiervoor wel eerst een grofvuilafspraak via de website of de Irado-app. Zonder afspraak weten we namelijk niet dat u grof snoeiafval aanbiedt. Hoe u uw snoeiafval moet aanbieden leest u op de informatiepagina over grof tuinafval.

        In tegenstelling tot wat beschreven is in de Afvalwijzer, rijdt Irado in het voor- en najaar géén takkenroute. In plaats daarvan rijden we nu iedere maand de snoeiroute.

        Waarom kan pmd bij het restafval?

        Afvalverwerkers kunnen steeds beter de verschillende soorten pmd uit het restafval halen.  Dat is nu al nodig, omdat afvalscheiding door inwoners (dat heet bronscheiding) veel minder oplevert dan mogelijk. Door na te scheiden (dat wil zeggen: na het inzamelen) halen we veel meer plastic- en metaalverpakkingen en drankenkartons uit afval. Hoe meer afval wordt gescheiden, hoe beter het kan worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Inmiddels is al 70% van het apart ingezamelde plastic geschikt om nieuwe producten van te maken.

        Lees verder op de informatiepagina over nascheiding.

        Nascheiden kan steeds beter, maar dat geldt alleen voor pmd. Andere soorten afval moeten nog steeds ‘aan de bron’ gescheiden worden, door u dus. Papier en karton, groente-, fruit- en tuinafval, glas, textiel, klein chemisch afval en grofvuil blijft u apart aanleveren.

        Ik wil graag een jaaroverzicht van de Afvalkalender 2018

        De afvalkalender geldt alleen voor de huisgebonden containers. De data van inpandige containers en de containers in de wijk zijn hierin niet opgenomen.

        U kunt de adresgebonden afvalkalender raadplegen, downloaden en vervolgens printen bij de informatiepagina Afvalkalender. Vul hiervoor uw postcode en huisnummer in.

        U kunt de algemene afvalkalender van Capelle ook hier downloaden. Dan krijgt u een overzicht van alle ophaaldagen van de minicontainers in Capelle van gft, restafval en papier.

        Kan ik nog terecht bij de gemeentelijk kringloopwinkel?

        Stichting Capelle Werkt haalt voor de gemeente het wit- en bruingoed, zoals huishoudelijke apparaten en beeld- en geluidselektronica, en ijzer op. Hiervoor kunt u rechtstreeks een afspraak maken met Stichting Capelle Werkt via de ‘IJzerlijn’:  010-2581716. Irado haalt deze apparaten niet op, hiervoor kunt u dan ook geen grofvuilafspraak maken. Natuurlijk kunt u ook al uw andere herbruikbare spullen brengen of laten ophalen door Stichting Capelle Werkt. Raadpleeg hiervoor hun website: www.stichtingcapellewerkt.nl.

        De afvalkalender werkt niet met mijn postcode

        De afvalkalender in de Irado-app en op de website geeft uitsluitend de ledigingdagen weer van de huisgebonden minicontainers. Voor deze groep bewoners is het belangrijk te weten op welke dag zij de minicontainer moeten buiten zetten om te worden geleegd. De ledigingdagen van de inpandige containers en de containers in de wijk zijn hierin niet opgenomen. De bovengrondse containers worden altijd een – en indien nodig twee keer – per week geleegd. De ondergrondse containers voor papier en restafval worden geleegd, zodra de sensor in de container ons hiervoor op afstand het signaal geeft.

        Mijn minicontainer is niet geleegd

        Zet uw minicontainer op de ophaaldag uiterlijk om 7.30 uur klaar op de vaste aanbiedplaats. Tussen 7.30 uur en 16.00 uur komen we langs om de container te legen. Wanneer wij langskomen tussen deze tijden staat niet vast. Dat heeft te maken met routes, verkeer en weersomstandigheden. Mocht uw container na 16.00 uur nog niet zijn geleegd, neemt u dan pas contact op met onze klantenservice.

        Hoeveel grofvuil kan ik aanbieden?

        In tegenstelling tot wat in de Afvalwijzer is beschreven is er geen maximum op de totale hoeveelheid grofvuil dat u per keer mag aanbieden. Houdt u wel rekening met de aanbiedregels. Al het grofvuil dat wij ophalen na het maken van uw grofvuilafspraak wordt namelijk handmatig door onze beladers in de grofvuilwagen gegooid. Vanuit de Arbo-wetgeving zijn voor onze medewerkers richtlijnen opgesteld voor maximale belasting per persoon voor gewicht en afmetingen. De 30 kilogram maximum gewicht en 1,50 meter lengte zijn richtlijnen. Wanneer uw grofvuil deze richtlijnen niet te ver overschrijdt, wordt uw grofvuil volgens afspraak meegenomen. Alle aanbiedregels voor grofvuil vindt u op onze website.

        De afvalkalender in de Irado-app werkt niet

        De afvalkalender in de Irado-app geeft uitsluitend de ledigingdagen weer van huishoudens met een eigen minicontainer. Voor deze groep bewoners is het belangrijk te weten op welke dag zij de minicontainer moeten buiten zetten om te worden geleegd. Mocht u een eigen minicontainer hebben en de Irado-app herkent uw postcode in combinatie met uw huisnummer niet, meldt u dit dan bij onze klantenservice. Uw postcode is bij ons dan nog niet bekend.

        De ledigingdagen van de boven- en ondergrondse containers in de wijk zijn hierin niet opgenomen. De bovengrondse containers worden altijd een of twee keer per week geleegd. De ondergrondse containers voor papier en restafval worden geleegd zodra de sensor in de container ons hiervoor op afstand het signaal geeft.

        Er staat veel afval naast de container

        Helaas kan het voor komen dat u afval naast de container aantreft. Meldt u dat dan bij onze klantenservice. Onze servicewagen rijdt dan langs om het vuil op te ruimen. Deze wagen is niet uitgerust om de container te legen. De vuilniswagen leegt de containers aan de bovenkant van zijn laadbak. Daarom kan de chauffeur van de vuilniswagen geen los vuil meenemen in zijn wagen en komt de servicewagen langs. U kunt helpen door uw afval niet naast de container te plaatsen en het naar een naastgelegen container te brengen.

        De container heeft geen sensor

        Alle ondergrondse containers voor restafval en papier zijn van binnen uitgerust met een sensor. De sensor registreert de hoeveelheid afval in de container. Soms zit een klep van een container vast. Dan lijkt het voor u dat de container vol is, terwijl de hoeveelheid afval in de container de sensor nog niet heeft bereikt. Wij krijgen dan geen melding. U kunt ons helpen door een dergelijke verklemming te melden bij onze klantenservice, via de app of onze website.

        De containers worden niet geleegd

        Alle bovengrondse containers worden op vaste dagen minimaal 1 en indien nodig 2 keer per week geleegd. Met ingang van 2018 zijn dat andere dagen dan u gewend bent. De ledigingdagen van de minicontainers zijn hetzelfde gebleven. De ondergrondse containers voor restafval en papier worden geleegd indien zij bijna vol zijn. Deze containers zijn namelijk uitgerust met een sensor zodat Irado op afstand kan zien hoe vol de containers zijn. Dit leidt ertoe dat er geen vaste ledigingfrequentie is te communiceren over deze containers.

        De klantenservice van Irado is moeilijk bereikbaar

        Onze klantenservice is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 17.00 uur. U kunt onze medewerkers benaderen voor alle vragen over afval. De afgelopen weken hebben veel bewoners op hetzelfde moment vragen gesteld. Daardoor is helaas de wachttijd aan de telefoon opgelopen. Deze vragen hebben betrekking op de nieuwe manier van inzamelen door Irado. Capelle is voor Irado een nieuwe gemeente waarin we nog ervaring moeten opdoen. We vragen hiervoor uw begrip. Wij merken wel dat de wachttijden aan de telefoon inmiddels zijn afgenomen tot een normaal niveau.

        • Retourette Groenelaan Schiedam

         Hoe werkt de ruilkast van de Retourette?

         Als je uitgekeken bent op een speelgoedartikel of boek, ruil dan dit (wel nog bruikbaar) exemplaar om voor iets in de kast dat jij wel ziet zitten. Zo maak jij jezelf en anderen blij en wordt het geen afval maar heeft het waarde.

         Wat zijn kleine elektrische apparaten?

         Kleine apparaten met een stekker. Voor de Groenelaan geldt (i.v.m. de opening) niet groter dan een koffiezetapparaat. Andere voorbeelden: koptelefoon, föhn, staafmixer, boormachine, strijkijzer, elektrische tandenborstel, scheerapparaat, waterkoker, oplader, krultang, bluetooth speaker

          

         Waar laat ik blik?

         Blik kunt u kwijt bij het restafval. Bij de verwerker wordt het met een magneet eruit gehaald en gerycled.

         Hoe krijg ik toegang tot de gfe-container?

         De gfe-containers zijn uitsluitend te openen met een toegangspas. De toegangspas heeft u al in uw bezit: met uw toegangpas voor de restafvalcontainer kunt u ook gebruik maken van de gfe-container. U kunt de toegangspas gebruik op alle gfe-containers in uw buurt.

         Wat mag in de gfe-container?

         In de gfe-container mag alles wat eetbaar is en wat groeit en bloeit. We hebben hiervoor een handig overzicht: download en print: Wat mag in de gfe-container?

         Dit zijn de belangrijkste tips:

         Uit de keuken:

         • Groenten (-resten)
         • Fruit (-schillen)
         • Aardappelen (-schillen),
         • vlees (-botjes)
         • vis (-graten)
         • pinda en notendoppen,
         • eierschalen,
         • theezakjes (behalve piramidevormige plastic theezakjes)
         • koffiepads, koffiedik en koffiefilters met koffiedik (behalve cups)
         • brood,
         • kaaskorsten

         Overig:

         • klein bloemen- en plantenafval
         • mest van knaagdieren
         Waarom is gfe scheiden belangrijk?

         Een groot deel van het restafval bestaat uit voedselresten. Groenten-, fruit-, en etensresten (gfe) bevatten veel grondstoffen die voor 100% hergebruikt kunnen worden. Het gfe dat apart wordt ingezameld wordt door Irado naar een speciaal verwerkingsbedrijf gebracht waar er compost van wordt gemaakt. Compost kan worden gebruikt voor de planten op het balkon of in de tuin. Het scheiden van gfe van het restafval levert een belangrijke bijdrage aan het milieu. Want hierdoor hoeft er minder afval verbrand te worden. Als bedankje voor het scheiden van gfe en tuinafval (gft) kunnen alle inwoners van Schiedam jaarlijks, tijdens de landelijke compostdag, gratis een zak compost afhalen bij de milieustraat.

         Waar laat ik mijn lege drankenkartons, zoals melk- en vruchtenpakken?

         In de gemeente Schiedam kunt u vanaf 1 april 2015 ook uw lege drankenkartons in de Afval Apart Punt voor plastic verpakkingsafval gooien. Denkt u aan: pakken voor vruchtensappen, water en wijn, pakken voor melk, vla en yoghurt, pakken voor soep en pastasaus. Alleen geen pakken met inhoud. Graag de drankenkarton eerst platvouwen en de dop er weer op draaien. Omspoelen is niet nodig.

         In de gemeente Vlaardingen kunt u uw lege drankenkartons kwijt in de container voor restafval.

         • Plastic scheiden

          Wat mag wel en wat niet in de plastic container

          Al uw plastic verpakkingen en drankenkarton, zoals: tasjes, zakjes, plastic flessen en flacons, tubes en potten en pakken voor zuivel, water, vruchtensappen, pastasaus en soepen kunt u weggooien in de plastic container. Piepschuim, tuinstoelen, speelgoed en andere plastic voorwerpen horen niet thuis in de container. Deze kunt u brengen naar de milieustraat.

          • Onthoud: alleen verpakkingen van plastic en drankenkartons mogen in de plastic container
          • Verzamel de plastic verpakkingen en drankenkartons in een plastic zak.
          • Verpakkingen graag leegmaken, maar omspoelen is niet nodig
          • Maak de verpakkingen zo klein en plat mogelijk. Verpakkingen bevatten veel lucht. Verpakkingen met loze lucht zorgen ervoor dat de verzamelzak sneller vol zit.
          • Bedenk een handig plek in huis waar de verpakkingen verzameld kunnen worden
          • Raadpleeg afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal

          Print of download: handig overzicht met wat wel en niet in de plastic container mag.

          Wat betekenen de verhalen in de media voor het scheiden van plastic?

          Plastic verpakkingen scheiden is en blijft belangrijk! In de media verschijnen helaas berichten dat plastic afval scheiden zinloos is. Dat vinden wij jammer. Een van de belangrijkste argumenten is dat de manier waarop plastic nu ingezameld wordt, de plastics moeilijk herbruikbaar zijn. Daar ligt nog een enorme uitdaging. Voor ons allemaal.

          Belangrijk is wel dat als we allemaal ons best blijven doen de milieuwinst grote wordt. Dat staat vast. Bewoners door plastic verpakkingen te blijven scheiden en het zo zuiver mogelijk te scheiden. Sorteerfabrieken door de soorten plastics zorgvuldig uit elkaar halen. Producenten door meer gerecycled plastic toe te passen in nieuwe producten. Door meer samenwerking in deze ‘keten’ kan de milieuwinst van de recycling van plastic verpakkingen nog verder toenemen.

          Producenten, afvalbedrijven, recyclingindustrie, gemeenten en het Rijk werken al samen om tot oplossingen te komen. Duidelijk is wel dat dit niet van de ene op de andere dag gerealiseerd is. Laten we bij onszelf beginnen!

          artikel: Plastic verpakkingen scheiden is en blijft belangrijk

          • Afval the Challenge Recyclewinkel

           Wat is het adres van de Recyclewinkel

           De Recycelwinkel is gevestigd in de Kansenfabriek: De Meesterstraat 40 in Schiedam.

           Openingstijden:

           • Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
           • Zaterdag: 10.00 – 15.00 uur
           • Op zondagen en nationale feestdagen is de Recyclewinkel gesloten

           Wat zijn de openingstijden van de Recyclewinkel

           Openingstijden:

           • Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
           • Zaterdag: 10.00 – 15.00 uur

           Hoe kan ik me aanmelden als goed doel bij de Recyclewinkel

           Wil je sparen met jouw maatschappelijke organisatie? Check dan eerst binnen je organisatie of er al een account voor is aangemaakt.  Je kunt zelf ook een nieuw initiatief bedenken en hier een account voor aanmaken; bv. voor een buurt BBQ, of een nieuw speeltoestel in de buurt etc. 

           Een maatschappelijke organisatie schrijft zich in via deze link als een individuele spaarder, maar kiest hierbij voor “Ik ben een maatschappelijke organisatie”. Na acceptatie ontvang je een e-mail met een activatie-link. Na het klikken op de activatie-link kun je gescheiden afval inleveren ten gunste van het account. 

           Individuele spaarders kunnen vanuit hun account: 

           • aangeven dat zij sparen voor het account van je maatschappelijke organisatie. Dan wordt de waarde van hun afval direct bijgeschreven bij het account van je maatschappelijke organisatie;
           • spaarsaldo doneren aan je maatschappelijke organisatie.
           Hoe kan ik me aanmelden als spaarder bij de Recyclewinkel?

           Om mee te doen moet u zich inschrijven, dit is gratis en kan hier: AANMELDENNadat u zich gratis geregistreerd heeft kunt u een spaarpas ophalen bij de Recyclewinkel (De Meesterstraat 40). U kunt ook de Afval loont-app downloaden. Dan is ook uw mobiele telefoon te gebruiken als spaarpas, door het tonen van de persoonlijke QR-code in de Afval loont-app.

           Waar kan ik de app downloaden?

           Download de app verkrijgbaar in de Google Play store (Android) of Appstore (Apple). Hierin zit ook een QR-code als duurzaam alternatief voor de spaarpas.

           Welke afvalsoorten kan ik inleveren om te sparen bij de Recyclewinkel?

           Je kunt papier en karton, plastic en drankenkartons, klein metaal, textiel, frituurvet en kleine elektrische apparaten inleveren voor een vergoeding.

           Afvalsoorten die we innemen zonder vergoeding zijn:

           • Groente-, fruit- en etensresten (GFE)
           • Lampen (ook TL buizen)
           • Batterijen
           • Cartridges/ Toners
           Hoe kan ik geld sparen bij de Recyclewinkel

           Om geld te sparen bij de Recyclewinkel moet je je eerst registeren.  De medewerkers in de Recyclewinkel kunnen je hierbij ook helpen. Je kunt je ook thuis aanmelden via de website of de Afval loont-app.

           Vervolgens kun je gaan sparen met de Afval loont-app of de fysieke spaarpas. De spaarpas wordt in de Recyclewinkel voor je aangemaakt. Je kunt er ook voor kiezen om de QR-code in de app te gebruiken om te sparen. Via de app en na inloggen op de website kun je ook zien hoeveel je hebt gespaard.

           Bij minimaal € 10,- spaarsaldo kan het geld worden uitgekeerd aan het door jou opgegeven doel. Je kunt zelf bepalen naar wie het spaartegoed wordt overgemaakt. Je kunt er dus ook voor kiezen om je spaartegoed ten goede te laten komen aan een (lokaal) goed doel of een familielid. Hoeveel geld je kunt sparen met afval hangt af van de samenstelling van je huishouden en de vergoeding per kg. Het is in ieder geval een leuk zakcentje!

           Wie kan meedoen aan sparen bij de Recyclewinkel?

           Iedere inwoner, vereniging, school of andere instelling kan meedoen. U krijgt een vergoeding voor het gescheiden afval dat u inlevert. Hoeveel geld je kunt sparen met afval hangt af van de samenstelling van je huishouden en de vergoeding per kg.

           Hoe werkt het sparen bij de Recyclewinkel?

           Wanneer je jouw afval naar de Recyclewinkel brengt, spaar je niet alleen voor jezelf of een van de wijkdoelen. De ingeleverde materialen kunnen worden hergebruikt of recycled en op die manier spaar je ook voor het milieu!

           Klik op de foto voor een grotere weergave.

           Wat is afval loont?

           Afval Loont is een organisatie die er – net als Irado en de gemeente Schiedam – van overtuigd is dat afval een grondstof is en een waarde heeft. Afval Loont gelooft dat door geld te betalen voor het aanleveren van gescheiden afval, samen met spaarders, op verschillende manieren waarde gecreëerd kan worden voor de maatschappij. In de Recyclewinkel vind je daarom het concept terug van Afval Loont, maar in een eigen Schiedams jasje. Ook in andere gemeente is het concept van Afval Loont succesvol. Kijk voor meer informatie op de website van afvalloont.nl .

           • Ratten in mijn buurt

            Waar kan ik rattenoverlast melden?

            Samen kunnen we al veel doen om de overlast van ratten te voorkomen. Signaleert u ondanks alle maatregelen toch een bruine rat, meldt u dit dan bij:

            Ik woon in Schiedam:

            Neem contact op met het contactcentrum van de gemeente Schiedam: 14010. Zij informeren Woonplus en Irado Plaagdierbeheersing voor vervolgacties. Team Toezicht en Handhaving/LBB van de gemeente Schiedam houdt toezicht op het schoonhouden van de buitenruimte en is bevoegd om controles uit te voeren en in sommige gevallen een boete op te leggen.

            Ik woon in Vlaardingen en Rozenburg:

            Neem contact op met onze klantenservice via dit formulier of telefoonnummer 010 – 262 1000. Onze ongediertebestrijders nemen zo snel mogelijk contact met u op.

            Ik woon in Capelle aan den IJssel:

            Het gebruik van gif is wettelijk niet meer toegestaan. De gemeente en Irado werken aan de aanpak van ratten. Irado ruimt de rommel rondom containers op. Daarnaast huurt de gemeente een bedrijf in voor de bestrijding van ongedierte zoals ratten en muizen. De gemeente laat rattenvallen plaatsen en controleert deze. Ook plaatst de gemeente borden met “niet voederen” bij sloten, singels en dierenparkjes om voedselresten in de buitenruimte tegen te gaan. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente Capelle: Help mee voorkomt ratten in uw buurt

            Wat doet de gemeente om rattenoverlast te voorkomen?

            Ik woon in Schiedam:

            De gemeente Schiedam, Woonplus en Irado werken nauw samen in de aanpak van ratten. Met voorlichting over hygiëne en wering. Het gebruik van gif is vanwege wettelijke regelgeving niet toegestaan en daarom zijn rattenvallen geplaatst die dagelijks worden geïnspecteerd. Als er geen voedsel op straat ligt dan zal de rat eerder gebruik maken van de val. De groene beplanting in de buitenruimte wordt regelmatig gesnoeid en overmatig plantengroei verwijderd, zodat wordt voorkomen dat de rat een beschutte plek heeft om te nestelen en zich voort te planten. Bekijk hier de informatiefolder.

             

            Ik woon in Capelle aan den IJssel:

            Het gebruik van gif is wettelijk niet meer toegestaan. De gemeente en Irado werken aan de aanpak van ratten. Irado ruimt de rommel rondom containers op. Daarnaast huurt de gemeente een bedrijf in voor de bestrijding van ongedierte zoals ratten en muizen. De gemeente laat rattenvallen plaatsen en controleert deze. Ook plaatst de gemeente borden met “niet voederen” bij sloten, singels en dierenparkjes om voedselresten in de buitenruimte tegen te gaan. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente Capelle: Help mee voorkom ratten in uw buurt.

            Ik woon in Vlaardingen en Rozenburg:

            Neem contact op met onze klantenservice via dit formulier of telefoonnummer 010 – 262 1000. Onze ongediertebestrijders nemen zo snel mogelijk contact met u op.

            Wat kan ik doen om ratten te voorkomen?

            De meest effectieve manier om bruine ratten te voorkomen, is om de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Dat betekent dat er geen rommel, vuilnis en etensresten mag rondslingeren op straat:

            • geen etensresten laten liggen in en om uw woning! Strooi dus geen brood voor de vogels, gooi geen eten of etensresten op straat, en knoei geen voer of ruim het direct op.
            • Gebruik ook altijd een afvalbak of huisvuilcontainer! Scheidt uw afval goed breng dit naar een Afval apart punt of milieu-eiland in uw wijk. Staat er een verzamelcontainer voor gft in uw straat, gooi daarin dan uw voedselresten weg. Zet geen afval naast de container en houdt het binnen tot de vuilnisman langskomt. Verpak uw afval goed.
            Wat voor soort ratten zijn in mijn wijk?

            De bruine rat is 20 tot 30 centimeter lang, stompe snuit, korte staart, kleine oren en grijsbruine vacht. De bruine rat is altijd op zoek naar eten, zoals vlees, etensresten en afval. Hij verstopt zich het liefst daar waar hij het makkelijkst eten kan vinden. En nestelt zich in riolen,  in kelders en onder gebouwen. Hij graaft holen en vermenigvuldigt zich daar snel. Een vrouwtje kan tijdens haar leven wel honderd jongen krijgen.

            Wat zijn de risico’s van ratten?

            De (bruine) rat is een berucht plaagdier. Met hun geknaag maken ze veel schade aan gebouwen, kabels, leidingen, verpakkingsmateriaal en voedselvoorraden. En kan bovendien verzakking ontstaan. Maar wat misschien nog wel gevaarlijker is; ratten verspreiden via hun speeksel en uitwerpselen ernstige ziektes.

            • Ondergrondse container met toegangspas in Schiedam

             Waarom is er voor toegangscontrole op ondergrondse containers gekozen?

             De gemeente Schiedam en Irado hebben voor de invoering van toegangscontrole (het systeem met pasjes) gekozen om een aantal redenen. Door het invoeren van pasjes wordt het illegaal in de container dumpen van afval voorkomen en wordt het mogelijk volle containers te voorkomen. Wij krijgen namelijk een signaal als de container bijna vol is. Door deze maatregelen worden kosten bespaard wat een gunstig effect heeft op de afvalstoffenheffing die door de bewoners wordt betaald. Daarnaast is het door de toegangscontrole mogelijk geworden dat een containerstoring automatisch bij Irado wordt gemeld zodat wij storingen sneller kunnen verhelpen.

             Moet ik straks gaan betalen voor het afval dat ik in de container doe?

             Nee. U betaalt afvalstoffenheffing aan de gemeente. U hoeft niet extra te gaan betalen voor het afval dat u met de pas in de container doet. De invoering van het pasje is bedoeld om illegaal dumpen van afval in de container en volle containers tegen te gaan (wij krijgen een signaal als de container bijna vol is) en om storingen aan de container sneller te signaleren.

             Wat gebeurt er met mijn gegevens op de toegangspas?

             De gegevens zijn gekoppeld aan het adres en niet aan personen. Irado doet niets met deze gegevens. Het is dus niet zo dat als u vaker vuil stort uw belasting omhoog gaat of dat u extra moet betalen als u bijvoorbeeld meer stort dan uw buurman

             Er is afval/grofvuil naast de ondergrondse container geplaatst, wat nu?

             Maak van bijplaatsing van afval of grofvuil altijd melding bij de gemeente via telefoonnummer 14010. Het afval wordt opgeruimd en er wordt onderzocht waar het vandaan komt.

             Ik ben nieuwe bewoner op dit adres, hoe kom ik aan een toegangpas?

             Vult u, voor het aanvragen van de toegangpas, dit formulier in. U ontvangt van ons bericht over de toegangspas.

             Ik ben mijn toegangspas kwijt, wat nu?

             Als u uw toegangspas bent verloren, kunt u dit Aanvraagformulier toegangspas invullen. Wij blokkeren uw oude pas en vragen een nieuwe voor u aan. Hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht. Wij sturen de nieuwe per post naar uw huisadres.

             Kan ik nog een extra toegangspas aanvragen?

             Ieder huishouden krijgt één toegangspas. Alleen als u kamers verhuurt kunt u evenveel passen aanvragen als het aantal kamers waarvoor u een verhuurvergunning heeft. Neem voor het aanvragen van extra toegangspassen contact op met de Klantenservice op 010-262 1000.

             Mijn toegangspas is kapot, wat nu?

             Is uw toegangspas kapot, dan krijgt u van onze een nieuwe. U kunt dit formulier invullen. Wij blokkeren uw oude pas en vragen een nieuwe voor u aan. Hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht. Wij sturen de nieuwe pas per post naar uw huisadres.

             De container gaat niet open, wat nu?

             Het kan zijn dat de container al beveiligd is en u nog geen pas heeft ontvangen, neemt u dan contact op met de Klantenservice op telefoonnummer 010-262 1000.

             Gaat de container ook niet open met uw toegangspas, kan er een storing zijn in het systeem. Er verschijnt dan een melding in het beeldscherm op de container.

             Kan ik een voorkeur aangeven voor een ondergrondse container?

             Ja, u kunt een voorkeur voor een ondergrondse container aangeven bij onze Klantenservice op telefoonnummer 010-262 1000. We bekijken uw verzoek en proberen altijd de dichtstbijzijnde container aan u toe te wijzen.

             Ik heb geen toegangspas ontvangen, wat moet ik doen?

             Is uw ondergrondse container al beveiligd maar heeft u nog geen toegangspas ontvangen? Vult u dit formulier in. Onze medewerkers gaan na hoe dit heeft kunnen gebeuren en lossen het probleem voor u op.

             • Afvalinzameling in mijn gemeente

              Ik woon in Schiedam en wil graag een minicontainer voor oud papier

              U woont in Schiedam en wilt een eigen minicontainer voor oud papier aanvragen. Vult u daarvoor het aanvraagformulier volledig in. De minicontainer met blauwe deksel wordt vervolgens op korte termijn bij u afgeleverd. Afhankelijk van uw wijk wordt het oud papier overdag door Irado, of ’s avonds door verenigingen/scholen opgehaald. Raadpleeg de afvalkalender voor de exacte ophaaldata.

              Waar laat ik mijn lege drankenkartons, zoals melk- en vruchtenpakken?

              In de gemeente Schiedam kunt u vanaf 1 april 2015 ook uw lege drankenkartons in de Afval Apart Punt voor plastic verpakkingsafval gooien. Denkt u aan: pakken voor vruchtensappen, water en wijn, pakken voor melk, vla en yoghurt, pakken voor soep en pastasaus. Alleen geen pakken met inhoud. Graag de drankenkarton eerst platvouwen en de dop er weer op draaien. Omspoelen is niet nodig.

              In de gemeente Vlaardingen kunt u uw lege drankenkartons kwijt in de container voor restafval.

              Ik wil kunststof en textiel apart inzamelen, maar de kunststof- en textielcontainer zijn te ver voor mij. Wat kan ik doen?

              Bij de meeste supermarkten/winkelcentra vindt u Afval Apart Punten met onder meer containers voor textiel en kunststof. Als u boodschappen doet, kunt u gelijk uw zakken weggooien. U hoeft niet alles in een keer in te leveren, elke keer een beetje maakt ook al verschil. Raadpleeg het overzicht van Afval Apart Punten en vindt voor u de dichtstbijzijnde containe

              Ik wil geen minicontainer voor gft-afval, hoe geef ik dat aan?

              Iedere woning krijgt standaard een minicontainer voor restafval en een minicontainer voor gft-afval. De containers horen bij de woning en blijven eigendom van Irado. Vormt de aanwezigheid van de container echt een probleem, neem dan contact op met de Klantenservice op 010-262 1000. Wij noteren uw adres en overleggen met de gemeente wat er mogelijk is.

              Ik woon in Schiedam en wil een extra container voor restafval aanvragen, kan dat?

              U kunt alleen een extra minicontainer voor restafval aanvragen als uw huishouden bestaat uit zes personen of meer. Hiervoor dient u een verzoek met motivatie in bij de Klantenservice van Irado.  Samen met de gemeente beoordelen wij of u in aanmerking komt voor een extra minicontainer.

              Heeft u om medische redenen (bijvoorbeeld incontinentie) behoefte aan een extra container. Dan kunt u ook hiervoor een verzoek indienen bij de Klantenservice van Irado.

               

              Als mijn minicontainer om de twee weken wordt geleegd, betaal ik dan ook minder afvalstoffenheffing?

              De hoogte van de afvalstoffenheffing wordt bepaald door de gemeente, niet door Irado. Voor vragen over de afvalstoffenheffing kunt u terecht bij de gemeente.

              Wat zijn de afmetingen van de minicontainers?

              De kleine minicontainer van 140 liter is 110 x 48 x 56 centimeter.

              De grote minicontainer van 240 liter is 110 x 58 x 74 centimeter.

              (lengte x breedte x hoogte)

              • Gladheidsbestrijding in Schiedam

               Waarom strooit Irado niet met zand?

               Zout lost gladheid op en zand niet. Zand heeft dus geen dooiend effect en is alleen stroefmakend. De chemische reactie van zout en water zorgt wel dat het geschikt is als dooimiddel. Verkeer zorgt vervolgens voor een goede vermenging ervan op het wegdek.

               Bovendien zijn er aan het strooien van zand extra schoonmaakkosten verbonden. Het strooien van zand heeft als gevolg dat al het zand naar de goot geveegd moet worden en dat de kolken naderhand schoongemaakt moeten worden. Heel veel extra werk dus voor een middel dat veel minder effectief is dan zout op doorgaande wegen.

               Hoe belastend is strooizout voor het milieu?

               Strooizout is slecht voor het milieu. Dat staat vast. Maar om veiligheid van weggebruikers te waarborgen moeten we echt strooien. De gemeente Schiedam en Irado hebben in tijden van gladheid zoveel mogelijk oog voor het milieu. Overmatig strooien leidt er toe dat het zoute smeltwater in de bodem dringt en wortels van bomen en planten beschadigt. Om dat te voorkomen stellen we de strooizouthoeveelheid in onze wagens zo nauwkeurig mogelijk af.

               Wordt mijn afval ingezameld in de winter?

               In de winter kunnen de weersomstandigheden van invloed zijn op de afvalinzameling in uw wijk. De inzameling wordt misschien vertraagd, maar het ledigen van de (mini)containers blijven we doen.

               GFT-container

               Als het vriest is het extra lastig om de gft-containers goed te legen. Door het vocht in groente, fruit- en tuinafval vriest het makkelijk vast aan de zijwand en de bodem en krijgen we de containers soms niet helemaal leeg.

               Tips

               We hebben een paar tips voor u waarmee u voorkomt dat uw gft-afval minder gauw vastvriest aan de minicontainer:

               Zet uw gft-container in de schuur of dicht tegen het huis waar het een paar graden warmer is.

               Verpak uw gft-afval in een krant. De krant neemt het vocht op zodat het afval niet vastvriest aan de container.

               Hoe kan ik zelf de gladheid bestrijden?

               Sneeuw kunt u opruimen door het weg te schuiven. Gebruik hiervoor een sneeuwschuiver of platte schep. Dit is de goedkoopste en meest milieuvriendelijke manier.

               Let u er wel op dat u de goot en de rioolput vrijhoudt, zodat het dooiwater makkelijk kan weglopen. En veeg geen grote hoop op het fietspad en ga niet verder dan de rand van de stoep.

               De gemeente verstrekt gratis strooizout aan alle Schiedammers. Kijkt u bij veelgestelde vraag: ‘Hoe kom ik aan gratis strooizout’ voor de afhaallocatie

               Hoe kom ik aan gratis strooizout?

               Om te zorgen dat ook inwoners goed voorbereid zijn op het winterweer verstrekt Irado in opdracht van de gemeente Schiedam gratis strooizout. Hiermee ondersteunt de gemeente initiatieven van inwoners die hun eigen stoep, maar ook eventueel van hun buren – als ze weg zijn, of fysiek beperkt – schoon willen houden. Het strooizout wordt dit jaar verstrekt in zakken van 10 kilogram.

               Het strooizout kunt u tijdens openingstijden afhalen bij:

               Irado milieustraat: Fokkerstraat 550 of Fietsenstalling gemeente Schiedam aan de Stadserf 1

               Waar wordt gestrooid?

               Waar en wanneer wordt gestrooid is vastgelegd in een prioriteitenplan dat door de gemeente Schiedam is samengesteld. Raadpleeg hiervoor de website van de gemeente Schiedam: www.schiedam.nl.

               Hoe bestrijdt Irado de gladheid?

               Strooiteam van Irado

               De strooiploeg bestaat uit vier ploegen van elk 13 medewerkers die deze winter deel uitmaken van de vaste strooiploeg. De ploeg wordt aangestuurd door een coördinator. Zij staan dag en nacht paraat om de gladheid op routes uit het Wintergladheidsbestrijdigingsplan te bestrijden met zeven strooivoertuigen.

               Strooiroute

               De strooiroute bestaat uit totaal 250 kilometer fietspaden- en hoofdwegenroute. Welke wegen worden gestrooid staat in het prioriteitenplan van de gemeente Schiedam.

               Strooiers voor fietspaden

               Voor de fietspaden worden speciale strooiers ingezet. De strooiers zijn aan de voorkant uitgerust met een borstel om indien nodig de sneeuw zoveel mogelijk weg te vegen. Vervolgens wordt aan de achterkant van het voertuig gestrooid. Deze wagens zijn zowel uitgerust voor het zogeheten ‘nat strooien’ als voor het ‘droog strooien’. In de zomer worden deze multifunctionele wagens ingezet voor het beheer van de openbare ruimten.

               Nat strooien

               Irado gaat de gladheid in Schiedam zoveel mogelijk preventief te lijf door nat te strooien. Een mengsel van zout en water (pekel) wordt een paar uur voordat het glad wordt uitgestrooid op het wegdek. De (natte) pekel blijft in tegenstelling tot het droge strooizout een tijd liggen en voorkomt op deze manier gladheid. Deze methode van ‘nat strooien’ is tevens beter voor het milieu, omdat er veel minder zout wordt verbruikt dan bij ‘droog strooien’.

               Weersvoorspelling

               Irado wordt via Meteo Consult dag en nacht geïnformeerd met gladheidvoorspellingen, waardoor de wagens bijtijds de wegen en fietspaden op kunnen.

               Efficient strooien

               Alle strooiwagens zijn voorzien van een zgn. Winter/Autologic systeem. Het strooiteam kan met dit navigatiesysteem de strooiroute via GPS invoeren evenals de hoeveelheid benodigde pekel en strooibreedte. Met dit technische snufje kunnen de strooiteams dus efficiënter strooien.