menu

Containers voor GFE in Vlaardingen

Nieuwe frisse containers voor GFE

In Vlaardingen kunt u inmiddels bij ruim 300 nieuwe GFE-containers uw groente-, fruit- en etensresten kwijt. Ze staan op de plaats van de oude grindcontainers of op een nieuwe locatie. Heeft u nog geen GFE-container in de buurt? Dan is de kans groot dat deze er nog wel komt. Zo kan iedereen die in een flat of portiekwoning woont groente-, fruit- en etensresten scheiden.

Wat hoort WEL in de GFE-container?

 • Schillen en resten van groeten- en fruit
 • Pinda en notendoppen
 • Brood en kaaskorsten
 • Schillen van aardappelen
 • Theebladeren, papieren koffiefilters met koffiedik
 • Gekookte etensresten
 • Eierschalen
 • Vleesresten, botjes, visresten en graten
 • Jus en bakvet
 • Klein bloemen- en kamerplantenafval
 • Mest van knaagdieren.

Wat hoort NIET in de GFE-container?

 • Tuinafval
 • Theezakjes, koffiecups en koffiepads
 • Stofzuigerzakken
 • Honden- en kattenharen, honden- en kattenpoep, kattenbakkorrels.
 • Zand en grond
 • Vogelkooizand
 • Luiers
 • Tabak, sigaretten, sigaren, as uit de asbak, barbeque en open haard
 • Frituurvet en olie
 • Kauwgom

In de nieuwe GFE-container hoort geen tuinafval. Deze containers zijn echt bestemd voor bewoners van flats en portiekwoningen (hoogbouw) zonder tuin.

 

Bewoners van woningen met een tuin (laagbouw) hebben of krijgen een eigen GFT-minicontainer voor het tuinafval. Klein groenafval van uw balkon of oude bloemen en kamerplanten kunt u wel in de GFE-container kwijt.

Van huis naar container

Met een verzamelbakje voor etensresten op het aanrecht of in een keukenkastje kunt u gemakkelijk etensresten scheiden. Gebruik een composteerbaar zakje of een papieren zak in het bakje om het gemakkelijk te kunnen legen. Is het zakje vol? Breng het naar de GFE containers in de buurt. De locaties vindt u in het containeroverzicht op de Irado-website en in de Irado-app.


Van gfe tot compost

Groente-, fruit- en etensresten zijn waardevolle grondstoffen. Van uw GFE wordt compost (plantaardige mest) gemaakt. Met het scheiden ervan leveren we een belangrijke bijdrage aan het milieu en het is bovendien voordeliger dan verbranden als restafval.

In de keuken, op uw balkon of binnenplaatsje kunt u ook zelf keukenafval composteren. Daarvoor bestaan verschillende kleinere systemen, zoals de composteertrommel en de wormenbak. Voor meer informatie raadpleegt u de website van Milieucentraal.

Samen gaan we de afvalberg te lijf

De GFE-containers zijn onderdeel van het Actieplan halvering restafval Vlaardingen 2019, dat door de gemeenteraad is vastgesteld. Samen met u willen we de hoeveelheid restafval (huishoudelijk afval en grof afval) halveren van 320 kilo naar 160 kilo per inwoner per jaar vóór 2022. Het doel is om zo min mogelijk restafval te verbranden. Dat betekent: streven naar minder afval en proberen om nog meer waardevolle grondstoffen uit afval te halen. Daar hebben we uw hulp bij nodig. Door onder meer uw afval goed te scheiden. Doet u mee?

Hoe maak ik compost op eigen balkon?

In de keuken, op je balkon of binnenplaatsje kun je ook zelf keukenafval composteren. Daarvoor bestaan verschillende kleinere systemen, zoals de composteertrommel en de wormenbak. Raadpleeg voor meer informatie de website van Milieucentraal.

Etensresten scheiden in Schiedam West

In Schiedam West zijn vanaf half november tot en met half december 2017 50 verzamelcontainers voor groenten- , fruit- en etensresten (gfe) geplaatst. Sindsdien kunnen ook inwoners zonder container aan huis hun etensresten scheiden en wegbrengen naar de gfe-container in de wijk.  Het verzoek tot plaatsing van de gfe-containers kwam van de wijkbewoners zelf.

Alle huishoudens die gebruik kunnen maken van deze gfe-containers hebben na plaatsing van de container bezoek gehad van een Irado-team om vragen te beantwoorden. Om het scheiden van etensresten makkelijk te maken hebben de bewoners in Schiedam West ook gratis een biobakje gekregen. Het gebruik van een biobakje maakt het apart houden van gfe nog gemakkelijker.  De gfe-containers zijn te openen met een toegangpas. Het is dezelfde toegangspas die gebruikt wordt voor het openen van de restafvalcontainers. De toegangspas kan worden gebruikt op alle gfe-containers in de wijk

Het plaatsen van gezamenlijke gfe-containers in wijken met huishoudens zonder eigen tuin werkt. Sinds de start in december 2017 is een toenemend gebruik van het apart houden van etensresten uit het restafval. Op dit moment (februari 2017) wordt gemiddeld bijna een halve kilo per huishouden per week aan etensresten weggegooid in de gfe-container. Met alle huishoudens in Schiedam West bij elkaar is dat zo’n 2000 kg per week totaal. En daarmee zijn we ontzettend goed op weg. Het landelijk gemiddelde ligt gemiddeld op 1 kg per huishouden week. Om dat te bereiken worden komende maanden nog acties ingezet om het belang van het scheiden van etensresten nog verder onder de aandacht te brengen van de inwoners.

Het scheiden van etensresten in Schiedam West heeft ook landelijk de aandacht. Het Ministerie van IenM kijkt mee naar de resultaten en denkt mee over mogelijke interventies in Schiedam West.

Hebben u en uw buurtgenoten ook interesse in het scheiden van etensresten en het verzamelen hiervan in een gfe-container in de wijk? Neemt u dan contact op met Irado Klantenservice over de mogelijkheden. Mail de klantenservice op info@irado.nl of bel 010 – 262 1000.

Groenten-, fruit- en etensresten scheiden in Schiedam West

In Schiedam West worden in december 2017 50 verzamelcontainers voor groenten-, fruit- en etensresten (gfe) geplaatst. Voortaan kunnen ook inwoners zonder container aan huis, hun gfe scheiden en wegbrengen. Zodra de containers zijn geplaatst bezoekt een Irado-team de wijk om vragen te beantwoorden. Tevens bieden ze alle huishoudens in de wijk ook gratis een biobakje aan. Het gebruik van een biobakje maakt het apart houden van gfe nog gemakkelijker. 

Het verzoek tot plaatsing van de gfe-containers komt op verzoek van de wijkbewoners zelf. Zo hebben bewoners uit Schiedam West in gesprekken met de gemeente aangegeven dat er een grote behoefte is aan het beter kunnen scheiden van gfe. Met de plaatsing van de gfe-verzamelcontainers in deze wijk wordt hieraan gehoor gegeven.  De bewoners ontvangen vooraf een brief waarin ze geïnformeerd worden over het plaatsen van de gfe containers in hun buurt en de locatie van de dichtstbijzijnde gfe-container. Zodra de containers zijn geplaatst bezoekt dezelfde week een Irado-team de wijk om vragen te beantwoorden.

Gratis biobakje

Het is gemakkelijker etensresten apart te houden van het overige keukenafval door een verzamelbakje te gebruiken daar waar het afval ontstaat: in de keuken. Daarom biedt de gemeente Schiedam tijdens het bezoek van het Irado-team gratis een biobakje aan met eenmalig een rolletje composteerbare afvalzakjes. Het zakje is ook gemakkelijk weg te brengen naar de gfe-container.

Van afval naar compost

Een groot deel van het restafval bestaat uit voedselresten. Groenten, fruit, en etensresten (gfe) bevatten veel grondstoffen die voor 100% hergebruikt kunnen worden. Het gfe dat apart wordt ingezameld wordt door Irado naar een speciaal verwerkingsbedrijf gebracht waar er compost van wordt gemaakt. Compost kan worden gebruikt voor de planten op het balkon of in de tuin. Het scheiden van gfe van het restafval levert een belangrijke bijdrage aan het milieu. Want hierdoor hoeft er minder afval verbrand te worden. Als bedankje voor het scheiden van gfe en tuinafval (gft) kunnen alle inwoners van Schiedam jaarlijks, tijdens de landelijke compostdag, gratis een zak compost afhalen bij de milieustraat.

Samen naar minder restafval

Gemeente Schiedam en Irado willen samen met bewoners de uitdaging aangaan om de hoeveelheid restafval te verminderen. Hiervoor is in 2017 (samen met bewoners) een nieuw afvalbeleid vastgesteld onder de naam Afval the Challenge: samen naar minder restafval. De komende jaren worden samen met bewoners verschillende acties uitgerold. Zo hebben bewoners uit Schiedam West in gesprekken met de gemeente aangegeven dat er een grote behoefte is aan het beter kunnen scheiden van gfe. Met de plaatsing van de gfe-verzamelcontainers in deze wijk wordt hieraan gehoor gegeven.

Ik heb last van fruitvliegjes.

Soms ontkom je er niet aan en komen fruitvliegjes af op gfe. De website https://www.binbang.nl/drie-tips-tegen-fruitvliegjes/ geeft handige tips:

 1. Voorkomen: laat etensresten niet te lang op het aanrecht liggen en verpak het snel
 2. Bestrijden: vul een schaaltje met azijn en een paar druppels afwasmiddel (liefst met citroengeur). Span er vervolgens een stukje vershoudfolie overheen waar je gaatjes in prikt.
 3. Ventileren: fruitvliegjes hebben een hekel aan luchtstromen

Mijn bio-afvalzakjes zijn op. Waar koop ik nieuwe?

Bij het biobakje heeft u eenmalig een rolletje composteerbare afvalzakjes gekregen. Biologisch afbreekbare zakjes zijn verkrijgbaar bij verschillende supermarkten (zoals de Big Bazar en de Action), in verschillende formaten. De biozakjes zijn te herkennen aan het kiemplantlogo. Via afvalindekeuken.nl zijn de zakjes ook te verkrijgen.

Papieren wegwerpzakken (bijv. de papieren zak van de groenteboer) of een oude krant kunt u ook gebruiken als afvalzakje. Deze zijn volledig composteerbaar.

Kiemplantlogo

Hoe krijg ik toegang tot de gfe-container?

De gfe-containers zijn uitsluitend te openen met een toegangspas. De toegangspas heeft u al in uw bezit: met uw toegangpas voor de restafvalcontainer kunt u ook gebruik maken van de gfe-container. U kunt de toegangspas gebruik op alle gfe-containers in uw buurt.

Wat mag in de gfe-container?

In de gfe-container mag alles wat eetbaar is en wat groeit en bloeit. We hebben hiervoor een handig overzicht: download en print: Wat mag in de gfe-container?

Dit zijn de belangrijkste tips:

Uit de keuken:

 • schillen en resten van groenten en fruit
 • pinda en notendoppen,
 • brood en kaaskorsten
 • schillen van aardappelen
 • theebladeren, papieren koffiefilters met koffiedik
 • gekookte etensresten
 • vleesresten, botjes
 • visresten en graten
 • jus en bakvet (gestold)
 • eierschalen

Overig:

 • klein bloemen- en plantenafval
 • mest van knaagdieren

Waarom is gfe scheiden belangrijk?

Een groot deel van het restafval bestaat uit voedselresten. Groenten-, fruit-, en etensresten (gfe) bevatten veel grondstoffen die voor 100% hergebruikt kunnen worden. Het gfe dat apart wordt ingezameld wordt door Irado naar een speciaal verwerkingsbedrijf gebracht waar er compost van wordt gemaakt. Compost kan worden gebruikt voor de planten op het balkon of in de tuin. Het scheiden van gfe van het restafval levert een belangrijke bijdrage aan het milieu. Want hierdoor hoeft er minder afval verbrand te worden. Als bedankje voor het scheiden van gfe en tuinafval (gft) kunnen alle inwoners van Schiedam jaarlijks, tijdens de landelijke compostdag, gratis een zak compost afhalen bij de milieustraat.

Waar staan de gfe-containers?

Irado heeft nauwkeurig de locaties van de gfe-containers onderzocht. Met het bepalen van de locatie is ervoor gekozen om dit altijd bij een locatie van een restafvalcontainer te plaatsen. Dit is voor veel bewoners al een bekende plek. Een overzicht van de gfe-locaties in uw buurt vindt u in het overzicht van Afval Apart Punten.