menu

Wat moet ik doen als ik de pas voor de ondergrondse container kwijt bent?

Als uw toegangspas voor de ondergrondse container niet meer werkt, dan contact met ons op via info@irado.nl of bellen via 010 – 262 1000. We blokkeren dan uw oude pas en sturen u een nieuw pas toe. Er wordt één pas per adres uitgegeven.

Mijn pas werkt niet. Wat nu?

U kunt hiervoor Irado mailen via info@irado.nl of bellen via 010 – 262 1000.

Op welke restafvalcontainer kan ik mijn pas gebruiken?

Met de toegangspas kunt u in de hele wijk uw restafval kwijt. Dat is handig als er bijvoorbeeld een container verstopt zit.

Waarom wordt er gewerkt met een toegangspas?

De pasjes worden gebruikt om te zorgen dat er geen illegaal (bedrijfs)afval in de containers wordt gestort. Bovendien is de capaciteit van de containers berekend op het aantal huishoudens. Op grond van het aantal klepopeningen krijgen we een indicatie wanneer we de container moet legen. De ophaalfrequentie kan op deze manier worden bijgesteld.

Groenten-, fruit- en etensresten scheiden in Schiedam West

In Schiedam West worden in december 2017 50 verzamelcontainers voor groenten-, fruit- en etensresten (gfe) geplaatst. Voortaan kunnen ook inwoners zonder container aan huis, hun gfe scheiden en wegbrengen. Zodra de containers zijn geplaatst bezoekt een Irado-team de wijk om vragen te beantwoorden. Tevens bieden ze alle huishoudens in de wijk ook gratis een biobakje aan. Het gebruik van een biobakje maakt het apart houden van gfe nog gemakkelijker. 

Het verzoek tot plaatsing van de gfe-containers komt op verzoek van de wijkbewoners zelf. Zo hebben bewoners uit Schiedam West in gesprekken met de gemeente aangegeven dat er een grote behoefte is aan het beter kunnen scheiden van gfe. Met de plaatsing van de gfe-verzamelcontainers in deze wijk wordt hieraan gehoor gegeven.  De bewoners ontvangen vooraf een brief waarin ze geïnformeerd worden over het plaatsen van de gfe containers in hun buurt en de locatie van de dichtstbijzijnde gfe-container. Zodra de containers zijn geplaatst bezoekt dezelfde week een Irado-team de wijk om vragen te beantwoorden.

Gratis biobakje

Het is gemakkelijker etensresten apart te houden van het overige keukenafval door een verzamelbakje te gebruiken daar waar het afval ontstaat: in de keuken. Daarom biedt de gemeente Schiedam tijdens het bezoek van het Irado-team gratis een biobakje aan met eenmalig een rolletje composteerbare afvalzakjes. Het zakje is ook gemakkelijk weg te brengen naar de gfe-container.

Van afval naar compost

Een groot deel van het restafval bestaat uit voedselresten. Groenten, fruit, en etensresten (gfe) bevatten veel grondstoffen die voor 100% hergebruikt kunnen worden. Het gfe dat apart wordt ingezameld wordt door Irado naar een speciaal verwerkingsbedrijf gebracht waar er compost van wordt gemaakt. Compost kan worden gebruikt voor de planten op het balkon of in de tuin. Het scheiden van gfe van het restafval levert een belangrijke bijdrage aan het milieu. Want hierdoor hoeft er minder afval verbrand te worden. Als bedankje voor het scheiden van gfe en tuinafval (gft) kunnen alle inwoners van Schiedam jaarlijks, tijdens de landelijke compostdag, gratis een zak compost afhalen bij de milieustraat.

Samen naar minder restafval

Gemeente Schiedam en Irado willen samen met bewoners de uitdaging aangaan om de hoeveelheid restafval te verminderen. Hiervoor is in 2017 (samen met bewoners) een nieuw afvalbeleid vastgesteld onder de naam Afval the Challenge: samen naar minder restafval. De komende jaren worden samen met bewoners verschillende acties uitgerold. Zo hebben bewoners uit Schiedam West in gesprekken met de gemeente aangegeven dat er een grote behoefte is aan het beter kunnen scheiden van gfe. Met de plaatsing van de gfe-verzamelcontainers in deze wijk wordt hieraan gehoor gegeven.

Waarom is er voor toegangscontrole op ondergrondse containers gekozen?

De gemeente Schiedam en Irado hebben voor de invoering van toegangscontrole (het systeem met pasjes) gekozen om een aantal redenen. Door het invoeren van pasjes wordt het illegaal in de container dumpen van afval voorkomen en wordt het mogelijk volle containers te voorkomen. Wij krijgen namelijk een signaal als de container bijna vol is. Door deze maatregelen worden kosten bespaard wat een gunstig effect heeft op de afvalstoffenheffing die door de bewoners wordt betaald. Daarnaast is het door de toegangscontrole mogelijk geworden dat een containerstoring automatisch bij Irado wordt gemeld zodat wij storingen sneller kunnen verhelpen.

Moet ik straks gaan betalen voor het afval dat ik in de container doe?

Nee. U betaalt afvalstoffenheffing aan de gemeente. U hoeft niet extra te gaan betalen voor het afval dat u met de pas in de container doet. De invoering van het pasje is bedoeld om illegaal dumpen van afval in de container en volle containers tegen te gaan (wij krijgen een signaal als de container bijna vol is) en om storingen aan de container sneller te signaleren.

Wat gebeurt er met mijn gegevens op de pas?

De gegevens zijn gekoppeld aan het adres en niet aan personen. Irado doet niets met deze gegevens. Het is dus niet zo dat als u vaker vuil stort uw belasting omhoog gaat of dat u extra moet betalen als u bijvoorbeeld meer stort dan uw buurman.

Er is afval/grofvuil naast de ondergrondse container geplaatst, wat nu?

Maak van bijplaatsing van afval of grofvuil altijd melding bij de gemeente via telefoonnummer 14010. Het afval wordt opgeruimd en er wordt onderzocht waar het vandaan komt.

Ik ben nieuwe bewoner op dit adres, hoe kom ik aan een pas voor de restafvalcontainer?

Betrekt u een nieuwe woning, dan ontvangt in de week van de oplevering automatisch uw milieupas voor toegang tot de de restafvalcontainer op uw nieuwe woonadres. Verhuist u naar een bestaande woning, dan dienen de vorige bewoners de pas voor u achter te laten. Per woonadres wordt één pas verstrekt. Heeft (nog) geen pas?  Vult u, voor het aanvragen van de pas, dit formulier in.