Zwerfafval

Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat – bewust of onbewust – is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Dat is vervuilend voor de omgeving en gevaarlijk voor dieren.

We leven liever in een schone en prettige leefomgeving. Waar zwerfafval bewust of onbewust is achtergelaten, is het minder prettig om te wonen, werken en ontspannen. Bovendien zorgt zwerfafval voor grote problemen voor dieren in de natuur. Het ligt in bermen langs de weg, in het park, in het bos verderop en zelfs diep in de oceanen.

Schoon blijft schoon

Waar het schoon is, blijft het meestal schoon. Waar het minder schoon is, wordt het steeds minder schoon. Het is daarom van groot belang om je afval netjes in de afvalbak te doen. Als er toch zwerfafval op straat ligt, is het belangrijk om dit snel op te ruimen. Daarmee help je niet alleen om kosten te besparen. Maar ook verklein je de kans dat er nieuw zwerfafval wordt neergegooid.

Buiten is de ruimte van ons samen

In opdracht van de gemeente doen onze medewerkers hun uiterste best om (delen van) de stad schoon te houden. We kunnen dit niet alleen en hebben hulp van inwoners daarom hard nodig. Help je mee en houd je de straat en je buurt ook schoon?

Hoelang blijft zwerfafval in de natuur?

Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes. Ook afval dat naast de container is geplaatst en – in deze coronatijd – de gezichtsmaskers.

Download

Afbraaktijden
Zwerfafval vergaat niet zomaar. Er gaan
vaak vele jaren overheen en sommige
producten breken helemaal niet af.
Gooi daarom afval nooit in de natuur.
Wil je weten hoelang producten erover
doen om af te breken? Download de afbraaktijdenkaart hier.

Download

Zwerfiebingo
De buurt schoonmaken en een leuk
spel spelen? Speel dan #zwerfiebingo.
Vind alle soorten zwerfafval en maak de
bingokaart vol. Download hier de #Zwerfie bingokaart.

Tip

Ommetje-app 
We zitten vanwege de coronacrisis hele dagen thuis Letterlijk. De Hersenstichting en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder adviseren om dagelijks de benen te strekken voor je gezondheid. Daarom ontwikkelden zij de succesvolle wandel-app Ommetje. En als je dan toch buiten bent, raap dan ook eens wat zwerfafval van straat. Van ommetje naar opruimommetje.

Tip

Zwerfafval vastleggen
Met de gratis Litterati-app hou je eenvoudig bij welk type afval en welke merken je het meeste tegenkomt en waar je het gevonden hebt. Die informatie helpt bij meer onderzoek naar zwerfafval waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt.
Download de Litterati-app in de App Store (Apple) of Google Play (Android).

Let op!

Coronamaatregelen
Om samen veilig de buurt schoon te maken, vragen we je te houden aan de meest recente coronamaatregelen. Het overzicht van deze regels
vind je op www.rijksoverheid.nl/corona.